به گزارش مشرق، آموزش عالی کشور در روزهای پایانی بهمنماه، ایام غمباری را سپری کرد. قتل امیرمحمد خالقی؛ دانشجوی مدیریت دانشگاه تهران، جامعه دانشگاهی را متاثر کرد و از همان روزهای نخست هفته وزیر علوم، معاونان، هیات رئیسه دانشگاه تهران در تکاپو برای پیگیری قتل این دانشجوی ۱۹ ساله بودند و سرانجام تلاشها پاسخ داد و عاملان قتل این دانشجو در فاصله زمانی کوتاهی دستگیر و به جرم خود اعتراف کردند.
سازمان سنجش آموزش کشور در پایان هفته، آزمون سراسری کارشناسی ارشد و دکتری را طی دو روز متوالی پنجشنبه و جمعه (دوم و سوم اسفندماه) برگزار کرد و در این دوره ۵۲۱ هزار و ۴۲۰ نفر در آزمون کارشناسی ارشد و ۱۷۳ هزار و ۵۱۴ نفر در آزمون دکتری با هم به رقابت پرداختند.
برگزاری هفتمین اجلاس روسای دانشگاههای سطح یک ایران و روسیه، دیگر رویداد مهمی بود که به میزبانی دانشگاه تهران در باغ موزه نگارستان با حضور روسای دانشگاههای سراسر کشور و ۱۵ رئیس از دانشگاههای مسکو انجام شد.
در ادامه گزارش، جزئیات بیشتری از رویدادهای آموزش عالی طی هفته گذشته میآید.
قتل دانشجوی دانشگاه تهران و پیگیری وزارت علوم
نظام آموزش عالی در هفته گذشته روزهای ناخوشایندی را سپری کرد. شامگاه چهارشنبه (۲۴ بهمن ماه) خبر مجروح شدن امیرمحمد خالقی دانشجوی مدیریت دانشگاه تهران و سپس درگذشت وی منتشر شد. بلافاصله پس از انتشار این خبر وزیر علوم که برای سفر کاری به جده رفته بود به کشور بازگشت و از نزدیک موضوع را پیگیری کرد.
در همین راستا روز شنبه (۲۷ بهمن ماه) وزیر علوم در سازمان مرکزی دانشگاه تهران برای پیگیری ماجرای درگذشت دانشجوی دوره کارشناسی رشته مدیریت کسب و کار دانشگاه تهران حاضر شد و جلسهای با مقامات کشوری، امنیتی و رئیس دانشگاه تهران برگزار شد و در این جلسه ضمن عذرخواهی از قصور پیش آمده قول داد که تا پایان امور را پیگیری خواهد کرد، قول داد که دیگر حوادثی از این دست تکرار نخواهد شد. سرانجام طبق قول وزیر علوم و همکاری دستگاههای قضایی روز سهشنبه عوامل قتل این دانشجو دستگیر شدند.
وزیر علوم روز سهشنبه در مراسم یادبود این دانشجو در مسجد دانشگاه تهران، حاضر شد و اعلام کرد که بنا به درخواست خانواده این دانشجو مدرسهای به نام امیرمحمد خالقی احداث میشود.
حسین سیمایی همچنین گفت که در ابلاغیهای به دانشگاههای سراسر کشور اعلام شده که گزارشهای لازم برای تامین امنیت و روشنایی دانشگاه و محوطه اطراف خوابگاهها را اعلام کنند تا اقدامات لازم برای حل مشکلات انجام شود.
پرداخت ۲۰۰ فقره تسهیلات ازدواج دانشجویی
مریم مجیدیان، مدیر اعتبارات صندوق قرضالحسنه دانشجویان ایران جهاددانشگاهی روز شنبه (۲۷ بهمن ماه) از پرداخت ۲۰۰ فقره تسهیلات ازدواج دانشجویی خبر داد و گفت که این تسهیلات در قالب طرح عقیق عشق برای نخستین بار با همکاری صندوق ازدواج، همزمان با عید نیمه شعبان اجرایی شده است.
انتصاب اعضای شوراهای علمی و سیاستگذاری مسابقات ملی مناظره دانشجویان
رئیس جهاد دانشگاهی با صدور احکامی جداگانه، رئیس و اعضای شورای علمی و دبیر و اعضای سیاستگذاری سیزدهمین دوره مسابقات ملی مناظره دانشجویان ایران را منصوب کرد.
