ادر پی ناآرامیهای شب گذشته در لبنان مقامات سازمان ملل و وزارت خارجه لبنان واکنش نشان دادند و ژوزف عون اتفاقات در مسیر فرودگاه بیروت را غیر قابل قبول دانست.
این شبکه تصریح کرد که افرادی نقابدار معترض دست به تحرکاتی زدنند که با هدف آشوبهای ساختگی در مسیر فرودگاه است.
این شبکه عنوان داشت، از شهروندان خواسته میشود تا به این تحرکات نپیوندند.
برخی رسانهها از جمله العربیه نیز در اقدامی سوگیرانه ادعا کردند که عاملان این اقدامات «حامیان حزب الله» هستند.
در همه حال، ارتش لبنان در بیانیهای اعلام کرد که در چند منطقه به ویژه در اطراف فرودگاه بینالمللی رفیق حریری اعتراضاتی به وقوع پیوسته که در خلال آن، آشوبها و تعدیهایی صورت گرفته است و به نیروهای از ارتش لبنان حمله شده و همچنین به خودروهای وابسته به نیروهای موقت سازمان ملل در لبنان (یونیفل) حمله شده و آشوبگران تلاش کردند مسیر فرودگاه را ببندند.
فرماندهی ارتش لبنان به شهروندان این کشور نسبت به ادامه این اقدامات که میتواند تنش داخلی را در این مرحله حساس کشور ایجاد کند، هشدار داد.
ارتش لبنان عنوان داشت که یگانهای ارتش به انجام ماموریتها برای حفظ امنیت ادامه میدهند و با قاطعیت تمام با هرگونه تلاشی برای خدشه به صلح داخلی برخورد میکنند و افرادی را که مخل امنیت هستند، بازداشت میکنند.
رئیس جمهور لبنان ضمن محکومیت و ابراز مخالفت خود با ناآرامیهای شب گذشته در نزدیکی فرودگاه بیروت، تاکید کرد که نیروهای امنیتی با هر طرفی که بخواهد ثبات و صلح داخلی در کشور را بر هم بزند، هرگز مسامحه نخواهند کرد.
«ژوزف عون» رئیس جمهور لبنان روز شنبه درباره اتفاقات شامگاه جمعه در مسیر فرودگاه بیروت اظهار کرد: اتفاقات شب گذشته در مسیر فرودگاه (بیروت) و برخی مناطق بیروت، اقداماتی غیر قابل قبول و محکوم هستند که نمیتوان اجازه تکرار آن را داد.
عون همچنین گفت: نیروهای امنیتی با هر طرفی که بخواهد ثبات و صلح داخلی در کشور را بر هم بزند، هرگز مسامحه نخواهند کرد.
به نوشته روزنامه «الاخبار»، دفتر ریاست جمهور لبنان نیز اعلام کرد: عون تحولات مربوط به مسدود شدن راهها، ایجاد آتش و آشوبها را دنبال کرد و به ارتش و نیروهای امنیتی دستور داد این اقدامات را متوقف کرده، تمامی راهها را باز کرده و موانع را از خیابانها جمعآوری کنند.
سرکوب حزبالله در جاده فرودگاه
تصاویر منتشر شده از اعتراضات بیروت نشاندهنده برخورد شدید نیروهای امنیتی و ارتش لبنان با تجمع حزبالله است. نیروهای ضدشورش در زمانی به تجمع حمله کردند عباس قماطی، معاون رئیس شورای سیاسی حزبالله مشغول سخنرانی بود. ارتش لبنان برای متفرق کردن هواداران حزبالله از گلولههای اشکآور و تهوعآور استفاده کرد. همچنین فیلمهایی از حرکت نیروهای ارتش به سمت معترضین منتشر شد که نشان میداد آنها از باتوم و سپرهای ضدشورش برای پیشروی استفاده میکنند. تصاویر زنده شبکه العربی نیز نشان میداد که تیراندازی هوایی در صحنه اعتراض احتمالاً از سوی ارتش برای متفرق کردن معترضین اتفاق افتاده است. سالها بود که برخوردی میان هواداران حزبالله و نیروهای رسمی دولت لبنان پیش نیامده بود.
به گزارش سایت تحولات جهان اسلام، حزب الله همچنین از دولت لبنان خواست تا به مسئولیت خود در حفاظت از اعتراضات مسالمت آمیز و از تصمیم خود برای جلوگیری از فرود هواپیماهای ایرانی در فرودگاه بیروت عقب نشینی کند و اقدامات جدی برای جلوگیری از تحمیل دیکتههای دشمن اسرائیلی و نقض حاکمیت ملی اتخاذ کند. حزب الله در پایان نیز حادثه برای نیروهای موقت سازمان ملل متحد در لبنان (یونیفیل) را محکوم کرد و اقداماتی را که در هدف قرار دادن این نیروها و همچنین هرگونه آسیب به اموال عمومی و خصوصی است، رد کرد.
