تصویر روز ناسا ۲ سحابی درخشان را نمایش میدهد. آنها را میشناسید؟ این چشمانداز وسیع که حدود ۷ درجه از آسمان زمین را پوشش میدهد، در راستای صورت فلکی سگ بزرگ (Canis Major) قرار دارد و میزبان ۲ سحابی شاخص است: سحابی مرغ دریایی و سحابی کلاهخود ثور.
در بخش بالایی تصویر، سحابی وسیعی به نام «مرغ دریایی» دیده میشود که خود از ۲ بخش اصلی تشکیل شده. قسمت روشنتر که سر این پرنده کیهانی را شکل میدهد، با نام سحابی NGC 2327 شناخته میشود و بالها و بدن آن متعلق به سحابی گستردهتر و پراکندهای به نام IC 2177 است.
قوس آبی برجسته زیر سحابی، شوک کمانی از ستاره سگ بزرگ است. فاصله این مجموعه سحابی از زمین حدود ۳ هزار و ۸۰۰ سال نوری برآورد میشود و پهنای بالهای این مرغ دریایی حدود ۲۵۰ سال نوری است.
در گوشه پایین سمت راست تصویر، سحابی کوچکتر «اردک» با نام رسمی NGC 2359 دیده میشود. این سحابی بسیار فشردهتر از سحابی مرغ دریایی است و باتوجهبه فاصله تخمینی آن که حدود ۵ هزار سال نوری است، وسعت آن به حدود ۵۰ سال نوری میرسد.
سحابی NGC 2359 که با نام «کلاهخود ثور» نیز شناخته میشود، تحتتأثیر بادهای ستارهای قدرتمند ناشی از ستاره بسیار پرجرم و داغی در مرکز آن قرار دارد. این بادهای پرانرژی، حبابهایی از گاز یونیزهشده را اطراف ستاره مرکزی ایجاد کردهاند که ساختاری شبیه کلاهخود با زائدههایی بالمانند به وجود آورده.
این 2 سحابی، با اشکال منحصربهفرد خود فقط نمونهای از بیشمار ابرهای کیهانی هستند که در سراسر کهکشان ما پراکندهاند و با تابش زیبای خود، ما را با دنیای اسرارآمیز ستارگان و تحولات آنها آشنا میکنند.