با صدور این احکام از سوی حسن مسلمی نائینی، علی منتظری به عنوان رئیس شورای علمی و علیرضا کلانتر مهرجردی، مهدی سلمانی، سید عبدالحمید احمدی، محمدجواد امیری، سجاد ستاری، حسین میرزایی، سید محمدتقی رئیسالسادات، مهدی نوری، روحالله نصرتی، یاشار زکی، علیرضا اسدی، علی مرشدیزاد و علی چشمی به عنوان به عنوان اعضای شورای علمی سیزدهمین دوره مسابقات ملی مناظره دانشجویان ایران» منصوب شدند.
رونمایی از دانشنامه الکترونیکی هوشمند دانشگاه آزاد
دانشنامه الکترونیکی هوشمند دانشگاه آزاد روز شنبه (۲۷ بهمن ماه) توسط محمد مهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی رونمایی شد. طهرانچی در این مراسم تاکید کرد که تولید دانشنامه الکترونیکی هوشمند این دانشگاه، مانع از جعل مدرک فارغالتحصیلان میشود.
برگزاری جلسه شورای صنفی دانشجویان با وزیر علوم
شورای صنفی دانشجویان دانشگاه تهران روز شنبه (۲۷ بهمن ماه) با وزیر علوم جلسه داشت. سیمایی در این جلسه از بلوغ سیاسی این تشکل و حفظ رویکرد صنفی با موضوع قتل دانشجوی دانشگاه قدردانی و تاکید کرد که رویکرد غیر سیاسی و صنفی میتواند مانع از سوء استفاده دیگران و حصول به نتیجه شود.
دانشجوی دانشگاه تهران، پژوهشگر سال بریکس شد
حسنا سلیمی، دانشجوی دکتری مطالعات هند دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران و کارآموز مجمع شهرداران آسیایی که از سوی این مجمع برای رویداد «جایزه رهبران جوان بریکس و سازمان همکاری شانگهای» (BRICS and SCO Young Leaders Award) معرفی شده بود، موفق به کسب عنوان «پژوهشگر سال» شد.
ثبت دو پروپوزال دانشگاهیان علم و فرهنگ برای دریافت گرنت اروپایی ژانمونه
دفتر همکاریهای بینالملل دانشگاه علم و فرهنگ با مشارکت اعضای هیات علمی از دانشکدههای مختلف دانشگاه، موفق به ثبت دو پروپوزال برای دریافت گرنت (اعتبار پژوهشی) ژانمونه شد.
این فرآیند با برگزاری سه کارگاه تخصصی با عنوان «آشنایی با گرنتهای بینالمللی» آغاز شده و در ادامه با برپایی هفت کارگاه آموزشی با موضوع «پروپوزالنویسی برای گرنتهای بینالمللی» در دفتر همکاریهای بینالملل دانشگاه علم و فرهنگ انجام شد.
روشهای تحقق منشور حقوق و مسئولیتهای زنان بررسی شد
در نهصد و هفتاد و هشتمین جلسه شورای فرهنگی و اجتماعی خانواده و زنان که با حضور فهیمه فرهمندپور دبیر ستاد راهبری و نظارت خانواده و زنان و اعضای شورا و نمایندگان دستگاههای عضو تشکیل شد، تطبیق این منشور با اولویتهای چهار ساله ستاد خانواده و زنان مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی در دستور کار قرار گرفت و بررسی شد.
بازدید وزیر علوم از محیط پیرامون دانشگاههای شریف و امیرکبیر
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری روز یکشنبه (۲۸ بهمن ماه) به دنبال حادثه اخیر قتل دانشجوی دانشگاه تهران توسط دو سارق زورگیر، از محیط پیرامونی و معابر خوابگاههای دو دانشگاه صنعتی شریف و امیرکبیر بازدید کرد. در این بازدید حسین سیمایی تأکید کرد: تأمین امنیت خوابگاههای دانشجویی از وظایف حاکمیتی دولت است و نباید در این زمینه تأخیری صورت گیرد.
وزیر علوم همچنین تأکید کرد که پیش از وقوع هر حادثهای، باید اقدامهای لازم برای افزایش امنیت در اطراف خوابگاههای دانشجویی انجام شود و از نهادهای مسئول درخواست کرد که هرچه سریعتر نسبت به حل این مشکلات اقدام کنند تا محیطی ایمن و آرام برای دانشجویان فراهم شود.
