به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما از لندن، وزیران خارجه روسیه و آمریکا در ریاض، زمینه دیدار روسای جمهور دو کشور برای پایان دادن به جنگ سه ساله اوکراین را که بزرگترین و طولانیترین جنگ در قاره اروپا پس از جنگ جهانی دوم لقب گرفته پیگیری میکنند. بدون حضور اروپا و اوکراین.
موضوعی که خشم مقامات اروپایی به ویژه انگلیسی را برانگیخته است.
اورسولافون درلاین رئیس کمیسیون اروپا در واکنش به رفتار آمریکا خطاب به سران اروپا گفت: من معتقدم اروپا باید به امنیتش بیشتر توجه کند و برای تحقق این هدف باید بودجه نظامی اروپا کاملا افزایش یابد.
دولتهای اروپایی در سه سال گذشته به پیشتازی انگلیس به رغم مخالفت گسترده مردم همواره بر آتش جنگ دمیدند.
بر اساس گزارش موسسه کیل برای اقتصاد جهانی، تا پایان سال ۲۰۲۴، اروپا بیش از ۱۳۲ میلیارد یورو و آمریکا بیش از ۱۱۴ میلیارد یورو صرف جنگ اوکراین کردند.
سران اروپا که ناباورانه کنار گذاشتن خود را در روند پایان دادن به جنگ اوکراین نظاره گر هستند، خود در فرانسه نشست اضطراری برگزار کردند، اما این نشست هم خروجی جز اختلاف نظر درباره اعزام نیروهای صلح بان و تاکید بر تقویت توان دفاعی خود به جای تکیه به آمریکا نداشت.
انگلیس هم که به طور سنتی نقش واسطه اروپا با آمریکا را داشته و در این روند حذف شده است در تکاپوست تا هر طور شده جایگاه خود را حفظ کند و برخلاف میل بسیاری از کشوروهای اروپایی قول اعزام نیروی حافظ صلح داده و از طرفی گفته هر گونه تضمین امنیتی اوکراین باید از پشتیبانی آمریکا برخوردار باشد.
استارمر نخست وزیر انگلیس گفت: فقط موضوع، جبهه اوکراین نیست بلکه امنیت اروپا و بریتانیا نیز مطرح است به همین علت باید توان نظامی اروپا را افزایش دهیم.
در این میان ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین را میتوان مغبونترین فرد این ماجرا دانست. او که به امید عضویت در اتحادیه اروپا و ناتو با طناب اروپا و دولت قبلی آمریکا خود را به چاه جنگ انداخت، اکنون نه تنها بخشهای زیادی از خاک خود را از دست داده، زیر ساختهای کشورش تخریب شده، صدها هزار کشته و زخمی روی دستش مانده، بلکه باید ضمن پرداخت وامهای دریافتی از آمریکا و اروپا، موضوع عضویت در ناتو و اتحادیه اروپا را تا سالها به فراموشی بسپارد.
اکنون اروپا که میداند بدون آمریکا در برابر توان نظامی روسیه ناتوان است چارهای جز افزایش بودجه نظامی نمیبیند، آن هم در بدترین شرایط اقتصادی دهههای اخیر که دچارش شده است.
نخست وزیر انگلیس که پس از آمریکا کشورش پیشتاز کمکهای مالی و نظامی به اوکراین در جنگ با روسیه بوده است و همواره از آن به عنوان افتخار انگلیس یاد کرده است، نگران از اقدامات تلافی جویانه مسکو، هفته آینده عازم آمریکا میشود تا بلکه حمایت ترامپ را جلب کند.
شماری از تحلیلگران در انگلیس معتقدند بعید به نظر میرسد نخست وزیری که اعضای حزبش به رقیب انتخاباتی ترامپ کمک کردهاند توفیق در خوری در این سفر به دست آورد.....
اظهارات:
۱- اورسولا فون درلاین - رئیس کمیسیون اروپا
۲- استارمر - نخست وزیر انگلیس