گروهی از مدیران ارشد شرکتهای بزرگ، ازجمله «جک ما»، کارآفرین معروف و بنیانگذار علیبابا، با رئیسجمهور چین دیدار کردند. این جلسه که پس از سالها فاصله جک ما از صحنه عمومی برگزار شد، نشانهای از حمایت دوباره پکن از بخش خصوصی در شرایط اقتصادی حساس تلقی میشود.
طبق گزارش «The New York Times» در این نشست، مدیران ارشد شرکتهای بزرگ چینی مانند هواوی، شیائومی، «CATL» و «BYD» حضور داشتند. براساس ویدیویی که رسانههای دولتی منتشر کردهاند، این رهبران کسبوکار ضمن تشویق و یادداشتبرداری، به سخنان شی جینپینگ گوش دادند.
گزارشها جزئیات مباحث مطرحشده را فاش نکردند و فهرست کامل حاضران در جلسه نیز اعلام نشد. پس از اعمال تعرفههای تجاری آمریکا علیه چین در دوره جدید ریاستجمهوری ترامپ، این نخستین دیدار رسمی شی جینپینگ با رهبران کسبوکارهاست. تحلیلگران معتقدند این جلسه میتواند نشانهای از رویکرد جدید دولت در حمایت از بخش خصوصی باشد، بخشی که سالهای اخیر در سایه تأکید بیشتر بر شرکتهای دولتی قرار گرفته بود.
انتشار اخبار این نشست خوشبینی سرمایهگذاران نسبت به بهبود شرایط شرکتهای خصوصی در چین را افزایش داد. در هفتههای اخیر، بازار سهام هنگکنگ شاهد رشد ارزش سهام شرکتهای خصوصی بود، ازجمله استارتاپ چینی DeepSeek که اعلام کرده با استفاده از منابع کمتر نسبت به شرکتهای غربی، مدل هوش مصنوعی قدرتمندی توسعه داده است. «فِرِد هو»، بنیانگذار شرکت سرمایهگذاری «Primavera Capital»، این جلسه را اصلاحی نمادین توصیف کرد و گفت: «سالهای اخیر، بخش خصوصی چین تحتتأثیر سیاستها، مقررات و عوامل سیاسی مختلف قرار گرفته است.»
بازار هنگکنگ پس از رشد اولیه، در ساعات بعدازظهر دچار افت شد.
یکی از مهمترین مسائلی که قبل از برگزاری این دیدار مطرح شد، حضور یا غیبت جک ما بود. بنیانگذار علیبابا از سال 2020 که پکن در عرضه اولیه سهام، «Ant Group» را متوقف کرد، کمتر در انظار عمومی ظاهر شده است. اقدام ناگهانی دولت چین برای لغو این عرضه که قرار بود بزرگترین عرضه اولیه عمومی در جهان باشد، بخشی از سرکوب گستردهتر کارآفرینان خصوصی چین بود.
فِرِد هو معتقد است حضور جک ما در این نشست پیامی واضح به جامعه کسبوکار میدهد: کارآفرینان موفق بخش خصوصی مورداحترام قرار خواهند گرفت نه مجازات. این جلسه و حضور چهرههایی مانند جک ما میتواند نشانه چرخش سیاستهای پکن و تلاش برای احیای اعتماد سرمایهگذاران و کارآفرینان به اقتصاد چین باشد.
آیا این تغییرات به نفع بخش خصوصی این کشور تمام خواهد شد؟ باید منتظر ماند و دید.