فرهاد محمدی، کارشناس انرژی، دربارهی کاهش دما طی روزهای آینده و افزایش مصرف انرژی گفت: «پیشبینیهای آب و هوایی گویای احتمال ورود توده هوای سرد در روزهای آینده است؛ اگرچه مشخص نیست چه حجم از آن ایران را درگیر خود خواهد کرد. اما این موضوع نباید مانع آمادگی ما شود. باید روزهای پیش رو را به عنوان یک امتحان و به عنوان یک روز سخت در نظر بگیریم، روزهایی که ممکن است تبدیل به بحران شود. تجربهی چند روزاخیر نیز نشان داد که وضعیت مصرف انرژی تا چه حد اسفبار شده است. فرض کنید مصرف گاز و برق به یکباره بالا رود، آنچه اتفاق میافتد از کار افتادن شبکهی برق و افت فشار گاز است که در برخی از نقاط کشور میتواند جان هموطنان را نیز به خطر بیندازد. با این وجود باید آماده بود.»
او افزود: «وزارت نیرو باید از الان تبلیغات خود نسبت به آمادگی برای این سرما را شروع کند. باید با مردم دربارهی این موضوعات حرف زد. حرف زدن دیرهنگام هم مشکلی را حل نمیکند. مردم اگر بدانند که چه شرایطی پیش رو دارند، مسلماً نسبت به آن حساس میشوند. با این وجود هنوز خبر جدی برای تبلیغات در جهت کاهش مصرف شنیده نشده است.»
محمدی معتقد است که تعطیلی ادارات الزاماً راهکار درستی برای عبور از بحران انرژی نیست. او میگوید: «یکی از مهمترین نقاطی که هدررفت انرژی در آن جریان دارد، ادارات است. اگرچه نباید این موضوع باعث بهانه به دست دولت برای تعطیلی بیشتر شود. با تعطیلی صرفاً مصرف از نقطهای به نقطه دیگر منتقل میشود. توجه به بهینهسازی مصرف در ادارات دولتی در کنار کاهش مصرف خانگی، دو راهکار اساسی و کلی برای عبور از بحران انرژی است. اما راهکارهای کوچکتر و پربازدهتر نیز وجود دارد که فعلا نه وقت آن است و نه پول آن در کشور وجود دارد. مردم باید یاد بگیرند که با چرخاندن پیچ بخاری فقط مشکل سرما حل نمیشود بلکه پوشیدن لباس گرم هنوز یک راهکار قدیمی و اساسی برای کاهش مصرف گاز خانگی است.»
محمدی دربارهی لزوم ارائهی وسائل خانگی کم مصرف گفت: «در زمینهی برق نیز وسائل خانگی بیش از شهروندان مؤثراند. اگر از ابتدا وسائل خانگی کم مصرف در اختیار مردم قرار میگرفت، تا این حد مشکل برق خانگی نداشتیم. صنایع هم مدت هاست که درگیر تعطیلی شدهاند و نمیتوان برای کوتاه مدت و یک هفتهی پیش رو راهکاری برای آنها ارائه کرد. به طور کلی مشکل انرژی در ایران در کوتاه مدت مورد بررسی و تبلیغ قرار میگیرد، اما در بلند مدت که باید حل شود، به هیچ نتیجهای نمیرسد. با این وجود نباید ناامید شد و توجه به اصول بهینهسازی را فراموش کرد.»
منبع: رویداد 24