به گزارش رکنا و به نقل از انلی مای هلث، این که چند وعده باید در طول روز غذا بخوریم، میتواند به نیازهای فردی و سبک زندگی شما بستگی داشته باشد. یک متخصص تغذیه توضیح میدهد که نکات مهم در این زمینه چیست و چگونه میتوان تغذیهای سالم و متعادل داشت.
بیشتر افراد به الگوی سنتی خوردن سه وعده در روز یعنی صبحانه، ناهار و شام پایبند هستند. این روش معمولاً شامل میانوعدههایی میان وعدههای اصلی نیز میشود. اما برخی متخصصان پیشنهاد میکنند که برای کنترل بهتر اشتها و تأمین کالری، از وعدههای غذایی کوچکتر و مکرر استفاده شود.
برای روشنتر کردن این مسئله، انلی مای هلث با دکتر راجشوری وی شتی، رئیس بخش تغذیه بیمارستان SL Raheja Mahim، مصاحبهای ترتیب داده است که به بررسی این موضوع پرداخته است.
به گفته دکتر شتی، بهتر است افراد در طول روز ۵ تا ۶ وعده غذایی کوچک میل کنند، به جای مصرف ۲ یا ۳ وعده غذایی حجیم.
وی توضیح داد که وعدههای بزرگ معمولاً با پرخوری همراه هستند و اغلب افراد هر چیزی که در دسترس باشد مصرف میکنند، مگر اینکه کاملاً برنامهریزی شده باشد که در بسیاری موارد این گونه نیست.
در مقابل، وعدههای کوچکتر و مکرر انتخابهای متنوعتری را امکانپذیر میسازد و مصرف مواد مغذی ضروری در طول روز را تضمین میکند. این روش مصرف غذاهایی با کالری پایین مانند سالادها، سوپها و غذاهای سرشار از مواد مغذی مانند غلات کامل، گوشتهای کمچرب و سبزیجات تازه را تسهیل میکند.
وی تأکید کرد باور غلطی وجود دارد که کاهش تعداد وعدههای غذایی میتواند به کاهش وزن کمک کند. برخلاف این تصور، این الگو ممکن است در بلندمدت قابل اجرا نباشد و فرد به سبک زندگی ناسالم بازگردد.
شتی افزود: «برای وعدههای کوچک شما میتوانید گزینههایی مثل یک مشت آجیل ، یک میوه، سبزیجات تازه یا نان کامل را انتخاب کنید.»
هر فردی دارای متابولیسم و نیازهای تغذیهای متفاوتی است، به همین دلیل هیچ فرمول واحدی برای تعداد وعدهها وجود ندارد. آنچه برای یک نفر مناسب است ممکن است برای دیگری مؤثر نباشد.
دکتر شتی توضیح داد که برنامه غذایی باید براساس عواملی مانند سن، قد، وزن، وضعیت سلامتی، میزان فعالیت بدنی و سطح استرس طراحی شود. بنابراین، هیچ رویکرد ثابتی برای همه افراد وجود ندارد.
شتی هشدار داد که خوردن بیش از حد مکرر میتواند مشکلاتی مانند دیابت، چاقی و اختلالات گوارشی ایجاد کند. برعکس، کاهش بیش از حد تعداد وعدهها نیز ممکن است به سوءتغذیه، کمخونی و ضعف سیستم ایمنی منجر شود.
وی تأکید کرد که مهمترین نکته، داشتن رژیمی متعادل است که شامل پروتئینها، چربیهای سالم و کربوهیدراتهای سرشار از فیبر باشد.
عناصر مهم در رژیم متعادل شامل منابعی از پروتئین مانند تخممرغ، ماهی یا حبوبات، چربیهای سالم نظیر آجیل و روغن زیتون و کربوهیدراتهای مفید مانند غلات کامل، میوهها و سبزیجات است.
علاوه بر این، مصرف مقدار کافی آب ضروری است و توصیه میشود از غذاهای فرآوریشده، قندهای اضافی و چربیهای اشباع پرهیز شود. تنوع در غذاهایی که مصرف میکنید، کلیه ویتامینها و مواد معدنی موردنیاز بدن را تأمین کرده و به بهبود سلامتی کمک میکند.