به گزارش اقتصادنیوز به نقل از مهر، سالهای زیادی از معرفی اولین نوشابههای انرژیزا به بازار جهان و ایران نمیگذرد، اما طی همین زمان این نوشابهها طرفداران پر و پا قرص خود را به ویژه میان نوجوانان و جوانان پیدا کرده است. این درحالی است که هر چه جلوتر میرویم، مطالعات مربوط به این نوشیدنیها، مشابه مطالعات قدیمیتر نشان میدهد که استفاده مستمر از آنها، عوارضی بسیار جدی به دنبال دارد، اما این عوارض چیست و آخرین مطالعات در این زمینه چه میگوید؟
در مطالعات متعددی که طی ۱۰ سال گذشته انجام شده، به دفعات مشخص شده است که مصرف نوشابههای انرژیزا، میتواند به کلیهها آسیب جدی وارد کند. در یکی از آخرین مطالعات در این زمینه که در سال ۲۰۲۰ منتشر شده است محققان دانشگاه فلوریدا به این نتیجه رسیدند که مصرف بالای این نوشابهها به واسطه داشتن میزان بالای ماده تورین، میتواند باعث آسیب جدی به کلیهها شود. این موضوع حتی وقتی فرد تنها برای مدتی کوتاه سراغ مصرف زیاد این نوشابهها میرود هم میتواند روی دهد.
افزایش فشار خون
محمد حاجی فرجی متخصص تغذیه در گفتگو با خبرنگار مهر در رابطه با نوشابه انرژیزا و عوارض این نوع نوشیدنیها بر روی جسم و روح کودکان و نوجوانان گفت: باور عامه این است که نوشیدنیهای انرژیزا، انرژی و تحمل بیشتری به فرد در انجام فعالیتهای سیستمی، روحی و روانی میدهد. ترکیب اصلی این نوع نوشابهها کافئین، جنسینگ، عصاره گوارانا (GUARANA)، شکر، گروهی از ویتامینهای ب و تا حدودی ال-کارنیتین (L-CARNITINE) که برای ورزشکاریها کاربرد داشته و به صورت مکمل برای افزایش انرژی، کاهش خستگی، تمرکز و افزایش نشاط در فرد مصرف میشود.
وی ادامه داد: نکته قابل توجه در رابطه با این نوع نوشیدنیها تغییراتی است که در سیستم بدن افراد ایجاد کرده و باعث مشکلاتی اعم از فشار خون، سرعت و ریتم ضربان قلب را بالا میبرد، ناتوانی در عملکرد قلبی میشوند. به عبارتی فانکشن (وظیفه) و مکانیزم بدن را دچار تغییر میکنند.
عوارض کافئین در نوشابههای انرژیزا
حاجی فرجی اذعان کرد: ماده مؤثر و اصلی این نوشیدنیهای انرژیزا کافئین است و به طور معمول کافئین میتواند علائمی اعم از افزایش استرس، پرخاشگری، خشونت و افزایش سطح کورتیزول (هورمون استرس) به خصوص برای کودکان و نوجوانان ایجاد کند. تحقیقات نشان داده افرادی که از نوشابه انرژیزا استفاده میکنند علائم استرس ناشی از کافئین داشته و به طور معمول این نوشیدنیها کیفیت خواب را نیز تحت تأثیر قرار میدهد.
وی افزود: همچنین نوشابههای انرژیزا روی عملکرد معده تأثیر گذاشته و برای افراد مشکلات هاضمه و التهاب معده ایجاد میکند، حتی میتواند مستعد به بروز التهاب کبدی و کبد چرب نیز شود. یکی دیگر از مشکلاتی که میتواند برای فرد به وجود آورد به دلیل شکر و قند استفاده شده در این نوع نوشیدنیها چاقی و اضافه وزن را برای افراد ایجاد کرده و احتمال دیابت را نیز افزایش میدهد. بنابراین با توجه به عوارضی که میتواند برای افراد ایجاد کند، استفاده از این نوع نوشیدنیها به بیماران قلبی، زنان باردار و شیرده، بیماران دیابتی و مبتلا به فشار خون و کودکان و نوجوانان توصیه نمیشود.
خطرات نوشابههای انرژیزا برای قلب
متخصص تغذیه بیان کرد: مصرف نوشابههای انرژیزا برای قلب تنها به افزایش ضربان قلب ختم نشده و باعث بروز حمله قلبی به ویژه در افرادی که مستعد هستند ایجاد خواهد کرد. کنه لذا به افراد توصیه میشود مراقب مصرف این نوع از نوشیدنیها باشند. ضربان طبیعی قلب بین ۶۰ تپش است اما زمانی که نوشیدنی انرژیزا مصرف میشود ضربان قلب حدود ۳۰ درصد افزایش پیدا میکند و اگر فرد مستعد به حملات قلبی باشد، منجر به فیبریلاسیون دهلیزی یعنی ریتم غیر طبیعی ضربان قلب شود.
وی در ادامه گفت: ریتم غیر طبیعی قلب میتواند منجر به سکته قلبی _ مغزی شود. به طور معمول این نوع نوشابهها در هر سایز دو برابر میزان معمولی که یک فرد به طور روزانه از چای یا قهوه استفاده میکند کافئین بیشتری دارد. یعنی اگر فردی بخواهد روزانه دو الی سه نوشابه انرژیزا مصرف کند، کافئین در بدنش از حد مجاز بالاتر رفته و خطرات و عوارض در بدن فرد افزایش پیدا خواهد کرد. نکته مهم دیگر این است که افزایش مصرف کافئین به ویژه نوشیدنیهای انرژیزا میتواند میزان اثربخشی کافئین میزان کلسیم، که قلب منتشر میکند را افزایش داده و باعث تشدید ضربان قلب در فرد شود.
آمار مصرف نوشابههای انرژیزا
حاجی فرجی تصریح کرد: نکته دیگر این است که ثابت شده ۶۵ درصد افراد از نوشابه استفاده کرده و در معرض حمله قلبی قرار گرفته و علاوه بر آن به گفته متخصصین کلیه و مجاری، نوشابههای انرژیزا ادرار فرد را افزایش داده و توصیه میشود از نوشیدن این نوشابههای انرژیزا خودداری شود؛ زیرا موجب کاهش سطح سدیم در ادرار شده و روی پلاسما تأثیر میگذارد. همچنین میزان بالای قند و شکر و شربت ذرت میتواند مقاومت به انسولین را افزایش داده و یک مقدمه بر بروز دیابت نوع دو در فرد باشد.