به گزارش این دفتر، رئیس جمهور لبنان بر پیگرد برهم زنندگان امنیت، بازداشت و ارجاع آنها به دستگاه قضایی و آغاز تحقیقات میدانی از سوی این نهادها تاکید کرد.
همچنین دفتر ریاست جمهوری لبنان گزارش داد، عون ضمن محکومیت حمله به کاروان معاون فرمانده نیروهای یونیفل هنگام عبور از مسیر فرودگاه، اظهار کرد که از وضعیت جسمی او که در این حمله دچار جراحت شد، اطمینان حاصل کرد اما مهاجمان مجازات خواهند شد.
به گزارش این دفتر، عون ضمن هشدار درباره دنبال نکردن فراخوانهای مشکوک که ممکن است به تکرار اقداماتی مشابه منجر شود، تاکید کرد: اتخاذ هر موضعی باید مسالمتآمیز باشد.
یک کاروان حافظ صلح یونیفل عصر جمعه در حالی که به سمت فرودگاه بیروت حرکت میکرد، مورد حمله خشونت آمیز قرار گرفت که در این حمله یکی از خودروهای کاروان به آتش کشیده شد و معاون فرمانده نیروی یونیفل که پس از اتمام ماموریتش قصد بازگشت به کشورش را داشت زخمی شد.
واکنش مقامات سازمان ملل و واشنگتن به ناآرامیهای لبنان
در پی ناآرامیهای شب گذشته در لبنان مقامات سازمان ملل و وزارت خارجه لبنان واکنش نشان دادند.
در واکنش به ناآرامیهای شب گذشته در لبنان هماهنگ کننده ویژه سازمان ملل اعلام کرد: حمله به کاروان یونیفل در نزدیکی فرودگاه بیروت کاملا غیرقابل قبول است.
«جنین هنیس پلاسخارت»، هماهنگ کننده ویژه سازمان ملل متحد برای لبنان، این حادثه را «غیرقابل قبول» توصیف کرد.
در بیانیه پلاسخارت در پلتفرم X آمده است: «چنین حمله خشونت آمیزی ایمنی کارکنان سازمان ملل را که خستگی ناپذیر برای حفظ ثبات در لبنان تلاش میکنند و اغلب در مسیر کار خود با خطرات قابل توجهی روبهرو هستند، تهدید میکند. »
همچنین «استفان دوجاریک»، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد گفت: دبیر کل سازمان ملل متحد حمله به کاروان یونیفل در نزدیکی فرودگاه بیروت را به شدت محکوم میکند.
به گفته دوجاریک، چنین حملاتی کاملا غیرقابل قبول هستند، عاملان آن باید پاسخگو باشند و ایمنی و امنیت کارکنان و اموال سازمان ملل باید حفظ شود.
وی افزود: حملات به نیروهای حافظ صلح نقض قوانین بینالمللی، از جمله نقض حقوق بشردوستانه است و ممکن است جنایات جنگی محسوب شود.
دوجاریک در ادامه تاکید کرد: دبیر کل سازمان ملل متحد بار دیگر از طرفین میخواهد به تعهدات خود عمل کرده و در راستای اجرای کامل قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد تلاش کنند.
این در حالی است که وزارت امور خارجه آمریکا نیز واکنش نشان داد و گفت: واشنگتن حمله خشونتآمیز به کاروان یونیفل در بیروت را که بنا بر گزارشها توسط آشوب طلبان انجام شد، محکوم میکند.
نیروی موقت سازمان ملل متحد در لبنان (یونیفل) پس از مجروح شدن یکی از افسران خود در آتش سوزی که در یکی از خودروهای این سازمان در روز جمعه در جاده منتهی به فرودگاه بیروت رخ داد، از مقامات لبنانی خواست تحقیقات فوری انجام دهند.
در بیانیه یونیفل آمده است: «یک کاروان حافظ صلح یونیفل عصر جمعه در حالی که به سمت فرودگاه بیروت حرکت میکرد، مورد حمله خشونت آمیز قرار گرفت که در این حمله یکی از خودروهای کاروان به آتش کشیده شد، معاون فرمانده نیروی یونیفل که پس از اتمام ماموریتش قصد بازگشت به کشورش را داشت زخمی شد.
