معرفی برگزیدگان شعر فجر/ وزیر ارشاد از زبان فارسی چه گفت؟

الف پنج شنبه 02 اسفند 1403 - 18:50
وزیر ارشاد با تصریح بر این نکته که زبان فارسی زبان میانجی ملت‌های مختلف در افق جغرافیایی است، گفت: به نظر می‌رسد بخش مهمی از این نفوذ و گسترش مدیون شعر بوده است.

به گزارش تسنیم، سیدعباس صالحی عصر پنج‌شنبه در آیین اختتامیه نوزدهمین جشنواره بین‌المللی شعر فجر در شیراز اظهارداشت: خوشحالم که اختتامیه جشنواره شعر فجر را در شهر شعر برگزار می‌کنیم.

وی با بیان اینکه سپاسگزار مهمانان عزیزی هستیم که از سرزمین زبان فارسی در خدمتشان هستیم، افزود: با هر نام جغرافیایی که باشد ایران عزیز تاریخ تاریخ مختلفی داشته است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: پس از اسلام به ویژه از قرن سوم به بعد ما شاهد یک امپراتوری زبان فارسی هستیم.همچنین تا زمان‌های طولانی بخش وسیعی از جهان در فضای زبان فارسی و با طعم زبان فارسی زیست کرده و می‌کرده است.

صالحی با تصریح بر این نکته که زبان فارسی زبان میانجی ملت‌های مختلف در افق جغرافیایی است، گفت: اینکه چگونه ما در حدود نزدیک 10 قرن زبان فارسی در یک اقلیم جغرافیایی وسیع تبدیل می‌شود به یک زبان ارتباطی سوال و مسئله مهم زبانی سیاسی تمدنی است که قابل پژوهش و مطالعه است.

وی خاطرنشان کرد: به نظر می‌رسد بخش مهمی از این نفوذ و گسترش مدیون شعر بوده است.شعر سهم قابل توجهی در گسترش زبان فارسی در قرن‌های متوالی داشته و از این جهت بایستی شعر را در نسبت سنجی این گستره درک کرد و اگر می‌خواهیم بازخوانی این گذشته را داشته باشیم از زاویه شعر بهتر می‌توان آن را درک کرد و فهمید.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی عنوان کرد: نقشی که شاهنامه و شاعران داشتند در اینکه بتوانند زبان فارسی را به عنوان یک زبان اجتماعی و مدنی حفظ کنند و گسترش بدهند، قابل توجه است.

صالحی اضافه کرد: نقش دیگر شعر در اقلیم زبان فارسی این بوده و هست که توانسته یک ارتباط تاریخی تمدنی ایجاد کند و این در حالی است که کمتر زبانی را میشناسیم که پس از هزار سال آن زبان برای جامعه جدید هم مفهوم داشته باشد.

وی عنوان کرد: اگر امروز ما می‌توانیم سعدی و حافظ را بفهمیم و ذوق کنیم به برکت و سهمی بوده که شاعران در این روزگار طولانی هزار ساله و بیشتر زبان فارسی داشتند.همچنین نقشی که شاعران در این هزار ساله زبان فارسی در غنی سازی واژگانی زبان فارسی داشتند و در واقع شعر قدرت بخش زبان در این هزار ساله بوده است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: ذهن واژگانی هزار ساله شعر فارسی به کمک این آمده که بتواند زبان فارسی را پویا و مانا گسترش بدهد. نقشی که شعر داشته در ضبط واژگان فارسی در این هزار سال بوده است.اگر ما لغت‌نامه‌های زبان فارسی را از قدیم از همان سده‌های نخستین سری چهار و پنجی که لغت‌نامه‌های فارسی نوشته شده تا لغت‌نامه دهخدا را نگاه کنیم، می‌بینیم با ارجاعات به ابیات شاعران است که واژگان معناهای خودشان را در ضبط های ویژه پیدا می‌کنند و عملاً شعر به کمک استاندارد سازی و معناسازی واژگان در طول این هزار ساله آمده و پشتیبانی شده است.

صالحی ادامه داد: در افق آینده ارتباطی، شعر می‌تواند همچنان به بقا، تکامل، تداوم و حیات زبان فارسی کمک و در اقلیم‌های مختلف یاری کند.

وی با بیان اینکه دو سرزمین خراسان و فارس شیراز دو پایگاه‌های اصلی شعر بودند و هستند، گفت: به نظر می‌رسد که در یک نگاه به آینده این اختتامیه را پایگاهی قرار دهیم برای اینکه فضای سرزمین فردوسی، سرزمین خیام با سرزمین حافظ و سعدی در پیوندی بتواند پایگاه جدی‌تری برای شعر در گستره گسترش بخشی این امپراتوری معنایی ایجاد بکند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: خوشبختانه استانداران محترم هر دو استان  هم اکنون هم در استان خراسان و هم در استان فارس فرهنگ دوستانانی هستند که می‌توانند این افق را امیدوار کننده تر ایجاد کنند.

به گزارش تسنیم، برگزیدگان نوزدهمین دوره جشنواره شعر فجر با حضور سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و جمعی از شاعران فارسی‌زبان در شهر شیراز معرفی و تجلیل شدند.

اسامی برگزیدگان در بخش‌های مختلف به این شرح است:

برگزیدگان بخش شعر نو

«آن‌قدر تلخ که فراموش می‌کنی شکلات است»، سروده فاطمه گیلانی از انتشارات سوره مهر.

«زن آتش» سروده حسنا محمدزاده از نشر ایهام.

شایسته تقدیر بخش شعر نو

«تو رفته‌ای یا من؟» سروده محمدرضا روزبه از انتشارات فصل پنجم.

شایسته تقدیر بخش شعر محاوره

«چهیل» سروده سامی تحصیلداری از انتشارات دالاهو.

«نَه نِه» سروده الهه رشیدی از انتشارات ریما.

برگزیدگان بخش شعر کلاسیک

 «شبانماه» سروده فاطمه عارف نژاد از انتشارات شهرستان ادب

«کوه‌زاد» سروده قادر طراوت‌پور از انتشارات شهرستان ادب

شایسته تقدیر بخش شعر کلاسیک

 «خون‌برگ» سروده عباس کیقبادی از انتشارات گفتمان اندیشه معاصر.

برگزیده بخش درباره شعر

 «شاعران در جست‌وجوی جایگاه: نگاهی دیگر به تحول شعر فارسی» به قلم مسعود جعفری جزی از انتشارات نیلوفر.

همچنین در اختتامیه این دوره از «مرگ‌سالی» امیر نجفی از انتشارات سوره مهر به عنوان منتخب بخش جنبی کتاب آرایی تجلیل شد. تجلیل از دو پیشکسوت حوزه شعر و نقد ادبی دیگر بخش این مراسم بود. در این بخش از عبدالعلی دستغیب، منتقد ایرانی و صفر عبدالله، ادیب قزاقستانی تجلیل به عمل آمد.

منبع خبر "الف" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.