برگزاری نخستین نشست سراسری رابطین دفتر پاسخگویی به شکایات وزارت علوم
نخستین نشست سراسری رابطین دفتر بازرسی و پاسخگویی به شکایات حوزه ستادی وزارت علوم، سازمانهای تابعه و دانشگاههای سراسر کشور روز یکشنبه (۲۸ بهمن ماه) در ستاد وزارت علوم برگزار شد.
حامد کرمی مدیرکل دفتر بازرسی و پاسخگویی به شکایات وزارت علوم، تحقیقات و فناوری از طراحی و راهاندازی سامانه جدید برای پاسخگویی به شکایات خبر داد که مدت زمان پاسخگویی را به ۱۵ روز کاهش خواهد داد.
حضور ۷۵۰ شرکت دانشبنیان در پارک علم و فنا وری دانشگاه شریف
بهنام طالبی رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی شریف روز دوشنبه در نشست تخصصی مراکز رشد دانشگاههای منتخب ایران با عنوان «سیاستگذاری و ارتقای فرایندهای نسل نوین مراکز رشد و احدهای فناور دانشگاهی» از حضور ۷۵۰ شرکت دانشبنیان در این مجموعه خبر داد و گفت که از این تعداد، ۳۰۰ شرکت، مراحل پذیرش پارک را طی کردهاند و مابقی در این زیستبوم، مستقر هستند.
برگزاری هفتمین اجلاس روسای دانشگاههای سطح یک ایران و روسیه
هفتمین اجلاس روسای دانشگاههای سطح یک ایران و روسیه روز دوشنبه (۲۸ بهمن ماه) با حضور حسین سیمایی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، مهدی سنایی مشاور سیاسی رئیس جمهور، سید حسین حسینی سرپرست دانشگاه تهران، کاظم جلالی سفیر ایران در روسیه، معاونان دانشگاه تهران و سادوینچی رئیس دانشگاه لامالوسف و ۱۵ رئیس دانشگاه روسیه در باغ موزه نگارستان برگزار شد.
در این مراسم وزیر علوم با اشاره به اینکه نظم جهانی زیر سایه شوم جهل و جنگ در شرایطی شکننده و آسیبپذیر قرار گرفته است، گفت: بهرهگیری از دیپلماسی علمی و افزایش همکاریهای دانشگاهی و گسترش ارتباطات فرهنگی و تمدنی مسیر را برای حل مشکلات هموار میکند.
مشاور سیاسی رئیس جمهور با بیان اینکه حجم توافقنامههایی که بین ایران و روسیه امضا شده با میزان اجرای این توافقات و میزان همکاری عملی که شکل گرفته است، همخوانی ندارد، ابراز امیدواری کرد دستاندرکاران و دانشگاههای دو کشور برای بهبود این وضعیت اقدام کنند.
سفیر ایران در مسکو نیز در ادامه تاکید کرد که آنچه در مقطع کنونی ضرورت دارد، این است که اساس مدیریت روابط باید در دست نخبگان و دانشگاهیان دو کشور باشد.
سرپرست دانشگاه تهران از آمادگی دانشگاه برای همکاری با دانشگاههای برجسته روسی خبر داد و گفت که این همکاریها میتواند گامهای استواری در مسیر ارتقای سطح علم و فناوری و ارتباط بین دانشگاهیان دو کشور باشد.
در بخش دیگر از این برنامه محمودر ضا آق امیری رئیس دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به شمار اندک دانشجویان روس در دانشگاههای ایران اشاره کرد و گفت دلیل امر کماطلاعی جوانان روسیه نسبت به ظرفیتها و توانمندیهای مراکز دانشگاهی ایران است و خواستار اطلاعرسانی بیشتر در این عرصه شد.
امضای تفاهمنامه همکاری بین سازمان پدافند غیرعامل و دانشگاه خوارزمی
تفاهمنامه همکاری بین سازمان پدافند غیرعامل کشور و دانشگاه خوارزمی با حضور سردار غلامرضا جلالی رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور و بیژن عبدالهی سرپرست دانشگاه خوارزمی در سالن دانشسرای این دانشگاه امضا شد.
عبدالهی در این جلسه بر ضرورت تغییر رویکردها و نگاه علمی به پدافند غیرعامل با استفاده از ظرفیتهای جامعه دانشگاهی کشور تاکید کرد.
برگزاری نشست تخصصی مراکز رشد دانشگاههای منتخب ایران
نشست تخصصی مراکز رشد دانشگاه های منتخب ایران با عنوان «سیاستگذاری و ارتقای فرایندهای نسل نوین مراکز رشد واحدهای فناور دانشگاهی» روز دوشنبه (۲۹ بهمن ماه) در برج فناوری دانشگاه شریف برگزار شد.