یونیفل در بیانیه خود از مقامات لبنانی خواسته است که «تحقیقات همه جانبه و فوری را انجام دهند و همه مسؤولین این حمله را به دست عدالت بسپارند. »
یونیفل خاطرنشان کرد که «این گونه حملات به نیروهای حافظ صلح نقض آشکار قوانین بینالمللی است و ممکن است جنایت جنگی باشد».
نیروی سازمان ملل در لبنان ادامه داد: «ما از این حمله شوکه شدهایم. این حمله هولناکی به نیروهای حافظ صلح است که برای بازگرداندن امنیت و ثبات در جنوب لبنان در یک دوره دشوار تلاش میکنند.»
در بیانیه ارتش لبنان نیز آمده است که فرمانده موقت ارتش، سرلشکر «حسان عوده»، با فرمانده نیروی سازمان ملل در لبنان تماس گرفت و تاکید کرد ارتش هرگونه حمله به یونیفیل را رد میکند و برای دستگیری شهروندانی که به اعضای آن حمله کردهاند تلاش خواهد کرد و آنها را به دست عدالت میسپارد.
همچنین مقامات فرودگاه بینالمللی رفیق حریری با رد گزارشها مبنی بر ورود معترضان به فرودگاه، ضمن تکذیب گزارشها مبنی بر ورود معترضان به فرودگاه، اعلام کردند که فرودگاه با تمام قوا برای جلوگیری از هرگونه تجاوز به صلح، تلاش خواهد کرد.
در همین راستا، فرماندهی ارتش لبنان - در بیانیهای که عصر جمعه توسط خبرگزاری ملی لبنان پخش شد - نسبت به انجام هرگونه اعمال خشونتآمیز هشدار داد و افزود این امر باعث ایجاد تنش داخلی خواهد شد که «پیامدهای خطرناکی در مرحله حساسی که کشور از سر میگذراند» خواهد داشت.
همچنین سرتیپ «احمد حجار» وزیر کشور و شهرداریهای لبنان امروز شنبه شورای امنیت داخلی مرکزی را برای پیگیری وضعیت امنیتی به تشکیل جلسه اضطراری فراخواند.
این اتفاقات در حالی است که رسانههای لبنانی روز پنجشنبه گزارش دادند که مقامات هواپیمایی کشوری لبنان به هواپیمای مسافربری ایرانی اجازه فرود در فرودگاه رفیق حریری ندادهاند و همین امر باعث شده این هواپیما از فرودگاه بینالمللی تهران بلند نشود.
مفتی جعفری لبنان: فرودگاه بیروت به لبنان تعلق دارد نه واشنگتن
مفتی سرشناس لبنان نسبت به خطر تحولات کنونی در این کشور هشدار داد.
به گزارش روسیا الیوم، احمد قبلان مفتی جعفری سرشناس لبنان با صدور پیامی در خصوص تحولات این کشور تاکید کرد: آنچه که در فرودگاه بیروت میگذرد خطرناک است. این به نفع لبنان نیست که خود را جزو کارکنان سفارت آمریکا در بیروت نشان دهد.
وی افزود: فرودگاه بیروت به لبنان تعلق دارد نه به واشنگتن. ممانعت از فرود هواپیمای ایرانی در این فرودگاه یک تصمیم سیاسی محض است. این اقدام کاملاً مردود بوده و ما هرگز بازی که سرزمین و فرهنگ ما را هدف قرار گرفته نخواهیم پذیرفت.
قبلان تصریح کرد: ما نسبت به بازی با آتش هشدار میدهیم. ما همان کسانی هستیم که به تازگی از جنگ با رژیم صهیونیستی و آمریکا و ناتو خارج شدیم و با این حال رژیم صهیونیستی نتوانست یک شهرک مانند الخیام را اشغال کند.
وی گفت: تحولات کنونی در لبنان ادامه دهنده همان جنگ است. ما هرگز سکوت نخواهیم کرد. در خصوص آتش بس نیز دولت لبنان باید بداند باقی ماندن صهیونیستها در هر نقطه از خاک لبنان اشغالگری به شمار میرود و ما بر اساس همین منطق با آنها برخورد خواهیم کرد. کشورهای عربی و اسلامی باید برای حل مشکلات خود تلاش کنند و عربستان و ایران ۲ قدرتی به شمار میروند که در راستای یکدیگر برای منطقه و لبنان ضروری هستند.
شهروندان لبنانی برای دومین روز پیاپی در اعتراض به ممانعت از فرود هواپیمای ایرانی در فرودگاه بیروت در خیابانها حضور پیدا کردند.
پروازهای تهران-بیروت لغو شد/مردم تظاهرات کردند
به دلیل ممانعت سازمان هوانوردی لبنان از پرواز یک هواپیمای ایرانی از تهران به بیروت، معترضان لبنانی دست به تظاهرات زدند.
