به گزارش مشرق، «جان بولتون» مشاور امنیت ملی اسبق کاخ سفید در مصاحبه با مجله آمریکایی «پالتیکو» در اظهار نظر در خصوص تصمیمات و اظهارات اخیر «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا و مقامهای دولتش در رابطه با پایان دادن به جنگ اوکراین گفت: «من فکر میکنم اظهارات ترامپ و همینطور پیت هگست [وزیر دفاع دولت او] و مقامهای دیگر تقریبا در سطح تسلیم است.»
او در ادامه این مصاحبه بیان کرد: «این موضع مشابه به گفتههایی است که جیدی ونس [معاون ترامپ] در جریان تبلیغات انتخاباتی درباره اوکراین مطرح کرد؛ اینکه یک آتشبس به اجرا درخواهد آمد، یک منطقه حائل نظامی ایجاد خواهد شد، مذاکرات شروع خواهند شد، اوکراین قبول خواهد کرد که به ناتو نپیوندد.»
رسانههای آمریکایی گزارش دادند، ترامپ و هگست در مواضعی که در روزهای اخیر در راستای پایان دادن به جنگ اوکراین از جمله با تاکید بر مخالفت با پیوستن کییف به ائتلاف ناتو و همچنین غیرممکن دانستن بازگشت اوکراین به مرزهای سال ۲۰۱۴ مطرح کردند، نشان دادند که به کلی سیاستهایی را که دولت قبلی تحت ریاست جمهوری «جو بایدن» در حمایت تمامعیار به همراه ناتو و متحدان اروپایی از اوکراین داشت، کنار گذاشتهاند.
ترامپ در اقدامی جنجالی که عرف مرسوم در میان حامیان غربی اوکراین را نقض کرد، روز ۱۲ فوریه ابتدا با «ولادیمیر پوتین» همتای روسیهای خود تماس برقرار کرده و بعد از گفتگویی ۹۰ دقیقهای با او، با ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین تماس گرفت و این سیگنال را فرستاد که مسکو را در اولویت نسبت به کییف قرار داده است.
همچنین هگست، وزیر دفاع دولت ترامپ در اظهاراتی تاکید کرد اوکراین نباید انتظار پیوستن به ائتلاف ناتو در نتیجه مذاکرات صلح و همچنین نباید انتظار بازپسگیری مناطقی که از سال ۲۰۱۴ تاکنون از دست داده را داشته باشد.
بولتون بیان داشت: «این پیشنهاد نشاندهنده توافقی است که واقعا در کرملین آن را نوشتهاند.»
این سیاستمدار که در زمان دولت اول دونالد ترامپ به عنوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید خدمت کرده، در پاسخ به سوالی در خصوص نگرانیها درباره اینکه این رئیسجمهور آمریکا ائتلاف ناتو را ترک کند، گفت: «انتظار داشتم که ترامپ تا همین الان ناتو را ترک کرده باشد و او هنوز این کار را انجام نداده اما شما میتوانید زمزمههای آن را الان بشنوید.»
بولتون رهبران اروپایی را تشویق به صرف انرژی بیشتر برای تقویت ائتلاف ناتو به جای صرف انرژی برای هویت اتحادیه اروپا کرده و گفت که قدرت نه در کلیت اروپا بلکه در داخل تکتک کشورهای عضو آن نهفته است.
جان بولتون بیان کرد: «فکر میکنم کشورهای بزرگ اروپایی میتوانند طبق مواضع خودشان حرف بزنند. کشورهای منفرد از موضع قدرت حرفشان را میزنند. آنها دارای نیروی نظامی بوده و درباره اینکه به اوکراین کمک نظامی از جمله کمکهای مرگبار ارائه کنند تصمیم میگیرند. اتحادیه اروپا اما چنین کاری نمیکند.»
او همچنین به رهبران اروپایی پیشنهاد کرد که مستقیما برای جلب نظر حامیان ناتو در دولت ترامپ همچون مارکو روبیو، وزیر امور خارجه این دولت که در زمان خدمتش به عنوان سناتور یک مدافع سرسخت این ائتلاف بود، تلاش کنند.
مشاور امنیت ملی پیشین آمریکا بیان کرد: «ترامپ سیاستگذاری به آن معنی که مردم معمولا میفهمند، انجام نمیدهد. پس به این ترتیب کار کردن با اعضای مختلف [دولت او]، گفتگو کردن با مارکو روبیو و گفتگو کردن با مایک والتز [مشاور امنیت ملی] بر خلاف گفتگو کردن با پیت هگست، میتواند تفاوتی را اجیاد کند.»
بولتون متذکر شد که روبیو حتی پیش از این قوانینی را با موضوع جلوگیری از اینکه رئیس جمهور ایالات متحده بدون جلب حمایت کنگره از ائتلاف ناتو خارج شود، معرفی کرده است. وی افزود: «این باعث شد که روبیو به عنوان یک مدافع ناتو نشان داده شود و صراحتا با پس زمینه نگرانی در خصوص حمله روسیه به اوکراین مطرح شد. شاید او دیگر به آن معتقد نباشد و من از این موضوع اطلاعی ندارم اما به نظر من میرسد که آزمودن این پیشنهاد ارزشش را دارد.»