پاسخ سردار حاجی زاده به کدام شائبات بود؟ | دقت موشکی ایران ۵ متر است یا ۶۰۰ متر؟

همشهری آنلاین پنج شنبه 02 اسفند 1403 - 12:42
یک رسانه اسرائیلی مدعی شده بود ۵۰ درصد احتمال دارد موشک‌های ایران به فاصله ۶۰۰ تا هزار متری هدف اصابت کنند و بقیه به فواصل دورتری می‌روند.

همشهری آنلاین - گروه سیاسی: طی روزهای اخیر، فرماندهان سپاه از برنامه افزایش دقت موشک‌های بالستیک سخن می‌گویند. این موضع‌گیری پس از اظهارات اخیر رهبر معظم انقلاب مبنی بر ضرورت افزایش دقت موشک‌های بالستیک مطرح می‌شوند.

سردار امیرعلی حاجی‌زاده فرمانده اخیرا در یک برنامه تلویزیونی تلویحا در پاسخ به فضاسازی چند ماه اخیر رسانه‌های غربی و اسرائیل درباره دقت‌های موشک‌های ایرانی چنین این طور پاسخ داد که «در حمله موشکی مرحله اول درصد ته‌انباری‌ها بیشتر بود ولی در مرحله دوم هم بود. چرا؟ چون ما سبدی از محصولات تولید ۲۵ سال قبل داریم که نمی‌توانیم آنها را نگه داریم. بحث ما در مرحله اول حمله موشکی عبور از سپر (دفاع هوایی اسرائیل) بود؛ این تعداد که می‌رود، آنها به‌طور طبیعی مقابله می‌کنند و بخشی از آنها را می‌زنند. ما مجبوریم دقیق و غیردقیق، اینها را با همدیگر ترکیبی استفاده کنیم، چون جنگ ما در مرحله اول عبور از سپر است، مرحله دوم دقت است. اینها را در طراحی‌ها پیش‌بینی کرده‌ایم. در مرحله اول بیشتر از موشک‌های قدیمی استفاده کردیم، در مرحله دوم کمتر، ولی در مرحله بعد ممکن است جور دیگری باشد.»

سردار حاجی‌زاده گفته است: مسیر برای افزایش دقت موشک‌ها ادامه دارد. موشک‌های قدیمی که در انبار داریم نیازمند دقت افزایی هستند و ما عزم خود را جزم کرده‌ایم و در این زمینه کم نخواهیم گذاشت.

سردار حسین سلامی، فرمانده کل سپاه نیز اخیرا در صحبت‌هایی با تاکید بر اینکه تمام پیشرفت‌های سپاه به دلیل افق‌های بلندی بود که رهبر انقلاب برای ما تولید کردند، گفت: این رهبر انقلاب بودند که تاکید کردند دقت موشک‌های بالستیک ما باید به صددرصد برسد. ایشان تاکید کردند اینکه ما می‌گوئیم سلاح هسته‌ای نمی‌خواهیم تاکتیک نیست بلکه راهبرد ماست، چون سلاح هسته‌ای هدم حرث و نسل است و کسانی که سلاح هسته‌ای دارند، خیلی دقت نمی‌خواهند ولی ما که نمی‌خواهیم سلاح هسته‌ای استفاده کنیم، موشک‌هایمان باید دقت داشته باشد.

سردار سلامی گفته بود: شما وقتی می‌خواهید وزارت دفاع یک رژیم را بزنید، نباید به خانه‌های مردم خورده شود، اگر خورده شود، نتیجه معکوس می‌دهد. باید دقت سامانه‌ها ۱۰۰ درصد باشد، با همین منطق. وقتی من خدمت ایشان رسیدم عرض کردم برای اولین‌بار به ۳۰ متری هدف رسیدیم، ایشان گفتند کافی نیست، باید خود هدف را بزنید. و بعد خود هدف‌ها توسط دوستان دیگر زده شد. و ایشان فرمودند مردم نباید آسیب ببینند.

آیت‌الله خامنه‌ای رهبر انقلاب ۲۴ بهمن‌ماه در سخنانی گفته بودند «یک روزی در مورد دقت موشک - من باب مثال - یک حدی را برای خودمان در نظر گرفتیم، حالا احساس می‌کنیم این حد کافی نیست، کافی نیست. باید برویم جلوتر، باید برویم جلوتر.»

