کتاب «یک قاسم دو کربلا» نوشته مجید سانکهن با حضور نویسنده، پژوهشگر و راوی در سرای اهل قلم معرفی و بررسی شد.
مرتضی قاضی در ابتدای ایننشست گفت: کتاب دو خط روایی از روایتهای نادر نوروزشاد از جنگ تحمیلی و روایتها و خاطراتی از شهید حاج قاسم سلیمانی را بیان میکند که این مدل نویسندگی و بیان روایتها باعث جذابیت داستانی کتاب شده است.
وی افزود: خیلی از راویان دفاع مقدس به دلایل مشخص اهل گفتوگو و بیان خاطرات خودشان نیستند به همین دلیل به سختی میشود از آنها اطلاعاتی گرفت. باید با ارتباطات بسیار نزدیک و دوستانه وارد شد تا برای نویسنده از ماجراهای جنگ و دفاع مقدس تعریف کنند که این موضوع مقداری باعث دلسردی نویسنده میشود ولی در فرایند نوشتن این کتاب ما نا امید نشدیم و آقای نورزوشاد هم بسیار به ما در بیان خاطرات و نوشتن کتاب کمک کردند. جناب نوروزشاد قبل از اینکه راوی باشند یک خبرنگار حرفهای بودند؛ ما برای نوشتن کتاب با حاج نادر وارد لایهبرداری اسناد شدیم و در ماجراهای متعدد راوی خود را نشان داد و به دلیل اینکه یکی از موارد مهم نوشتن یک کتاب ریزنگاری و نوشتن ادبیاتی درست از موضوع است، به این نتیجه رسیدیم که این کتاب باید در قالب نامه نوشته شود.
ایننویسنده در ادامه گفت: این کتاب راویمحور است و متن کتاب از زبان راوی نوشته شده است و بنده نخواستم که از زبان من مطالب بازگو شود. ما یک روایت فرامتنی ایجاد کردیم و این موضوع به جذابیت کار اضافه کرد. گزارشهایی که از زبان جنگ و همین طور دست نوشتههایی که داشتم و از اتفاقات مینوشتم و تجربه خبرنگاریام در حوزه روایت بسیار موثر بود. نوع خبرنگاری از جبهه جنگ ابداع ما بود؛ اینکه خبرنگار در عملیاتها باشد و روایت کند و گزارش بدهد برای اولین بار توسط ما انجام گرفت. حتی یک گزارش از والفجر مقدماتی شکست خورده در جنگ نوشتم و همان زمان هم در یکی از مجلات چاپ شد و مورد انتقاد بسیاری هم قرار گرفت و هدفم این بود که بچهها با این حقیقت مواجه شوند که در جنگ هم شکست هست و هم پیروزی.
در ادامه نشست در مورد روایت حمله شیمیایی حاج قاسم در دوران جنگ در یکی از عملیاتها که بسیار بحث برانگیز هم شده بود و تردیدهایی پیش آورد که در بخشی از کتاب هم آمده صحبت شد که سانکهن در اینباره گفت: راویان جنگ و کسانی که از دفاع مقدس مطالبی را بیان میکنند طبیعتاً در همه جا حضور نداشتند و بنابراین ممکن است راوی یا فرماندهای خاطرهای نقل کند که یک راوی دیگر در آن زمان و مکان نبوده و به نظر برسد موضوع غیرواقعی است؛ در صورتی که اینچنین نیست. روایت «حمله شیمیایی حاج قاسم» هم در همین راستا است که توسط یک نفر که آنجا بوده نقل شده و آقای نوروزشاد هم این خاطره را برای بنده نقل کردند و این ماجرا واقعی است و اتفاق افتاده است.
وی افزود: این ترفند که با تیتر «حمله شیمیایی حاج قاسم» همه جا ترند شد و موضوعاتی را در بر گرفت، یک ترفند جنگ روانی است و ماجرا که به صورت کامل در کتاب بیان شده از این قرار است که حاج قاسم در یکی از عملیاتها چربی گوشت را به صورت انبوه در آتش ریخته و بو و دود آن باعث آزار نیروهای بعثی شده است.
نادر نوروزشاد هم در پایان ایننشست گفت: وظیفه مهم هر نویسنده این است که هر خاطره یا مطلبی را میخواهد بیان کند حتماً آن موضوع را با صاحب یا راوی آن خاطره چک کند تا مشکلی در این زمینه پیش نیاید.