یک میم کوین رئیس جمهور آرژانتین را رسوا کرد! ماجرای کلاهبرداری توکن لیبرا چیست؟

ارزدیجیتال شنبه 27 بهمن 1403 - 21:01
یک روز پس از آنکه خاویر میلی (Javier Milei)، رئیس جمهور آرژانتین، توکن لیبرا (LIBRA) را به عنوان پروژه‌ای برای تقویت اقتصاد کشورش تأیید و تبلیغ کرد، تیم این پروژه با خارج کردن بیش از ۱۰۷ میلیون دلار نقدینگی، نه تنها یکی از بزرگترین کلاهبرداری‌های اخیر در بازار ارزهای دیجیتال را رقم زدند، بلکه رئیس […] The post یک میم کوین رئیس جمهور آرژانتین را رسوا کرد! ماجرای کلاهبرداری توکن لیبرا چیست؟ appeared first on ارزدیجیتال.

یک روز پس از آنکه خاویر میلی (Javier Milei)، رئیس جمهور آرژانتین، توکن لیبرا (LIBRA) را به عنوان پروژه‌ای برای تقویت اقتصاد کشورش تأیید و تبلیغ کرد، تیم این پروژه با خارج کردن بیش از ۱۰۷ میلیون دلار نقدینگی، نه تنها یکی از بزرگترین کلاهبرداری‌های اخیر در بازار ارزهای دیجیتال را رقم زدند، بلکه رئیس جمهور را هم در موقعیت دشواری قرار دادند.

نقش رئیس جمهور آرژانتین و واکنش‌ها به حادثه

به گزارش خبرگزاری بلومبرگ (Bloomberg)، رشد قیمت لیبرا زمانی آغاز شد که خاویر میلی، رئیس جمهور پرحاشیه و جنجالی آرژانتین در یک پست شبکه اجتماعی ایکس، لینک وب‌سایت و آدرس قرارداد هوشمند توکن لیبرا را به اشتراک گذاشت. این پروژه به عنوان یک «طرح خصوصی» معرفی شده بود که هدف آن «تشویق رشد اقتصاد آرژانتین» عنوان شده بود.

یک میم کوین رئیس جمهور آرژانتین را رسوا کرد! ماجرای کلاهبرداری توکن لیبرا چیست؟
پست حذف شده ایکس خاویر میلی

پس از سقوط قیمت توکن، میلی مجبور شد توییت خود را حذف کند و در توییتی دیگر ضمن حمله شدید و با توهین‌های رکیک به مخالفان سیاسی خود اعلام کرد:

من از جزئیات پروژه آگاه نبودم و پس از آگاهی از آن تصمیم گرفتم از گسترش آن خودداری کنم، به همین دلیل توییت را پاک کردم. به موش‌های کثیف طبقه سیاسی که می‌خواهند از این وضعیت برای آسیب رساندن سوءاستفاده کنند، می‌خواهم بگویم که هر روز ثابت می‌کنند سیاستمداران چقدر پست هستند و این موضوع عزم ما را برای بیرون انداختن آن‌ها بیشتر می‌کند.

جزئیات کلاهبرداری لیبرا و سقوط ۹۴ درصدی ارزش توکن

بر اساس گزارش کوین تلگراف (Cointelegraph)، عرضه توکن لیبرا به یک فاجعه مالی تبدیل شد. تنها سه ساعت پس از عرضه این توکن، افراد داخلی پروژه بیش از ۱۰۷ میلیون دلار نقدینگی را از آن خارج کردند که این امر باعث سقوط ۹۴ درصدی ارزش توکن شد.

شرکت تحلیل زنجیره‌ای لوک آن چین (Lookonchain) گزارش داده که دست کم هشت کیف پول مرتبط با تیم لیبرا، با افزودن و حذف نقدینگی و دریافت کارمزد، موفق شدند ۵۷.۶ میلیون یو اس دی کوین (USDC) و ۲۴۹,۶۷۱ سولانا (SOL) به ارزش ۴۹.۷ میلیون دلار را از پروژه خارج کنند.

میم کوین لیبرا

داده‌های پلتفرم دکس اسکرینر (Dexscreener) نشان می‌دهد که ارزش بازار توکن لیبرا در ساعت ۲۲:۳۰ به وقت جهانی در ۱۴ فوریه به اوج ۴.۵۶ میلیارد دلار رسید. اما تنها ۱۱ ساعت پس از آغاز معاملات در صرافی‌های غیرمتمرکز، این رقم با سقوطی ۹۴ درصدی به ۲۵۷ میلیون دلار رسید.