موشک قدر پرشمارترین موشک مورد استفاده ایران در عملیات‌های وعده صادق یک و ۲ بود. اما دقت این موشک‌ها چقدر اعلام شده است؟ اردیبهشت‌ماه امسال پس از عملیات وعده صادق یک، خبرنگار سی‌ان‌ان از نمایشگاه دستاوردهای نیروی هوافضای سپاه بازدید کرد. سردار علی بلالی مشاور عالی فرمانده هوافضای سپاه پاسداران در پاسخ به سوال خبرنگار این رسانه آمریکایی که با اشاره دستش موشک قدر را نشان داد و پرسید «دقت این موشک چقدر است»، جواب داد: کمتر از ۵ متر.

اظهارات اخیر مقامات سیاسی و فرماندهان نظامی در پاسخ به شائبات رسانه‌های غربی و اسرائیلی در ماه‌های گذشته درخصوص دقت موشک‌های ایران مطرح شدند.

ایران در فروردین و مهر امسال طی ۲ بار حمله بیش از ۳۰۰ موشک بالستیک به سمت اسرائیل شلیک کرد. گزارش‌های غربی و اسرائیلی در تحلیل‌های خود از آن حملات تاکید داشتند که تهران سرمایه‌گذاری سنگینی برای بهبود دقت موشک‌ها انجام داده است ولی حدود ۱۰ درصد این موشک‌ها به پایگاه هوایی نواتیم اسرائیل برخورد کردند. پایگاه جنگنده‌های اسرائیل در نواتیم یکی از اهداف حمله مهرماه سپاه پاسداران به اسرائیل بود.

سردار حاجی‌زاده گفته است «در عملیات وعده صادق ۲، بیش از ۷۵ درصد موشک‌های ما اصابت کردند و شلیک‌ها و اصابت‌ها در دیدگان جهانیان پخش شد.»

در بخشی از مهمترین این تردیدافکنی‌ها، آذرماه امسال پایگاه روزنامه هاآرتص اسرائیل در گزارشی مدعی شده بود «آنچه موشک‌های ایرانی را محدود می‌کند، مکانیک و سیستم پیشران آنهاست. زمان واکنش پیشرانه در اینجا تعیین‌کننده است. تنها بخشی که در این دستگاه واقعا هوشمند است، نرم‌افزار است که در یک تراشه حافظه قرار می‌گیرد. بقیه لوازم الکترونیکی تنها تدارکات هستند که باید آنها را سری کنید. موشک‌های بالستیک مانند اکثر پرتابه‌ها اشیای بسیار احمقانه‌ای هستند. مسیر حرکت آنها از قبل محاسبه شده است. تنها کاری که آنها باید انجام دهند این است که تنظیمات لحظه آخری انجام دهند.»

هاآرتص مدعی درباره نتیجه تحقیقات به دست آمده از شلیک‌های ایران نوشته بود بود: جامع‌ترین تلاش (عمومی نه محرمانه) توسط دکر ایوِلث، تحلیلگری از یک سازمان تحقیقاتی ایالات متحده به نام مرکز تحلیل‌های دریایی انجام شده است. این مرکز اولین نهادی بود که بر اساس تصاویر ماهواره‌ای، بیش از ۳۰ اصابت مستقیم موشک‌های بالستیک را شناسایی کرد. تعداد بالای اصابت‌ها همچنین توسط ویدیوهایی که توسط ساکنان روستاهای نزدیک به پایگاه هوایی آنلاین منتشر شده، تأیید شده است.

ایولث با استفاده از چندین فرض، محاسبات و بررسی‌ها، در تخمینی مدعی شده بود که خطای دایره‌ای احتمالی (CEP) موشک‌های ایرانی که در اول اکتبر (دهم مهرماه) شلیک شدند، بین ۶۰۰ تا هزار متر (۱۹۷۰ تا ۳۲۸۰ فوت) بوده است.

نتیجه ناامیدکننده خوانده شده و افزوده شده بود: شاید این توضیح دهد که چرا ایران این‌قدر موشک شلیک کرد؛ هرچه خطای دایره‌ای احتمالی بزرگ‌تر باشد، تعداد بیشتری موشک باید شلیک شود تا احتمال اصابت به هدف افزایش یابد.

ادعا شده است این تحقیق خطای دایره‌ای احتمالی موشک‌های ایرانی را براساس توزیع اصابت‌های وارده به نواتیم محاسبه شده است.

اگر خطای دایره‌ای احتمالی یک موشک ۲۰ متر (۶۶ فوت) باشد، احتمال اصابت موشک به فاصله ۲۰ متری هدف ۵۰ درصد است.

منبع خبر "همشهری آنلاین" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.