پهپادهای ایرانی که از زیر آب پرتاب می‌شوند + فیلم/ سلاحی هیبریدی برای اهداف راهبردی

الف شنبه 27 بهمن 1403 - 18:45
رونمایی از اولین پهپاد زیردریایی پرتاب ساخت صنایع دفاعی کشورمان می‌تواند نشان دهده بکارگیری تسلیحات ترکیبی با اثرگذاری راهبردی در میدان نبرد باشد.

به گزارش تسنیم، در جریان بازدید فرمانده معظم کل قوا از نمایشگاه دستاوردهای صنعت دفاعی، برای نخستین مرتبه از یک زیردریایی بدون سرنشین که قابلیت پرتاب پهپاد پرسه زن انتحاری با برد 100 کیلومتر را داشت، رونمایی شد.

نقش تعیین‌کننده زیرسطحی‌ها در نبردهای دریایی و قابلیت‌های بالای آن در مخفی ماندن از دید دشمن، آنها را تبدیل به یک سلاح استراتژیک کرده که حتی در اختیار داشتن تعداد اندکی از آن می‌تواند در زمان صلح، نقش بازدارندگی و در زمان جنگ، برتری‌های رزمی مؤثری به‌دنبال داشته باشد.

زیردریایی به‌سبب قابلیت‌های ویژه خود که مهمترین آنها اختفا از دید دشمن است، اثر بسیار زیادی در تغییر توازن قوا دارد. اجرای راهبرد ممانعت از دسترسی کشورهای متخاصم به دریا، با زیردریایی بسیار راحت‌تر از یگان‌های شناوری و هوایی ممکن می‌شود.

از ویژگی‌های اقلیم خلیج فارس، عمق بسیار کم و متوسط حدود 50متری آن است که لزوم استفاده از زیردریایی‌های کوچک را لازم می‌سازد، به‌علاوه با توجه به اهمیت قابلیت مستقر شدن زیردریایی در بستر دریا یا به‌اصطلاح کف‌نشینی باز هم زیردریایی‌هایی با ابعاد کوچک مناسب‌تر هستند.

زیردریایی‌ها با قابلیت کف‌نشینی در عمق آبهای خلیج فارس و منطقه تنگه هرمز علاوه بر قابلیت شناسایی و رصد دقیق شناورهای بیگانه، کمین‌های خطرناک و مرگباری نیز برای هر شناور متجاوزی خواهند بود در حالی که زیردریایی‌های استقراریافته در بستر دریا از دید سونارها و کشف و رهگیری توسط دشمن پنهان می‌مانند.

در واقع یکی از مهمترین عملیات‎های قابل اجرا توسط زیرسطحی‎ها برای رساندن خود به بیشترین حد اختفا، قرارگیری در بستر دریا است. در صورتی که عمق آب از بیشترین عمق قابل دسترس توسط آن زیردریایی کمتر باشد، با اتکای به سامانه‎های کنترلی مناسب، اطلاع از وضعیت فیزیکی بستر دریا و مهارت خدمه، زیرسطحی می‎تواند با اجرای عملیات کف‎نشینی به یک جسم ساکن تبدیل شود.

با این اتفاق، سامانه‎های شناسایی مختلف مانند سونار به‌دلیل ساکن بودن جسم در بستر دریا، قابلیت تشخیص آن را از دست می‎دهند، به این ترتیب زیردریایی مخفی‌شده می‎تواند با سامانه‎های شناسایی پسیو یا غیرفعال خود به‌صورتی خاموش و بدون انتشار، به رصد تحرکات دشمن بپردازد و در صورت نیاز به وارد عمل شدن، با سلاح‎هایی مانند اژدر و موشک‌های قابل شلیک از محفظه اژدر اقدام به درگیر شدن با دشمن کند.

سابقه استفاده از زیردریایی‌های هدایت پذیر از دور یا زهپادها به نیروی دریایی سپاه باز می‌گردد. اولین مرتبه در سال 1400 نیروی دریایی سپاه تعداد قابل توجهی از زهپادهای هوشمند را تحویل گرفت.

پهپادهای ایران , سپاه پاسداران | سپاه , وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران ,
زیردریایی هوشمند نیروی دریایی سپاه

این زیر سطحی انتحاری دارای سرجنگی 500 کیلوگرمی و مداومت پرسه زنی بسیار مناسب است و با استفاده سامانه ناوبری ترکیبی GPS و INS هدایت می‌شود. 

این زهپاد با استفاده از اطلاعاتی که در حافظه آن ذخیره می‌شود به هدف یابی می‌پردازد و با سرجنگی قدرتمند خود سلاحی کارآمد برای حمله به اهداف راهبردی دشمن در محیط خلیج فارس و تنگه هرمز است.

حال با توجه به تصاویر منتشره، پهپاد انتحاری زیردریایی پرتاب که اخیرا از آن رونمایی شد، نیز سلاحی ترکیبی با استفاه از قابلیت‌های زیردریایی‌های کوچک و هوشمند است که سلاحی کارآمد برای اجرای عملیات‌های ویژه است.

پهپاد پرسه زن بکارگیری شده در این سلاح جدید مشابه طرح پهپادهای رضوان نیروی زمینی سپاه بود و از بالک‌های جمع شونده به صورت ضربدری استفاده می‌کند. 

آنطور که در تصاویر نشان داده شده است زیردریایی حامل این پهپاد برای پرتاب آن دماغه خود را از سطح آبی بیرون آورده و پس از جدا شدن کلاهک زیردریایی، پهپاد با استفاده از یک بوستر تقویت کننده از محفظه زیردریایی به بیرون پرتاب می‌شود.

پهپادهای ایران , سپاه پاسداران | سپاه , وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران ,
پهپاد رضوان نیروی زمینی سپاه

معمولا در این نوع از پهپادها از موتورهای الکتریکی به عنوان پیشران اصلی استفاده می‌شود و شیوه هدایت آن نیز به صورت اپتیکی است و با کاربر با استفاده از تصاویر دوربین سر پهپاد که به صورت برخط ارسال می‌شود این پهپاد را به سمت هدف هدایت می‌کند. البته می‌توان با ذخیره تصاویر هدف در حافظه پهپاد آن را به صورت خودکار و بدون دخالت کاربرد به سمت هدف هدایت کرد.

در صورتیکه انواع شناورهای سطحی و زیر سطحی قادر به حمل این سلاح ترکیبی جدید باشند می‌توانند بدون نزدیک شدن به دشمن این سلاح را در آب رها کرده و بدون اینکه دشمن از حضور آنها مطلع شود با دشمن درگیر شده و اهداف راهبردی آن را مورد اصابت قرار دهند.

سلاحی هیبریدی برای اهداف راهبردی
 
به این صورت پهپاد زیردریایی پرتاب جدید را می‌توان سلاحی در راستای راهبرد رزم نزدیک نیروی دریایی سپاه دسته بندی کرده و ندسا را اولین مشتری آن دانست. 

در صورت تحقق این موضوع توان قابل توجهی در حوزه رزم دریایی بخصوص برای اجرای عملیات‌های ویژه در اختیار نیروی دریایی سپاه قرار خواهد گرفت.

استفاده از پهپادهای زیردریایی پرتاب در کنار موشک‌های کروز زیردریایی پرتاب،‌ اژدرها و زهپادهای هوشمند قدرت زیرسطحی نیروهای مسلح بخصوص نیروی دریایی سپاه را که از سال 1386 به صورت مستقیم مسئولیت حفظ امنیت خلیج فارس را برعهده دارد به صورت فزاینده‌ای افزایش خواهد داد.

منبع خبر "الف" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.