توصیه های تغذیه ای در پیشگیری از سرطان های شایع در مردان

بهداشت نیوز چهارشنبه 01 اسفند 1403 - 10:18

به گزارش بهداشت نیوز، سرطان نیز از جمله بیماری هایی است که تغذیه صحیح در پیشگیری و درمان آن می تواند نقش مؤثری داشته باشد، همچنین نتایج تحقیقات ارتباط بین رژیم غذایی و پیشگیری یا کاهش تهاجمی سرطان ها را نیز تایید می کنند.

رژیم ‌هایی که حاوی مقادری زیاد قند، چربی، گوشت قرمز و غذاهای ‌فرآوری‌شده هستند و یا سبزیجات، میوه و غلات کامل کمی دارند، باعث بروز چاقی شده که عامل اصلی خطر سرطان و همچنین بیماری قلبی و سکته است. البته استعداد ژنتیکی، عوامل محیطی مانند سیگار کشیدن و قرار گرفتن در معرض دود سیگار، آلـــودگی هــوا، قرار گرفتـن در معــرض آفتاب شدید یا اجزای آلوده کننده محصولات غذایی مانند آفت کش ها و سم ها، نگهدارنده ها و افزودنی ها نیز در بروز سرطان میتوانند دخیل باشند.

برخی از متخصصان تخمین می زنند که رژیم غذایی نامناسب می تواند در حداقل، یک سوم از کل موارد سرطان ها دخالت داشته باشد. برای نمونه، شیوع بالای سرطان های مری و معده در مناطقی که از غذاهای نمک سود شده، دودی (برنج و ماهی دودی و ....) و نیتراتی (سوسیس، کالباس) استفاده می کنند، مشاهده می شود. همچنین چاقـــی، بی تحرکی و رژیم غذایی فاقد سبزیجات و میوه ها، غلات کامل و ماهی در ایجاد و پیشرفت سرطان های سینه و روده نقش مؤثری دارند.

از طرفی نتایج تحقیقات نشان می دهد افرادی با رژیم غذایی غنی از امگا 3 که شامل چربی های سالم مانند ماهی های چرب، آجیل و مغزدانه ها و حتی برخی روغن های گیاهی مانند روغن کانولا می باشند، نرخ پایین‌تری از ابتلا به سرطان روده بزرگ، معده و ریه داشته اند.

به گفته انجمن سرطان آمریکا، انتظار می رود تشخیص سرطان در مردان تا 84 درصد و مرگ و میر ناشی از سرطان تا سال 2050 تا 93 درصد افزایش یابد؛ متأسفانه راه قطعی برای پیشگیری از ابتلا به سرطان وجود ندارد اما پیروی از یک رژیم غذایی مناسب و شیوه زندگی سالم می تواند کمک کننده باشد.

سرطان های روده بزرگ و پروستات از جمله سرطان های شایع در مردان است.

سرطان روده بزرگ

خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ در طول زندگی در  مردان 1 به 23 تخمین زده شده است.

براساس پژوهش ها مصرف آجیل و مغز دانه ها 3 با در هفته، با کاهش خطر ابتلا به سرطان کولورکتال در ارتباط است.

آجیل و مغز دانه ها مانند بادام، بادام هندی، فندق، بادام زمینی، پسته، تخمه آفتابگردان و گردو و گنجاندن لوبیا و حبوبات در رژیم غذایی، به علت میزان فیبر بالا در کاهش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ مؤثر است. همچنین پژوهش ها نشان می دهد میوه ها و سبزیجات سرشار از آنتی اکسیدان مانند انواع توت ها، انار، انگور، گلابی، کنگر فرنگی و کلم بروکلی اثر محافظتی در ابتلا به سرطان روده بزرگ دارند.

شواهد قوی نیز مبنی بر اینکه مصرف طولانی مدت گوشت قرمز با خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ در ارتباط است، وجود دارد. به طور میانگین مصرف 1 تا 2 بار گوشت قرمز در هفته جهت حفظ سلامتی و برقراری تعادل در رژیم غذایی توصیه شده است.

کباب کردن گوشت در دمای بالا باعث ذغالی شدن آن می شود و پروتئین های مغذی را تبدیل به یک ماده مضر می کند. گوشت ذغالی شامل هیدروکربن های مضر و سایر مواد سرطان زا است که می تواند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد.  

سرطان پروستات

یک غذای جادویی برای سلامت پروستات وجود ندارد، اما برخی غذاها و الگوهای غذایی می توانند تأثیر مثبتی داشته باشند. برای کمک به پیشگیری یا مدیریت سرطان پروستات، بهترین گزینه پیروی از یک رژیم غذایی سالم غنی از گوجه فرنگی پخته، بروکلی، کلم بروکسل، گل کلم، کلم پیچ، انواع توت ها، ماهی های چرب، قهوه و چای سبز است.

کدو تنبل یکی از بزرگترین منابع ویتامین A و غنی از آنتی‌اکسیدان‌ها و مواد مغذی دیگر مانند فیبر می ‌باشد که می تواند در مبارزه با سرطان پروستات مؤثر باشد.

شلغم نیز دارای ترکیبات آنتی اکسیدانی بالایی است و یک ماده غذایی عالی برای مبارزه با سرطان پروستات شناخته می شود.

در نظر داشته باشید تغییرات کوچک، مانند مصرف سه بار در هفته گل کلم یا کلم بروکلی به جای یک بار در هفته، می تواند تفاوت چشمگیری در اصلاح الگوی غذایی ایجاد نماید. همچنین توصیه می شود مصرف گوشت های قرمز و فرآوری شده، الکل، محصولات پروسس، غذاهای حاوی چربی های اشباع شده و غذاهای با مقادیر بالای قند افزوده محدود شود.

منبع خبر "بهداشت نیوز" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.