به گزارش رکنا و به نقل از انلی مای هلث؛ هنگام صحبت از بارداری سالم، بیشتر توجهها معطوف به زندگی مادر، رژیم غذایی او، استرس و عاداتش است. اما تاثیر پدر چطور؟ آیا سبک زندگی ناسالم او میتواند بارداری را تهدید کند؟ تحقیقات جدید نشان میدهد که سیگار کشیدن مردان میتواند به طور غیرقابل انتظاری خطر پرهاکلامپسی، یک مساله جدی بارداری، را افزایش دهد. خطرات سیگار کشیدن مادر به خوبی شناخته شده است، اما دود دست دوم و حتی سلامت اسپرم نیز میتواند نتایج بارداری را به شیوهای که بسیاری از زوجین ناآگاه هستند، تحت تأثیر قرار دهد. آیا ترک سیگار میتواند اقدامی مهم برای هر دو والد باشد؟
برای درک اینکه چگونه عادت سیگار کشیدن شریک زندگی میتواند بارداری شما را تهدید کند، انلی مای هلث با دکتر نهی کندلوال، مدیر دپارتمان زنان و زایمان بیمارستانهای Cloudnine در نیودهلی، گفتوگو کرده است.
پرهاکلامپسی یک مشکل جدی بارداری است که با فشار خون بالا و آسیبهای ممکن به اعضای بدن مثل کبد و کلیهها شناخته میشود. دکتر نهی کندلوال میگوید پرهاکلامپسی معمولاً پس از هفته بیستم بارداری رخ میدهد و اگر درمان نشود منجر به مشکلات جدی میشود. علائم آن شامل فشار خون بالا، پروتئین در ادرار، سردرد شدید، ورم و اختلالات بینایی است. در موارد شدید، به اکلامپسی که وضعیت خطرناکی است و با تشنج همراه است، پیشرفت میکند.
در حالی که عوامل متعددی در بروز پرهاکلامپسی تاثیر دارند، محققان معتقدند که به مشکلات جفت، واکنش ایمنی بدن مادر و سلامت عروق مربوط است. اما شواهد جدید نشان میدهند که سیگار کشیدن مردان هم میتواند در ایجاد این مشکل نقش داشته باشد.
تحقیقات نشان میدهند که زنانی که شوهرانشان سیگار میکشند، نسبت به زنانی که همسر آنها سیگاری نیست، بیشتر در معرض خطر پرهاکلامپسی هستند. اگرچه برای تعیین رابطه علت و معلولی دقیق، به مطالعات بیشتری نیاز است، اما شواهد موجود نشان میدهند که دود تنباکو، چه از طریق مستقیم و چه غیرمستقیم، تأثیر مخربی بر بارداری دارد.
سیگار کشیدن اثرات ضار گستردهای بر سلامت باروری دارد، اما این آثار فقط به مادر مربوط نمیشود. حتی اگر زن باردار سیگار نکشد، قرار گرفتن او در معرض سموم تنباکو از طریق همسر میتواند نتایج بارداری را به شدت تحت تأثیر قرار دهد.
سیگار کشیدن باعث ایجاد استرس اکسیداتیو میشود که به DNA اسپرم آسیب میزند. دکتر کندلوال میگوید کیفیت پایین اسپرم با رشد ناهنجار جفت مربوط است، که عامل کلیدی در پرهاکلامپسی است. اگر اسپرم بر اثر قرار گرفتن در معرض تنباکو تغییرات ژنتیکی پیدا کند، میتواند خطر ابتلا به این عارضه را در مادر افزایش دهد.
اگر پدر در حضور مادر باردار سیگار بکشد، مادر به مواد شیمیایی مضری مانند نیکوتین، مونوکسید کربن و قطران معرض میشود. دود دست دوم باعث آسیب به عروق مادر شده و عملکرد عروقی را مختل میکند، و در نتیجه فشار خون و پرهاکلامپسی را افزایش میدهد.