محمد نبی شهیکی تاش معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم در این مراسم به وجود ۲۹۷ مرکز رشد واحدهای فناور در کشور اشاره کرد و گفت: با موج نوینی از فناوری روبهرو هستیم که میتواند عرصه آیندهساز و فرصتساز برای کشور باشد.
موفقیت محققان امیرکبیر در بومیسازی حسگرهای سنجش شتاب و شیب
محققان دانشگاه صنعتی امیرکبیر موفق به بومیسازی نوعی ریزحسگر برای سنجش شتاب، شیب و ضربه برای کاربرد در صنایع خودروسازی و پزشکی شدند. رضا احمدیان کوچکسرایی با همکاری فرشاد برازنده از اعضای هیات علمی این دانشگاه، پژوهشی را با عنوان «طراحی و ساخت ریز حسگر اینرسی (شتاب)» اجرایی کردند.
برگزاری نخستین همایش مادرانگی و سالمندی در دان شگاه علامه طباطبایی
نخستین همایش مادرانگی و سالمندی روز دوشنبه (۲۹ بهمن ماه) در دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد.
سید ضیاء هاشمی معاون فرهنگی و اجتماعی معاون اول رئیسجمهور در این همایش بر لزوم تبدیل وضعیت سالمندی به یک ظرفیت اجتماعی تأکید کرد و گفت که سالمندان باید فعال و مشارکتجو باشند و جامعه نیز زمینههای لازم برای نقشآفرینی آنها را فراهم کند.
انتصاب معاون آموزشی و رئیس مرکز همکاریهای علمی و بینالمللی وزارت علوم
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با صدور احکام جداگانه، ابوالفضل واحدی را به عنوان معاون آموزشی و فرهاد یکه یزداندوست را به عنوان رئیس مرکز همکاریهای علمی و بینالمللی این وزارتخانه منصوب کرد.
ابوالفضل واحدی متولد ( ۱۳۴۵ تهران) عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی برق دانشگاه علم و صنعت ایران در مرتبه استاد است.
بازدید دانشجویان ژاپنی و ایرانی از دبیرخانه اکو در تهران
دبیرخانه سازمان همکاریهای اقتصادی (اکو) در چارچوب بازدید توجیهی که از سوی دانشکده روابط بینالملل وزارت امور خارجه ایران و بنیاد ساساکاوا ترتیب داده شده بود، روز سهشنبه (۳۰ بهمن ماه) میزبان هیاتی از دانشجویان ژاپنی و ایرانی بود.
در طول این بازدید، مدیران اکو توضیحاتی در حوزههای مهم مانند تجارت، حملونقل، ارتباطات، انرژی، محیط زیست، کشاورزی، صنعت و گردشگری ارائه دادند.
صندوق رفاه، لپتاپ و تلفن همراه دانشجویان را بیمه میکند
جلسه ستاد پیگیری عوامل قتل دلخراش دانشجوی دانشگاه تهران به ریاست دکتر حسین سیمایی، وزیر علوم و با حضور معاونان وزیر کشور، فرماندار تهران، مقامات عالی رتبه کشوری، انتظامی و امنیتی و روسای دانشگاههای تهران شامگاه دوشنبه در محل ستاد وزارت علوم تشکیل شد.
وزیر علوم در این نشست اعلام کرد که صندوق رفاه دانشجویان، برنامهای برای بیمه کردن لپتاپ و تلفن همراه دانشجویان در دست اجرا دارد تا در صورت بروز هر گونه حادثه، خسارات مالی وارده جبران شود.
بازدید سر زده وزیر علوم از خوابگاه دخترانه دانشگاه علامه طباطبائی
حسین سیمایی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با همراهی شجاع احمدوند؛ سرپرست دانشگاه علامه طباطبائی و برخی از مسئولان دانشگاه، ضمن حضور در خوابگاه دخترانه شهید سلامت، از سیر رفت و آمد دانشجویان به خوابگاه بازدید و امنیت این مسیر را مورد بررسی قرار داد.
وزیر علوم در این بازدید چند ساعته ضمن شنیدن مطالبات و خواستههای دانشجویان ساکن در این خوابگاه، دستورات لازم را به مسئولان دانشگاه ابلاغ و به دانشجویان برای رفع مشکلات قول مساعد داد.
