به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از فوربس، براساس تجزیهوتحلیل دادههای اداره سرشماری آمریکا که چهارشنبه گذشته منتشر شد، کسری ۲۰۲۴ رکورد ۱٫۲ هزار میلیارد دلاری بود که چهارمین کسری تجاری متوالی بالای یک هزار میلیارد دلار و ششمین افزایش در ۸ سال گذشته بوده است. این امر علیرغم تنبیه تعرفههای وارداتی از چین در ۶ سال گذشته است، تعرفههایی که توسط دونالد ترامپ آغاز شد و تا حد زیادی توسط جو بایدن ادامه و حتی گسترش یافت.
به نظر میرسد ترامپ، بایدن یا هر رئیسجمهوری، علیرغم وعده بازگرداندن تولید به آمریکا که همچنان سومین تولیدکننده بزرگ در جهان است؛ نمیتوانند در مورد کسریهای تجاری کاری انجام دهند.
در سال ۲۰۲۴، آمریکا با ۱۳۲ کشور جهان مازاد تجاری و با ۱۰۱ کشور جهان کسری تجاری داشت. این به آن معنی است که نسبت به سال ۲۰۲۳ پنج مازاد افزایش ایجادشده است، زیرا تعدادی از کشورها ازجمله عربستان سعودی اوکراین و گرینلند، از درجهبندی قرمز به سیاه رفتهاند و کشورهایی نظیر لیتوانی، لتونی و بولیوی از سیاه به قرمز تغییر حالت دادهاند.
به ازای هر دلار تجارت آمریکا در سال ۲۰۲۴ که ارزشی برابر ۵٫۳۳ هزار میلیارد دلار داشت، ۳۹ درصد سهم صادرات آمریکا بود. این میزان نسبتاً متعادل است. آلمان، تایوان، ژاپن، کره جنوبی، کانادا و هند در سال ۲۰۲۴ به چین، مکزیک، ویتنام و ایرلند، پیوستند تا ۱۰ کشوری که آمریکا بیشترین میزان کسری تجاری را با آنها دارد، تشکیل دهند.
کمترین و بیشترین تراز تجاری با کدام کشورهاست
ویتنام با ۹ درصد سهم از تجارت با آمریکا و ایرلند با تنها ۱۴ درصد سهم تجارت با آمریکا کمترین تعادل تجاری با این کشور را دارند. درصد ویتنام عمدتاً به دلیل رشد باورنکردنی در تولید فناوری و کالاهای مصرفی است که بسیاری از آنها قبلاً برچسب «ساخت چین» را داشتند. ایرلند تا حد زیادی به دلیل واردات دارو در این وضعیت قرارگرفته است.
بیشترین تراز تجاری هم به کانادا با ۴۶ درصد و مکزیک با ۴۰ درصد صادرات با آمریکا تعلق دارد. این تراز، بهتر از تراز کلی آمریکا، تا حد زیادی به دلیل زنجیره تأمین پیچیده خودرو در آمریکای شمالی است که به مدت ربع قرن تحت توافقنامه تجارت آزاد آمریکای شمالی و در دو سال اخیر، جانشین کاملاً مشابه آن، موافقتنامه آمریکا مکزیک کانادا، پرورشیافته است.
درگذر زمان چه بر سر کسری تجاری آمریکا آمده است؟
آمریکا از سال ۲۰۱۶، یعنی آغاز دوره اول ریاست جمهوری دونالد ترامپ، در تجارت خود را با ۸ کشور از ۱۰ کشور بزرگ داخل لیست، کسری تجاری داشته است؛ دو کشور چین و ژاپن از این قاعده مستثنا بودهاند. کسری تجاری آمریکا با چین ۱۴.۸۳ درصد کاهشیافته، درحالیکه کسری تجاری با ژاپن تنها ۰.۴۲ درصد کاهشیافته است که عملاً یک اشتباه گرد کردن محسوب میشود. کسری بودجه آمریکا با سه کشور از این کشورها بیش از ۴۰۰ درصد افزایشیافته است: کانادا، ۴۸۴٫۳۴ درصد، تایوان، ۴۶۱٫۵۵ درصد، و ویتنام، ۲۸۵٫۹۸ درصد.