معترضان لبنانی در اعتراض به ممانعت از پرواز یک هواپیمای ایرانی از تهران به بیروت، اتوبان منتهی به فرودگاه رفیق حریری را مسدود کردند.
به دلیل ممانعت سازمان هوانوردی لبنان از پرواز یک هواپیمای ایرانی از تهران به بیروت، معترضان لبنانی دست به تظاهرات زدند.
شبکه خبری المیادین در این باره گزارش داد معترضان لبنانی اتوبان منتهی به فرودگاه رفیق حریری بیروت را مسدود کردند.
معترضان خشمگین، لاستیکها را در جریان اعتراضات در جاده فرودگاه بیروت آتش زدند.
برخی منابع لبنانی میگویند این اقدام سازمان هوانوردی لبنان با اعمال فشار آمریکا بوده است.
«سعید چلندری» مدیرعامل فرودگاه امام خمینی (ره) گفت لبنان، مجوز پرواز تهران بیروت را صادر نکرده و سازمان هواپیمایی کشوری در حال پیگیری صدور مجوز از سوی کشور مقصد برای برقراری این پرواز است.
ظهر روز جمعه ۱۴ آذر ماه نیز گزارشی مبنی بر ایجاد تنش در فرودگاه رفیق حریری در بیروت، پایتخت لبنان توجه رسانهها را به خود جلب کرده بود.
به گزارش شبکه المنار، نیروهای امنیتی در فرودگاه رفیق حریری به شکل غیر متعارف اقدام به تفتیش مسافران هواپیمای ایرانی کرده بودند.
در این گزارش آمده بود که مسافران یکی از پروازهای تهران به بیروت با تفتیش شدید و سختگیرانه روبرو شد به طوری که ماموران فرودگاه به طور دستی اقدام به باز کردن چمدان مسافران کردند. این اقدام خارج از عرف موجب معطلی چند ساعته و اعتراض مسافران شد.
وزیر کشور دولت پیشبرد امور لبنان در گفت وگو با شبکه ام.تی.وی گفت: هواپیمای ایرانی در فرودگاه بیروت تفتیش شده و نیروهای امنیتی، قانون را اجرا میکنند.
براساس این گزارش، بازرسیها از چند هفته قبل و تحت نظارت افسران آمریکایی آغاز شده است. بازرسی نامتعارف و غیرمعمول مسافرین هواپیمای ماهان پس از آن انجام شد که برخی منابع خبری مدعی شدند که ایران قصد دارد از طریق یک پرواز ماهان ایر از تهران به بیروت پول منتقل کند.
بهنام خسروی دیپلمات سفارت ایران در لبنان درباره جزئیات این اتفاق گفت: برخلاف شایعات منتشر شده در رسانهها، بر اساس قواعد بینالمللی و قوانین دیپلماتیک، کیف دیپلمات ایرانی بازرسی نشده است و وی با پیگیری سفارت ایران و دخالت وزارت خارجه لبنان، بدون مشکل از فرودگاه خارج شده است.
خسروی افزود: حادثه شب گذشته با فشارهای آمریکا و رژیم صهیونیستی بر لبنان رخ داده و یک شبکه عربی به دروغ مدعی شده بود که دولت ایران در حال انتقال پول از طریق پرواز مسافری است. مسئولان فرودگاه بارهای مسافرین را بررسی کرده و متوجه کذب بودن ادعای رسانههای آمریکایی- صهیونیستی شدند.
دیپلمات کشورمان در ادامه گفت: در اعتراض به این رفتار مسئولان فرودگاه بیروت با مسافران هواپیمای ایرانی که غالب آنها لبنانی بودند و معطلی چند ساعته آنان و همچنین برخورد غیرقابل قبول با دیپلمات ایرانی، تعدادی از مردم در مقابل سفارت ایران تجمع و نسبت به انتشار اینگونه اخبار علیه جمهوری اسلامی ایران ابراز انزجار کردند که مجتبی امانی سفیر جمهوری اسلامی ایران در لبنان دقایقی را در جمع این افراد حاضر شد و ضمن تشکر از آنها تاکید کرد جمهوری اسلامی ایران همواره در کنار دولت و ملت لبنان است و پشتیبان آنها خواهد بود.
واکنش حزبالله به ممانعت از فرود هواپیمای ایرانی در بیروت
روابط عمومی و رسانه ای حزب الله لبنان پنجشنبه شب بیانیه ای در ارتباط با گرفتار شدن شماری از شهروندان این کشور در تهران به دلیل ممانعت از فرود هواپیما در فرودگاه بین المللی رفیق الحریری بیروت صادر کرد.
