همشهری آنلاین - مریم سرخوش: اولین پنجشنبه اسفند روز سلامت مردان و آغاز یک هفته با هدف افزایش آگاهی و اطلاعرسانی درباره سلامت آنهاست که نه تنها برای رفاه فردی بلکه برای رفاه خانوادهها و جوامع نقش بسیار مهمی دارند.
اما مساله اینجاست که مردان اغلب با چالشهای بهداشتی منحصر به فردی روبرو هستند و به دلایل اجتماعی، فرهنگی یا شخصی کمتر به دنبال مطالبات پزشکی خودشان میروند.
این در حالی است که امید به زندگی در مردان کمتر از زنان است، در برخی شاخصهای مرتبط با مرگومیرها آمار بالاتری نسبت به زنان دارند، در معرض خطرات بیشتری در محیطهای کاری قرار میگیرند و حتی درباره مداخلات درمانی برای سلامت روان هم مقاومتشان بیشتر است.
عادات سبک زندگی هم در مردان پرخطرتر و به دلیل مصرف بیشتر دخانیات، کمتحرکی و کلسترول بالا بیشتر در معرض بیماریهای قلبی – عروقی هستند.
دکتر جلیل حسینی، معاون آموزشی وزارت بهداشت در نشست خبری جامعه اورولوژی ایران که درباره هفته سلامت مردان (هفته اول اسفند) برگزار شد، درباره شروع این رویداد و اهمیت برگزاری آن عنوان کرد: در سال ۱۳۸۴ با توجه به ضرورت برگزاری برنامههایی برای سلامتی مردان در کشور، اولین هفته اسفند به عنوان هفته سلامت مردان نامگذاری شد تا فعالیتها درباره اطلاعرسانی بیماریهای خطیر درباره این گروه افزایش پیدا کند.
او ادامه داد: از سال ۸۵ هفته سلامت مردان با همکاری جامعه و انجمن ارولوژی و سایر انجمنهای علمی و وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور اجرا میشود. علت این که در دنیا به سلامت مردان بیشتر پرداخته میشود این است که شاخصهایی در مردان نسبت به زنان بیشتر است.
به گفته حسینی این شاخصها در مرگ و میر پسران زیر ۵ سال، میزان کوتاهی قد، اضافه وزن و لاغری و بروز HIV در مردان نسبت به زنان بیشتر است. همچنین میزان بروز سل ۱.۷ برابر، احتمال مرگ یک مرد ۳۰ ساله به بیماری مزمن ۱.۵ برابر، احتمال مرگ ناشی از خودکشی ۱.۷۵ برابر، مرگ ناشی از تصادفات جادهای ۲برابر، مرگ ناشی از قتل و دگرکشی ۴ برابر، مرگ منسوب به آلودگی هوا ۱.۳ برابر در مردان بیشتر از زنان است.
حسینی در توضیح بیشتر درباره این شاخصها با بیان این که امید به زندگی هم در مردان هم ۴ سال کمتر از زنان است، عنوان کرد: در مجموع اگر حدود ۴۰ علت اصلی مرگ در سطح جهان وجود داشته باشد، ۳۳ علت آن در آقایان بیشتر از زنان است. همچنین آسیبهای ناشی از بیماریهای قلبی، ریوی، تصادفات، سکته، سیروز کبدی، سل، سرطان پروستات و کبد در آقایان بسیار بیشتر است. با این دلایل پرداخت به سلامت مردان به عنوان افرادی که تولیدکننده و مولد اقتصادی و تکیهگاه خانواده هستند اهمیت زیادی پیدا میکند.
بیشتر بخوانید
۵ مکمل ضروری برای بعد از ۴۰ سالگی را بشناسید
علائم پروستات در مردان چیست؟
معاون آموزشی وزارت بهداشت از برگزاری هفته مشابه سلامت مردان ایران در سایر کشورهای جهان هم خبر داد و گفت: در سطح اروپا در روزهای منتهی به هفته سلامت، مردان سبیل میگذارند یا در برخی کشورها عضو پروستات با شکل سازه بسیار بزرگ در پارکها ایجاد میشود و آقایان با عبور از آن با این بیماری و نقش آن آشنا شوند. در استرالیا، کانادا، بلژیک و ایرلند هم برنامههای مختلف سلامت مردان همه با هدف افزایش سطح سواد سلامت، اطلاعرسانی بیماریها به ویژه بیماریهای پرخطر کم علاومت انجام میشود. در ایران هم طی ۱۷ سال گذشته برگزاری این رویداد مثبت بوده و نتایج خوبی داشته است.