کسری با سه کشور دیگر بیش از دو برابر شده است: مکزیک ۱۷۱٫۵۴ درصد، ایرلند ۱۴۱٫۲۳ درصد و کره جنوبی ۱۳۸٫۹۴ درصد.
۶ کشور از سال ۲۰۱۶، یعنی آغاز اولین دوره ریاست جمهوری ترامپ، در میان ۱۰ کشور برتر دارای کسری تجاری قرار داشتهاند، هرچند ترتیب آنها تغییر کرده است. اینها در ترتیب ۲۰۲۴ خود به این شکل قرارگرفتهاند: رتبه اول چین، دوم مکزیک، سوم ویتنام، چهارم ایرلند، پنجم آلمان، و هفتم ژاپن. کسری بودجه آمریکا با تایوان بیشتر از ژاپن در سال ۲۰۲۴ بود و به رتبه ۵ رسید. آمریکا از سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۹ با تایوان کسری نداشت و تنها یک سال پس از آغاز جنگ تجاری ترامپ با چین به سمت کسری رفت.
سه کشور دیگر که در حال حاضر در بین ۱۰ کشور برتر قرار دارند اما از سال ۲۰۱۶ بهطور مداوم در آن حضور نداشتهاند، کره جنوبی، کانادا و هند هستند. کره جنوبی از ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۱ از ۱۰ رتبه برتر سقوط کرد. کانادا در سال ۲۰۱۸ و ۲۰۲۰؛ و هند از ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۳ از این لیست خارج شدند. تایلند در بین ۱۰ کشور برتر دارای کسری در سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۲۲، ایتالیا، سوئیس و مالزی که بین سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۱ با آمریکا کسری تجاری داشته، از لیست ۱۰ کشور برتر فعلی خارج شدهاند.
ترتیب ۱۰ کشور برتر فعلی چگونه تغییر کرده است؟
در سال ۲۰۱۶، چین با کسری ۳۴۶٫۸۳ میلیارد دلار در رتبه اول قرار گرفت و پسازآن سه کشور ژاپن، آلمان و مکزیک به ترتیب با کسری بیش از ۶۰ میلیارد دلار قرار گرفتند.
این کاهش در آن مقطع قابلتوجه بود: کسری با ایرلند و ویتنام در محدوده ۳۰ میلیارد دلار بود درحالیکه کسریهای ایتالیا، کره جنوبی، مالزی و هند در محدوده ۲۰ میلیارد دلار قرار داشت.
تایوان و کانادا در آن سال جزو ۱۰ گروه برتر نبودند. کسری بودجه آمریکا با تایوان در سال ۲۰۱۶ برابر ۱۳٫۱۶ میلیارد دلار بود درحالیکه کسری با کانادا ۱۰٫۹۹ میلیارد دلار برآورد شده بود. درحالیکه کسری آمریکا با چین در تمام آن سالها بیشترین بوده است، اما از کسری ۵ برابری ژاپن که در آن زمان شماره ۲ بود، به کمتر از دو برابر مکزیک در سال ۲۰۲۴ رسیده است که از سال ۲۰۱۷ در رتبه دوم قرارگرفته است.
این درواقع چالشی است که از منظر سیاستی بر کسری تجاری آمریکا تمرکز میکنیم. کسری بودجه، حداقل تا حدی، معیاری از سلامت کلی اقتصاد آمریکا است؛ به این معنا که علیرغم نرخ بیکاری پایین و جمعیت قابلتوجه مهاجران، به نظر میرسد آمریکاییها نمیتوانند بهاندازه کافی برای تأمین نیازهای آمریکا درآمد کسب کنند.