موازی‌کاری بانک‌مرکزی با پیش‌فروش گواهی سپرده سکه

دنیای اقتصاد دوشنبه 29 بهمن 1403 - 00:05
دنیای اقتصاد: در روزهای اخیر، تصمیم بانک‌مرکزی برای پیش‌‌‌فروش گسترده سکه واکنش‌‌‌های متعددی را در بازارهای مالی به همراه داشته است. بورس‌کالای ایران به‌عنوان یکی از نهادهای اصلی بازار سرمایه، به این اقدام اعتراض کرده و آن را مغایر با قوانین بازار سرمایه دانسته است. جواد جهرمی، مدیرعامل بورس‌کالا، در نامه‌‌‌ای به معاون حقوقی رئیس‌‌‌جمهور تاکید کرد که این اقدام بدون هماهنگی با بورس‌کالا انجام شده و می‌‌‌تواند موجب اخلال در نظم بازار شود. وی خاطرنشان کرد که از ۹سال پیش، بورس‌کالا بستری شفاف و قانونمند را برای معاملات گواهی سکه فراهم کرده و بانک‌مرکزی به‌‌‌جای بهره‌‌‌گیری از این ظرفیت، سیاستی موازی و مبهم را دنبال می‌کند.

 در همین راستا، آرش شهریاری، عضو کمیسیون سرمایه‌گذاری اتاق بازرگانی مشهد نیز معتقد است: «روزهای بسیار متشنج و نگران‌‌‌کننده‌‌‌ای را در بازار ارز و طلا به‌خصوص در هفته اخیر شاهد بودیم. قیمت دلار در هفته گذشته تا ۹۰‌هزار تومان افزایش یافت. قیمت سکه بهار آزادی نیز به حدود ۸۰میلیون تومان رسید. یکی از خاص‌‌‌ترین و عجیب‌‌‌ترین دوران اقتصادی را تجربه می‌‌‌کنیم و این نوسانات باعث ایجاد نگرانی در عموم مردم شده است.»

او ادامه داد: «دولت و بانک‌مرکزی در مواجهه با چنین شرایطی و برای جلوگیری از هیجانات، مانند دوره‌‌‌های پرتلاطم گذشته، اقدام به پیش‌‌‌فروش سنگین سکه کرده است. البته این سیاست که با هدف کاهش هیجانات بازار انجام می‌شود، در دوره‌‌‌های مختلف زمانی تکرار شده است. در خاطرمان هست که در انتهای سال ۱۴۰۱ و ابتدای ۱۴۰۲ طرح پیش‌‌‌فروش خودرو را برای جلوگیری از التهابات بازار داشتیم. طی یک‌هفته اخیر هم مشخصا جزئیات جدیدی از پیش‌‌‌فروش سکه بانک‌مرکزی در سامانه حراج سکه مرکز مبادله ایران منتشر شد و براساس جزئیات اعلام‌‌‌شده، سقف خرید برای هر شخص حقیقی حداکثر ۶قطعه سکه تعیین شده که شامل یک قطعه سکه تمام‌بهار آزادی، دو قطعه نیم‌‌‌سکه و سه‌قطعه ربع‌‌‌سکه است.»

شهریاری اضافه کرد: «عملا شاهد جریانات پیش‌‌‌فروش سکه و آتی سکه هستیم و تحویل‌‌‌ها هم به سه‌بازه زمانی در خرداد، مرداد و مهرماه سال بعد موکول شده است و سکه‌‌‌های ارائه‌‌‌شده مربوط به ضرب سال ۱۳۸۶ هستند. بزرگ‌ترین نقدی که می‌شود به این موضوع وارد کرد و علامت سوال بزرگی که در مواجهه با این سیاست ایجاد شده، این است که بانک‌مرکزی می‌‌‌خواهد بازار آتی سکه را راه‌‌‌اندازی کند یا سکه پیش‌‌‌فروش کند؟ جدا از اینکه آیا بانک‌مرکزی قانونا می‌‌‌تواند گواهی سکه بفروشد یا خیر، مساله این است که ما پیش از این سازوکاری در بازار سرمایه و بورس‌کالا به این منظور داشتیم.»

این عضو کمیسیون سرمایه‌گذاری اتاق بازرگانی مشهد ادامه داد: «وقتی بازار آتی سکه داشتیم و سازوکار آن هم مشخص است، چرا آن بازار باید تعطیل شود و بانک‌مرکزی به اختراع دوباره چرخ دست بزند؟ وقتی این موضوع را در کنار رکود حاکم بر سایر بازارها می‌‌‌گذاریم و با نزدیک شدن به پایان سال و فشار تقاضای ارزی، به نظر می‌رسد دولت تصمیم گرفته به قیمت به رکود بردن تمام بازارها و ایجاد تلاطم در بازار سرمایه، یک‌میلیون سکه پیش‌‌‌فروش کند که در این خصوص تمام رکوردها را هم جابه‌‌‌جا کرده است.»

وی تصریح کرد: «در نهایت البته گذر زمان مشخص خواهد کرد که آیا این سیاست‌‌‌ها می‌‌‌توانند التهابات بازار را کاهش دهند و درست بوده‌‌‌اند یا خیر.»

منبع خبر "دنیای اقتصاد" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.