مقتدی صدر روحانی متنفذ شیعه عراقی از ایران خواست اعضای "فرقه انحرافی قربان" را تحویل عراق دهد.
مقتدی صدر به طور تلویحی ایران را به حمایت از این فرقه بحث برانگیز متهم کرد و مدعی شد که رهبران این فرقه "از پیروان جوان برای منافع شخصی استثمار می کنند."
صدر با درخواست از ایران برای استرداد اعضای فرقه جنجالی "قربان" (ایثار) را که در بحبوحه سرکوب دولت از عراق گریخته اند؛ تهران را تلویحا به حمایت از این گروه "انحرافی" متهم کرده است.
فرقه "قربان" به دلیل اعتقادات مذهبی افراطی که خودکشی را به عنوان وسیلهای برای تسریع در ورود امام مهدی (عج) تبلیغ میکند، به ویژه در شهرهای جنوبی ذی قار، مثنی، نجف، بابل و بصره در جنوب عراق نفوذ دارد و نگرانیهایی را برای حوزه نجف و دولت عراق برانگیخته است.
مقتدی صدر در بیانیه ای که در فضای مجازی منتشر شد، این فرقه را "انحرافی" و محصول "انحطاط فرهنگی و ایدئولوژیک" توصیف کرد.
او اظهار داشت که رهبران این فرقه "از پیروان جوان برای منافع شخصی بهره برداری می کنند" و دکترین آنها را به عنوان "تحریف آموزه های دینی" محکوم کرد.
صدر گفت: "بزرگترین فاجعه، دستکاری ذهن جوانان و تشویق آنها به خودکشی حرام است. این آنها را به حق نزدیک نمیکند، بلکه جهل و نافرمانی خدا و رسولش است."
او از عراقی ها خواست این فرقه را رد کنند، از تعامل با اعضای آن اجتناب کنند و آنها را به مقامات گزارش دهند. علاوه بر این، او از ایران خواست تا اعضای فراری این فرقه را "در اسرع وقت" تحویل دهد تا با عواقب قانونی در عراق مواجه شوند.
در ماههای اخیر، مقامات عراق، اعضای این فرقه را با یک سری خودکشی ها در این کشور مرتبط دانستهاند که اغلب در محیطهای آیینی انجام میشود. گزارش ها نشان می دهد که اعضای این فرقه، در خانه ها و مساجد که به عنوان مراکز فرقه ای استفاده می شوند جان خود را از دست داده اند و نگرانی های اجتماعی و امنیتی در استان های جنوبی عراق تشدید شده است.
نیروهای امنیتی عراق بیش از 200 نفر از افراد مرتبط با این گروه را بازداشت کردهاند، هرچند برخی از اعضای این فرقه فرار کردهاند و در محافل عراقی گفته می شود که به ایران پناهنده شدهاند.
گزارش شده است که این فرقه به قربانی کردن انسان به عنوان وسیله ای برای ابراز ارادت به امام علی (ع) اعتقاد دارند. چنین عقایدی با آموزه های شیعه و سنی که بر پرستش خداوند تنها تاکید دارند، در تضاد است.
دولت عراق به دلیل نگرانی های امنیتی، سرکوب این فرقه را تشدید کرده است. بنا بر گزارش ها، این جنبش در مناطق فقیر و کم سواد، جایی که ایدئولوژی های افراطی اغلب ریشه می گیرند، در حال گسترش است.
مقامات عراقی همچنین با افزایش تعداد زنان جوانی که در مراسم این فرقه شرکت می کنند، تغییر نگران کننده ای را مشاهده کرده اند. پیش از این، موارد خودکشی این گروه عمدتا به مردان 17 تا 30 ساله محدود می شد، اما گزارش های اخیر نشان می دهد که اعضای زن نیز دست به این اعمال زده اند.
به نظر می رسد این فرقه ساختار سازمان یافته ای دارد و حضور فعالی در رسانه های اجتماعی دارد و نیروهای امنیتی تخمین می زنند که هزاران پیرو در حال حاضر در جنوب عراق مستقر هستند.
ماه گذشته، دادگاه جنایی در استان "واسط" عراق حکم زندان را برای افراد مرتبط با این فرقه به دلیل تحریک به خودکشی بر اساس ماده 408 قانون جزایی عراق صادر کرد. مقامات محلی همچنین تایید کرده اند که ده ها تن از زندانیان در زندان های استانی وابسته به این فرقه هستند.
با افزایش نگرانی ها در مورد نفوذ این گروه و ارتباطات احتمالی خارجی، مقامات عراقی تلاش ها را برای از بین بردن این فرقه و جلوگیری از گسترش بیشتر ایدئولوژی آن تشدید کرده اند.