بر اساس این گزارش، در پی بحران شهروندان لبنانی که به دلیل تهدیدات رژیم صهیونیستی مبنی بر هدفگیری هواپیمای ایرانی که قرار بود آنها را از ایران خارج کند، در خارج از کشور گرفتار شدهاند، ابراهیم الموسوی، نمایندهی پارلمان لبنان، بیانیهای صادر کرد و گفت: اصرار و زیادهروی دشمن صهیونیستی در نقض حاکمیت لبنان و همراهی جامعهی بینالمللی، بهویژه ایالات متحدهی آمریکا در این راستا، باعث شده است که دشمن به گسترش و تنوع بخشیدن به نقضهای خود ادامه دهد. این اقدام به طور کامل محکوم است و باید مورد محکومیت و انزجار همهی مردم لبنان قرار گیرد. همچنین باید صدای اعتراض خود را بلند کنند و نهادها و سازمانهای بینالمللی مسئول را وادار به انجام وظایف خود کنند تا از حملات صهیونیستی علیه فرودگاه بینالمللی "شهید" رفیق حریری جلوگیری شود.
این نماینده لبنانی گفت: لبنانیهایی که به بازگشت فعالیت نهادهای قانونی امیدوار بودند، اکنون دولت را در برابر مسئولیتهایش قرار داده و از آن میخواهند اقدامات لازم را برای تضمین حفظ حاکمیت لبنان بر تمامی تأسیسات عمومی، بهویژه فرودگاه، انجام دهد تا دشمن تصور نکند که آزاد است هرگونه تجاوز و نقض حاکمیتی را انجام دهد. دولت لبنان با تمامی نهادهایش باید مسئولیتهای خود را برای پایان دادن به این وضعیت بپذیرد و تلاش کند تا شهروندان خود را فوراً به کشور بازگرداند و تحت هیچ عنوان یا شرایطی به تهدیدات رژیم صهیونیستی تن ندهد.
موسوی گفت: بنده همچنین از هموطنان عزیز و همهی دلسوزان برای منافع کشور و مردمشان میخواهم که هوشیاری و تعقل عمیقی داشته باشند و فضای لازم را برای حل این بحران جدید فراهم کنند. همچنین بیان مخالفت با این نقضها و تجاوزات رژیم صهیونیستی علیه حاکمیت ما باید بهصورت مسالمتآمیز و مسئولانه انجام شود.
یادآوری وقایع ۲۰۰۸
سال ۲۰۰۸ یعنی دو سال پس از جنگ ۳۳ روزه، لبنان درگیر یک بحران کوتاهمدت، اما مهم شد. اردیبهشت ۱۳۸۷، دولت لبنان تصمیم به محدود کردن فعالیتهای حزبالله گرفت. این محدودیتها که در نهایت هدف آن خلع سلاح حزبالله بود، از تلاش برای جمعآوری سیستمهای مخابراتی حزبالله آغاز شد. آن زمان سیدحسن نصرالله، دبیرکل وقت حزبالله در یک کنفرانس خبری هرگونه تصمیمگیری دولت لبنان دربارهی امور مربوط به این حزب و قدرت تسلیحاتیاش را عبور از خطوط قرمز و آغاز جنگ علیه آن اعلام کرد.
این درگیری نه میان حزبالله و حکومت بلکه میان جریان شیعی با محوریت حزبالله و جنبش امل و جریان المستقبل به رهبری سعد حریری (اهل سنت) و حزب سوسیالیست ترقیخواه (دروزیها) بود که به عنوان حامیان دولت شناخته میشدند. آن زمان لبنان درگیر بحرانی سیاسی برای انتخاب رئیسجمهور بود و تنها سه سال از ترور رفیق حریری نخستوزیر سابق این کشور میگذشت و لبنان شرایط بسیار ملتهبی را پشت سر میگذاشت. تروری که جریان ضدمقاومت، آن را به حزبالله منتسب میکرد.
بیروت آن زمان برای یک هفته درگیر جنگ مسلحانه میان دو طرف بود و در نهایت ماجرا با میانجیگری قطر و اتحادیه عرب به پایان رسید. در حالی که حزبالله تقریباً بر بیروت مسلط شده بود. حالا بار دیگر لبنان در همان وضعیت قرار گرفته، اما این بار تنش و درگیری میان حزبالله و حکومت بالا گرفته است. تجربه وقایع پیشین به ما نشان میدهد که لبنان با چنین وقایعی، به راحتی درگیر بحران میشود.
منبع : نور نیوز