نشانه‌های هشداردهنده و نقش مشکوک همکاران پروژه

جولیان په (Julian Peh)، هم‌بنیانگذار پروتکل کی‌آی‌پی (KIP Protocol)، تأیید کرد که این پلتفرم در پروژه لیبرا دخیل بوده است. به گفته او، نقش آنها مدیریت توزیع سرمایه به شرکت‌های آرژانتینی بوده و نه نظارت بر خود توکن. په ادعا کرد آنها برنامه‌ای برای اجرای پراجکت لیبریتد (Project Libertad) طبق هدف اصلی تنظیم خواهند کرد و کمک‌های زیادی برای راه‌اندازی پروژه دریافت کرده‌اند که نشان می‌دهد جدی بوده‌اند.

او تأکید کرده بود که حتی یک سولانا هم خارج از هدف اجرای پروژه ویوا لا لیبرتاد (Viva La Libertad) استفاده نخواهد شد. اما اتفاق‌های بعدی و کلاهبرداری بزرگ لیبرا خلاف این ادعاها را نشان داد.

البته پیش از این فاجعه، نشانه‌های هشداردهنده متعددی وجود داشت. کانر گروگان (Conor Grogan)، تحلیلگر ارزهای دیجیتال و از مدیران ارشد اجرایی کوین بیس (Coinbase) کشف کرد که کیف پول منتشرکننده لیبرا برای دریافت وجوه کلاهبرداری خود از یک صرافی که نیاز به احراز هویت ندارد، وجه دریافت کرده است.

همچنین شرکت تحلیل بلاک چین بابل مپس (Bubblemaps) پیش از سقوط قیمت، درباره توکنومیکس معیوب لیبرا هشدار داده و فاش کرده بود که ۸۲ درصد از عرضه توکن از همان ابتدا آزاد و قابل فروش بوده است. این شرکت همچنین در همان موقع از عدم انتشار اطلاعات اولیه درباره توکنومیکس از سوی تیم پروژه، به‌عنوان یک رد فلگ یا پرچم قرمز بزرگ برای معامله‌گران یاد کرده بود و در خصوص آن هشدار داده بود.

کلاهبرداری لیبرا

روند میم‌کوین‌های سیاسی و درس‌های این حادثه

کوین تلگراف گزارش می‌دهد که اشتیاق سرمایه‌گذاران خرد به میم‌کوین‌های تأیید شده توسط افراد مشهور و به خصوص سیاستمداران پس از عرضه میم کوین رسمی ترامپ (TRUMP) و میم کوین ملانیا (MELANIA) پیش از مراسم تحلیف، افزایش یافته است.

به گزارش بی‌این کریپتو (BeInCrypto)، آندره کرونجه (Andre Cronje)، هم‌بنیانگذار سونیک لبز (Sonic Labs)، معتقد است:

معامله‌گران میم کوین‌ها گروهی هستند که اهمیتی به امور مالی غیرمتمرکز (دیفای) یا حتی بلاک چین‌ها نمی‌دهند. بنابراین میم‌ها توجه واقعی را از بازار ارزهای دیجیتال دارای پروژه‌های واقعی و جدی نمی‌دزدند، زیرا تریدرهای میم کوین‌ها از ابتدا جزو شرکت‌کنندگان در فضای ارزهای دیجیتال ما نبودند.

بیشتر بخوانید: ارز ترامپ (TRUMP) چیست؟ میم کوین جدید ترامپ را از کجا بخریم؟

درس‌های این ماجرا

این رویداد نشان داد که حتی تأیید یک رئیس جمهور نیز نمی‌تواند تضمینی برای امنیت سرمایه‌گذاری در یک پروژه ارز دیجیتال و به خصوص میم کوین‌ها باشد. اِمبر سی ان (EmberCN)، تحلیلگر ارزهای دیجیتال، در بررسی‌های خود نشان داد که افراد با نفوذی که مطلع از ماجرا بودند، تنها ثانیه‌هایی پس از انتشار توییت میلی، اقدام به خرید توکن کردند و با فروش آن پس از افزایش قیمت، دست کم ۲۰.۱۸ میلیون دلار سود کسب کردند. این الگوی معاملاتی نشان می‌دهد که احتمالاً آنها از قبل در جریان انتشار توییت بوده‌اند.

یک میم کوین رئیس جمهور آرژانتین را رسوا کرد! ماجرای کلاهبرداری توکن لیبرا چیست؟

این حادثه بار دیگر اهمیت تحقیق کامل پیش از سرمایه‌گذاری و عدم اعتماد صرف به تأییدیه‌های افراد مشهور را یادآوری می‌کند. یو ژیان (Yu Xian)، بنیانگذار اسلو میست (SlowMist)، در واکنش به این رویداد خواهان دفاع از حقوق مال باختگان و مجازات افراد پشت این پروژه شد.

منبع خبر "ارزدیجیتال" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.