طرح اروپا برای اعزام نیرو به اوکراین پس از توقف احتمالی جنگ

مشرق نیوز شنبه 27 بهمن 1403 - 13:37
گروهی از کشورهای اروپایی در حال بررسی طرحی برای اعزام نیرو به اوکراین با هدف کمک به اجرای توافق صلح احتمالی کی‌یف با روسیه در آینده هستند.

به گزارش مشرق، به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، گروهی از کشورهای اروپایی که نگرانی‌های فزاینده‌ای در مورد اولویت‌های امنیتی آمریکا دارند، بی سر و صدا در حال کار بر روی طرحی برای اعزام نیرو به اوکراین با هدف کمک به اجرای هرگونه توافق صلح با روسیه در آینده هستند.

براساس گزارش‌ها، اگرچه جزئیات چندانی در مورد این طرح فاش نشده است، اما انگلیس و فرانسه در خط مقدم این کشورها قرار دارند. کشورهای درگیر در این طرح تمایلی به ارائه جزئیات نداشته و قرار نیست امتیازی به ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهوری روسیه برای پایان جنگ سه ساله بدهند. اما به وضوح می توان تشخیص داد که ولودیمیر زلنسکی رئیس‌جمهوری اوکراین به دنبال تضمین برای برقراری صلح در کشورش است. او بهترین راه برای تضمین این امر را عضویت در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) می داند که از مدت‌ها پیش وعده آن به کی‌یف داده شده بود، اما با آمدن دونالد ترامپ این گزینه از روی میز رئیس‎ جمهوری آمریکا برداشته شده است.

کی‌یر استارمر نخست‌وزیر انگلیس چند روز پیش در اظهاراتی محتاطانه گفت: «من به قابلیت‌های خاص ورود نمی کنم، اما می دانم چنانچه صلح برقرار شود، باید نوعی تضمین امنیتی برای اوکراین وجود داشته باشد و انگلیس نقش خود را در این مورد ایفا خواهد کرد.»

اروپایی‌ها از نزدیک به یک سال پیش شروع به بررسی نوع نیرویی کرده‌اند که می تواند برای اوکراین ضروری باشد، اما پس از بالاگرفتن احتمال روی کار آمدن ترامپ، بررسی این طرح با سرعت بیشتری در دستور کار اروپایی ها قرار گرفته است.

در ماه دسامبر (آذر) و پس از پیروزی ترامپ گروهی از رهبران اروپایی همراه با زلنسکی در محل اقامت مارک روته دبیر کل ناتو در بروکسل جمع شدند. این رهبران از انگلیس، دانمارک، فرانسه، آلمان، ایتالیا، هلند و لهستان همراه با مقامات ارشد اتحادیه اروپا بودند.

گفته می شود ایده این گردهمایی را امانوئل مکرون رئیس‌جمهوری فرانسه در اوایل سال ۲۰۲۴ میلادی ارائه کرده بود. در آن زمان، طرح وی برای استقرار نیرو در اوکراین، از سوی رهبران اروپایی به ویژه با اعراض آلمان و لهستان روبرو شد.

هانو پوکلور وزیر دفاع استونی در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ به خبرنگار آسوشیتدپرس گفت: «ما در مراحل بسیار اولیه هستیم. هرچند بحث‌ها و شایعات مختلف در جریان است، اما برای متحدان اروپایی این نکته بسیار مهم است که خط تماس را در اوکراین پیش از ارائه طرح درک کنند».

یک نیروی امنیتی قوی به جای نیروهای حافظ صلح

این خبرگزاری خاطرنشان کرده است که ترکیب و نقش این نیرو بر اساس نوع توافق صلحی که به دست می آید تعیین می شود. بدان معنا که چنانچه روسیه و اوکراین بتوانند در مذاکرات صلح پیشرفت داشته باشند و به توافق برسند، اقدامات احتیاطی امنیتی کمتر و نیروی کوچکتری مورد نیاز است.

اما کارشناسان و مقامات هشدار داده اند که اروپایی‌ها باید به جای تیمی از نیروهای حافظ صلح سازمان ملل موسوم به «کلاه آبی ها»، یک گروه قدرتمند و مهم را در اوکراین مستقر کنند.

بن هاجز ژنرال بازنشسته ارتش ایالات متحده و فرمانده آمریکایی ارتش اروپا در ناتو در این خصوص تاکید کرد که «این نیرو باید به اندازه‌ای قدرتمند باشد که چنانچه روس‌ها قصد به چالش کشیدن این نیرو را داشته باشند، درهم شکسته شوند». وی خاطرنشان کرد: «بی تردید روس ها تلاش برای مقابله با این نیرو را در برنامه خواهند داشت. آنها تک تک توافق ها را نقض می کنند. بنابراین اگر نیرویی به آنجا بفرستیم، باید شامل نیروی هوایی، نیروی زمینی، پهپادها، ضد پهپادها، دفاع هوایی و موشکی نیز باشد. اما اگر به جای آنها کلاه آبی ها وارد اوکراین شوند، زیر پای روس ها له می شوند».

اما دومینیک ترانکان ژنرال بازنشسته فرانسوی و فرمانده پیشین نیروهای فرانسوی در سازمان ملل، نیروهای حافظ صلح را برای برای استقرار در اوکراین مناسب تر ارزیابی کرد. وی در خصوص اعزام نیرو از کشورهای مختلف حامی اوکراین افزود: «اجرای این عملیات با حضور سربازانی از سراسر جهان نزدیک به یک سال طول می کشد».

اروپا چه تعداد نیرو را برای اعزام به اوکراین مدنظر دارد؟

به نوشته آسوشیتدپرس، درحالیکه زلنسکی بر ارسال دستکم ۱۰۰ هزار تا ۱۵۰ هزار نیرو تاکید کرده، اما منابع آگاه می گویند تعداد مدنظر اروپا ۳۰ هزار تا ۴۰ هزار نفر است.

مکرون دیروز جمعه در مصاحبه با روزنامه فایننشال تایمز گفت که ایده استقرار یک نیروی عظیم در اوکراین «دور از تصور» است. وی افزود: «ما باید کارهایی انجام دهیم که مناسب و واقع بینانه باشد و به خوبی در مورد آنها فکر، تخمین و مذاکره شده باشد».

قوانین آمریکایی برای ارسال نیرو به اوکراین

همزمان پیت هگست وزیر دفاع امریکا در مقر ناتو شرایطی را تشریح کرد که براساس آن ایالات متحده ممکن است با ارسال نیرویی به اوکراین برای تضمین پایان جنگ کمک کند.

هگزت خطاب به حدود ۵۰ کشور حامی غرب موسوم به «رامشتاین» گفت: «هر گونه تضمین امنیتی باید توسط نیروهای توانمند اروپایی و غیر اروپایی پشتیبانی شود. اگر آنها به اوکراین بروند، این کار باید به عنوان بخشی از یک ماموریت غیر ناتو باشد. هر متحد اروپایی که به اوکراین نیرو بفرستد، در صورت حمله از سوی روسیه، از تضمین امنیت جمعی ناتو بهره مند نمی شود. وی تاکید کرد که «نیروهای آمریکایی در اوکراین مستقر نخواهند شد». او در ادامه هیچ توضیحی در مورد نقش واشنگتن در این میان ارائه نکرد.

هرچند آندری سیبیها وزیر دفاع اوکراین هشدار داد: «هر گونه تضمین امنیتی بدون آمریکایی ها غیرممکن است».

منبع: ایرنا

منبع خبر "مشرق نیوز" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.