به گزارش بهداشت نیوز اگر به دنبال راههایی برای مقابله و مراقبت از آلزایمر هستید، این مقاله برای شماست.
علائم اولیه بیماری آلزایمر شامل فراموش کردن اتفاقها یا مکالمات اخیر است. کم کم بیماری آلزایمر منجر به از دست دادن جدی حافظه میشود و بر توانایی فرد برای انجام کارهای روزمره تأثیر میگذارد. پس از دست دادن حافظه علامت اصلی بیماری آلزایمر شمرده شده است.
احتمالاً فردی که به این بیماری مبتلا شده از مشکل خود در به خاطر سپردن چیزها و تفکر ناواضح آگاه شود. اما با بدتر شدن علائم و نشانهها، اعضای خانواده یا دوستان نیز متوجه این مسائل خواهند شد. سپس تغییرات مغزی ناشی از بیماری آلزایمر منجر به علائم زیر میشود که با گذشت زمان و رفته رفته بدتر خواهند شد:
همه افراد، گاهی اوقات با حافظه مشکل دارند، اما از دست دادن حافظه مربوط به بیماری آلزایمر، پایدار است. از دست دادن حافظه بر توانایی و عملکرد در محل کار و خانه تأثیر میگذارد. یعنی افراد مبتلا به آلزایمر ممکن است:
آلزایمر باعث ایجاد مشکل در تمرکز و تفکر، به ویژه در مورد مفاهیم انتزاعی مانند اعداد میشود و انجام بیش از یک کار به طور همزمان را بسیار سخت میکند. در مقیاسهای شدید حتی افراد مبتلا به بیماری آلزایمر اعداد را تشخیص نمیدهند.
این بیماری تصمیمگیری و قضاوت معقول را سخت میکند. افراد مبتلا به آلزایمر ممکن است در محیطهای اجتماعی انتخابهای ضعیفی داشته باشند یا برای آب و هوای نامناسب لباس بپوشند. حل مشکلات روزمره برای آنها سخت میشود. همینطور فرد مبتلا به آلزایمر احتمالاً نداند چگونه با سوختن غذا روی اجاق گاز کنار بیاید.
فعالیتهای معمولی که شامل تکمیل مراحل به ترتیب خاصی میشود نیز برای افراد مبتلا به آلزایمر سخت به حساب میآید. آنها در برنامهریزی نیز ممکن است با مشکل مواجه باشند. با پیشرفت بیماری آلزایمر، مردم فراموش می کنند که چگونه کارهای اساسی مانند لباس پوشیدن و حمام کردن را انجام دهند.
تغییرات نورونی (مغزی) که در بیماری آلزایمر رخ میدهد میتواند بر خلق و خو و رفتارها تأثیر بگذارد. این علائم خلقی عبارتند از:
البته باید توجه داشته باشید کسانی که صرفاً این علائم را دارند، به بیماری آلزایمر مبتلا نیستند.
با وجود تغییرات عمده در حافظه و مهارتها، افراد مبتلا به بیماری آلزایمر میتوانند برخی از مهارتها را حتی با بدتر شدن نشانههایشان حفظ کنند. اینها به عنوان مهارتهای حفظشده یا Preserved skills شناخته میشوند. آنها شامل خواندن یا گوش دادن به کتاب، گفتن داستان، به اشتراک گذاشتن خاطرات، آواز خواندن، گوش دادن به موسیقی، رقصیدن، طراحی، یا درست کردن کاردستی هستند. مهارتهای حفظشده احتمالاً بیشتر دوام بیاورند زیرا توسط بخشهایی از مغز که در مراحل بعدی بیماری تحت تأثیر قرار گرفته مدیریت میشوند.
ولی صرف آشنایی با علائم کافی نیست و شما باید بدانید که چگونه آلزایمر نگیریم؟ هنوز راههای دقیق و تضمینی برای جلوگیری از بیماری آلزایمر وجود ندارد. اما شواهد قوی حاکی از آن است که عادات سبک زندگی سالم مانند رژیم غذایی، ورزش و سیگار نکشیدن احتمالاً در کاهش خطر ابتلا به بیماری آلزایمر و سایر انواع زوال عقل نقش داشته باشد. با این حال، قبل از اینکه بتوان هر یک از این عوامل سبک زندگی را به عنوان یک استراتژی تضمین شده برای پیشگیری از آلزایمر در نظر گرفت، تحقیقات بیشتری لازم است.
به طور خاص، رژیم غذایی مدیترانهای با کاهش خطر ابتلا به بیماری آلزایمر و زوال عقل مرتبط شناخته میشود. رژیم غذایی مدیترانهای همچنین با بهبود شناخت در افرادی که در معرض خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی هستند، مرتبط است. این رژیم میوهها، سبزیجات، حبوبات، ماهی و غلات کاملی دارد که در صورت نیاز از روغن زیتون به عنوان چربی اولیه پخت و پز استفاده میکند.
در اینجا چند عامل وجود دارد که سلامت کلی مغز را ارتقا میدهد. برای مثال:
افراد مبتلا به بیماری آلزایمر ترکیبی از احساسات سردرگمی، ناامیدی، عصبانیت، عدم اطمینان، غم، اندوه و افسردگی را تجربه میکنند. اگر از کسی که آلزایمر دارد مراقبت میکنید، با حضور در لحظه برای گوش دادن به او میتوانید بسیار کمککننده باشید. به فرد اطمینان دهید که هنوز میتواند از زندگی لذت ببرد. او را حمایت کنید و تمام تلاش خود را برای کمک به آنها برای حفظ کرامت و احترام به خود انجام دهید.
یک محیط خانه آرام و پایدار میتواند به کاهش مشکلات رفتاری کمک کند. موقعیتهای جدید، سر و صدا و گروههای بزرگ مردم میتوانند باعث اضطراب شوند. عجله یا تحت فشار قرار گرفتن برای به خاطر سپردن، یا خواسته شدن برای انجام کارهای پیچیده نیز ممکن است فرد مبتلا به زوال عقل را مضطرب کند. وقتی فردی که آلزایمر دارد ناراحت میشود، حتی سختتر میشود که واضح فکر کند.
اگر مراقب فردی مبتلا به آلزایمر هستید، باید این موارد را رعایت کنید:
متاسفانه هنوز هیچ درمانی برای بیماری آلزایمر وجود ندارد. در مراحل پیشرفته، از دست دادن عملکرد مغز میتواند باعث کم آبی، تغذیه نامناسب یا عفونت شود. این عوارض میتوانند دلایل مرگ زودرس هم باشند. اما داروها ممکن است علائم را بهبود بخشند یا آنها را کاهش دهند.
برنامهها و خدمات درمانی نیز میتوانند به حمایت از افراد مبتلا به این بیماری و مراقبان آنها کمک کنند. فراموش نکنید که بیماری آلزایمر بسیار سخت است ولی شما تنها نیستند.
منبع: همشهری