فرارو- قیمت برنج ایرانی زمستان امسال شباهتی به سال گذشته ندارد. یک سال قبل در چنین روزهایی از تورم منفی برنج حرف میزدیم، اما الان مرکز آمار ایران تورم سالانه برنج ایرانی و خارجی را بالای ۲۰ درصد اعلام میکند. از ابتدای دیماه دومینو افزایش قیمتها در بازار خوراکی به برنج رسید و بعد از سیبزمینی و لبنیات، نوبت به گران شدن کیسههای برنج ایرانی رسید. بررسیهای فرارو از بازار مشخص میکند قیمت برنج ایرانی تا مرز کیلویی ۳۰۰ هزار تومان جلو رفته است. کارشناسان، بدون تعارف از احتکار برنج ایرانی خبر میدهند و مسئولان سازمان جهادکشاورزی با اضافه کردن برنج تنظیم بازاری امیدوار به بازگشت آرامش به بازار هستند.
قیمت برنج زمستان امسال تفاوت چشمگیری با سال گذشته دارد. یک سال قبل در چنین روزهایی تورم برنج منفی بود و الان طبق آخرین دادههای رسمی با تورم تقریبا مثبت ۲۲ درصدی سروکار داریم.
قیمت برنج ایرانی دیماه امسال بهطور متوسط کیلویی ۱۳۱ هزار و ۲۸۷ تومان بهثبت رسیده که نشان از افزایش ۲۱.۸ درصدی درمقایسه با دیماه ۱۴۰۲ دارد. همین عدد ۱۳۱ هزار تومانی برآیندی از همهنوع برنج ایرانی است و قاعدتا خرید برنج درجه یک از نوع هاشمی و طارم و صدری میتواند هزینه بیشتری داشته باشد.
قیمت برنج ایرانی طبق دادههای مرکز آمار دیماه امسال تا کیلویی ۱۶۰ هزار تومان بالا رفته و آنطرف کف قیمت برنج ایرانی را باید کیلویی ۱۰۰ هزار تومان بدانیم. برای اینکه درک بهتری از اوضاع فعلی برنج ایرانی داشته باشید، بدنیست به یک سال قبل برگردیم. آن زمان قیمت برنج ایرانی بهطور متوسط به کیلویی ۱۱۰ هزار تومان نمیرسید و همین عدد از کاهش ۱۱ درصدی قیمت برنج درمقایسه با زمستان ۱۴۰۱ خبر میداد.
دادههای مرکز آمار فعلا فقط شامل وقایع دیماه میشود و احتمالا گزارش اقلام خوراکی در بهمن ۱۴۰۳، مهر تاییدی بر گرانیهای هفتههای اخیر خواهد بود.
قیمت برنج ایرانی تا مرز کیلویی ۳۰۰ هزار تومان پیش رفته است. در فروشگاههای آنلاین نمونهای از برنج طارم را تحتعنوان برنج طارم اشرافی گیلان کشت دوم در کیسه ۱۰ کیلویی دو میلیون و ۹۳۷ هزار تومان برای فروش گذاشتهاند؛ کیلویی ۲۹۳ هزار و ۷۰۰ تومان.
قیمت برنج ایرانی تا مرز کیلویی ۳۰۰ هزار تومان جلو رفته است
همین کیسه برنج که با منت و تخفیف سه درصدی، دو میلیون و ۸۴۸ هزار تومان فروخته میشود، یک ماه قبل دو میلیون و ۲۲۵ هزار تومان قیمت داشته و در این مدت ۳۲ درصد گران شده است. تا دلتان بخواهد نمونههای زیادی از برنجهای ایرانی را با قیمت بالای کیلویی ۲۰۰ هزار تومان در بازار پیدا میکنید و آنطرف بابت ارزانترین نمونههای برنج ایرانی باید حدود کیلویی ۱۵۰ هزار تومان هزینه کرد.
برنج شکسته فجر را یکی از ارزانترین نمونههای برانج ایرانی میدانیم. کیسه ۲.۵ کیلویی برنج فجر هیمه را الان با قیمت ۳۸۰ هزار تومان به بازار عرضه میکنند. اواخر دیماه امسال همین کیسه ۲.۵ کیلویی، قریب ۲۴۰ هزار تومان ارزش داشت و حالا در عرض یک ماه ۶۰ درصد گران شده است.
قیمت برنج در بازار با این اوصاف شباهتی به ماههای قبل ندارد و هر از گاهی یکی از مدیران حوزه به دلایل افزایش قیمت برنج میپردازند.
افزایش قیمت برنج در هفتههای اخیر به دلایل متعددی ارتباط داده میشود. بخشی از کارشناسان بازار تبدیل شیوه تخصیص ارز دولتی به واردکنندهها را به افزایش قیمت برنج ایرانی ارتباط میدهند. از نظر این گروه، تبدیل ارز نیمایی و ارز توافقی، هزینه بیشتری روی دوش واردکننده اضافه میکند و با افزایش قیمت برنج خارجی، برنج ایرانی هم در مسیر گرانی قدم برمیدارد.
افزایش قیمت ارز یکی دیگر از دلایل گرانی برنج اعلام میشود، اما از همه عجیبتر، کاهش عرضه برنج به بازار معرفی شده است. یکسری از کارشناسان پا را فراتر گذاشتهاند و رسما از احتکار برنج ایرانی خبر میدهند. اتفاقی که با کاهش عرضه به بازار معنی پیدا میکند و نتیجهای جز گرانی برنج ندارد.
افزایش قیمت برنج ایرانی هر دلیلی که داشته باشد، به وضوح در بازار نمایان است و بههمین خاطر خود مسئولان سازمان جهادکشاورزی دستبهکار شدهاند. علیالحساب تصمیم به فروش برنج تنظیم بازاری شده و قرار است با قیمت هر کیلو ۵۰ هزار تومان به بازار عرضه شود.