ثبتنام پذیرش استعداد درخشان در دوره دکتری ۱۴۰۴ دانشگاه تهرا ن
دانشگاه تهران، در اجرای سیاستهای هدایت و حمایت از دانشجویان برتر و به م نظور فراهم کردن زمینه جذب آنان برای ورود به دوره دکتری؛ از بین دانشآموختگان و دانشجویان ترم آخر کارشناسی ارشد، با رعایت کامل شرایط اعلام شده برای سال تحصیلی ۱۴۰۵-۱۴۰۴ در دورههای دکتری تخصصی (PH.D) دانشجو جذب میکند.
پذیرش و ثبتنام متقاضیان این دورهها از روز چهارشنبه اول اسفندماه ۱۴۰۳ آغاز شده و تا ۱۹ فروردین ۱۴۰۴ ادامه خواهد داشت، متقاضیان در صورت احراز شرایط (طبق شیوهنامه) لازم است نسبت به ثبتنام و بارگذاری اطلاعات در سامانه جامع آموزشی دانشگاه تهران به نشانی ems۲.ut.ac.ir پذیرش داوطلبان دکتری تخصصی استعداد درخشان اقدام کنند.
تکریم و معارفه رئیس و معاونین دانشگاه اصفهان
آیین تکریم و معارفه رئیس و معاونین دانشگاه اصفهان روز چهارشنبه (یکم اسفندماه) در تالار «پیامبر اعظم»(ص) با حضور سید احمدرضا خضری مشاور وزیر و مدیرکل حوزه وزارتی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برگزار شد.
خضری در این مراسم تاکید کرد که دانشگاهها باید با جذب منابع مالی از طریق فروش ایده و محصول، برقراری همکاریهای بینالمللی، اجرای پروژههای پژوهشی و ارتباط بیشتر با حوزه صنعت، به خوداتکایی برسند.
رقابت داوطلبان آزمون دکتری تخصصی و کارشناسی ارشد
داوطلبان پذیرش در دورههای کارشناسی ارشد سال ۱۴۰۴ دانشگاهها و موسسات آموزش عالی کشور در دو نوبت صبح و بعدازظهر پنجشنبه، دوم اسفندماه و صبح جمعه، سوم اسفند ۱۴۰۳ با هم به رقابت برخاستند.
در این دوره در مجموع ۵۲۱ هزار و ۴۲۰ نفر برای شرکت در آزمون کارشناسی ارشد شرکت کردند که حدود ۵۳ درصد را داوطلبان زن و ۴۷ درصد را داوطلبان مرد تشکیل میدهند. آزمون نوبت صبح روز پنجشنبه با بیش از ۲۱۲ هزار نفر و آزمون صبح جمعه با بیش از ۲۵۸ هزار داوطلب، برگزار شد، در نوبت بعدازظهر پنجشنبه هم حدود ۵۰ هزار متقاضی در آزمون رشتههای شناور کارشناسی ارشد شرکت کردند.
آزمون دکتری تخصصی نیمه متمرکز (Ph.D) سال ۱۴۰۴ دانشگاهها و موسسات آموزش عالی کشور نیز روز پنجشنبه ساعت ۱۴:۳۰ آغاز شد و تعداد ۱۷۳ هزار و ۵۱۴ نفر در این آزمون ثبتنامکرده بودند که ۵۵ درصد آنها داوطلبان مرد و ۴۵ درصد، داوطلبان زن بودند و در ۷ گروه امتحانی علوم انسانی، علوم پایه، فنی و مهندسی، کشاورزی و منابع طبیعی، هنر، دامپزشکی و زبان خارجی با هم به رقابت پرداختند.
به گفته رضا محمدی؛ رئیس سازمان سنجش نتایج نهایی آزمون کارشناسی ارشد، دهه اول شهریورماه و نتایج دکتری نیز هفته آخر مردادماه ۱۴۰۴ اعلام خواهد شد.
همچنین حسین سیمایی وزیر علوم که روز پنجشنبه در مشهد به سر میبرد با هدف بررسی روند اجرایی این آزمون و اطمینان از فراهم بودن شرایط مناسب برای داوطلبان کنکور کارشناسی ارشد که بهطور همزمان در سرتاسر کشور اجرا شد از دو حوزه برگزاری آزمون کارشناسی ارشد در دانشگاه فردوسی مشهد بازدید کرد.
سعید حبیبا رئیس سازمان امور دانشجویان و جوان جعفری، سرپرست دانشگاه فردوسی مشهد در این بازدید، وزیر علوم را همراهی کردند.