مرتضی جوهری در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به پایان طرح سرشماری پاییزه گونههای شاخص حیاتوحش در زیستگاههای اصلی و مناطق تحت مدیریت محیطزیست اصفهان، اظهار کرد: با توجه به اینکه به دلیل وضعیت جوی، سرشماری در ارتفاعات نطنز و منطقه بیاضه در پناهگاه حیات وحش عباس آباد انجام نشده، هنوز جمع بندی کلی از برآورد جمعیتی حیات وحش نداریم اما در مجموع جمعیت حیات وحش شاخص استان اصفهان از جمله قوچ و میش، کَل و بز و آهو نسبت به سال قبل یا ثابت است یا درصد خیلی کم حدود چهار- پنج درصد افزایش دارد.
وی خاطرنشان کرد: باید توجه داشت که به هر حال در سرشماری حیاتوحش به دلیل پراکندگی در مناطق، وضعیت آب و هوا و … احتمال خطای انسانی وجود دارد و با یک روز در سال نمیتوان درباره وضعیت جمعیت حیات وحش قضاوت کرد و آن سرشماری را مبنای دقیقی دانست که جمعیت در هر کدام از مناطق کاهشی یا افزایشی است.
آمار برآورد جمعیتی حیاتوحش اعداد حدودی است
رئیس اداره حفاظت و مدیریت حیاتوحش اداره کل حفاظت محیطزیست اصفهان افزود: آمار برآورد جمعیتی، حدودی است و سرشماری با هدف بررسی چگونگی وضعیت حیات وحش انجام میشود اما اینکه حیات وحش دقیق شمرده شود امکان پذیر نیست و از این رو آمار مقایسهای با سالهای پیش نیز نمیتواند خیلی دقیق باشد.
جوهری اضافه کرد: میکوشیم تا سالهای آینده با هوشمندسازی امکانات و استفاده از آنها، طرح سرشماری را اجرا کرده و به کمک آن بتوانیم برآورد دقیقتری از جمعیت مناطق داشته باشیم.
وی تاکید کرد: طرح سرشماری تنها برای گونههای شاخص و غالب مناطق یعنی علفخواران مانند آهو، قوچ و میش و کَل و بز و پرندگان است اما گونههای گوشتخوار حیات وحش مانند پلنگ، گرگ، شغال، روباه، خرس و … در صورت مشاهده موردی، در لیست یادداشت میشود.
امسال وضعیت قمیشلو نسبت به سایر مناطق بهتر است
رئیس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش اداره کل حفاظت محیطزیست اصفهان با اشاره به اینکه آهو گونه شاخص پارک ملی موته و کَل و بز گونه غالب پارک ملی کلاه قاضی بوده و قوچ و میش گونه شاخص پارک ملی قمیشلو است، اظهار کرد: وضعیت جمعیت حیات وحش در قمیشلو امسال با تغییر جزئی نسبت به سایر مناطق بهتر بوده است.
جوهری تصریح کرد: باید توجه داشت زمانی که خشکسالی باشد بر همه مناطق و زیستگاههای حیات وحش استان تأثیر میگذارد.
پوشش گیاهی را حفظ کنید، حیات وحش میماند
وی ادامه داد: آمار و جمعیت حیات وحش صد در صد بستگی به خشکسالی و پوشش گیاهی مناطق دارد و مؤلفههای دیگر مانند حفاظت، منابع آبی، زیرساخت و امکانات، خودرو، نیرو و شکار پس از آن قرار دارند.
رئیس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش اداره کل حفاظت محیطزیست اصفهان با تاکید بر اینکه پوشش گیاهی و خشکسالی بیشترین تأثیر را بر جمعیت حیات وحش دارد، خاطرنشان کرد: این مؤلفه بسیار مهم است و کشورهای دیگر خیلی به موضوع پوشش گیاهی مناطق و زیستگاهها توجه دارند.
جوهری افزود: سالیان پیش که از چند پارک ملی در کشورهای دیگر بازدید داشتیم، میگفتند پوشش گیاهی را حفظ کنید حیات وحش میماند؛ یعنی شکار به اندازه خشکسالی بر جمعیت حیات وحش تأثیر ندارد، به بیان سادهتر، آنقدر که خشکسالی و وضعیت پوشش گیاهی بر آمار حیات وحش تأثیر میگذارد هیچ عامل دیگری ندارد.
وی ادامه داد: خشکسالی مهم است و اصلاً خود حیوان تشخیص میدهد که سال آینده وضعیت چطور است و بر اساس همان زاد و ولد برهها زیاد یا کم میشود.
رئیس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش اداره کل حفاظت محیطزیست اصفهان خاطرنشان کرد: طی هفت سالی که رئیس پارک ملی قمیشلو بودم یکی- دو سال که خشکسالی شدید بود اصلاً بره در جمعیتهای قوچ و میش و آهو نمیدیدم زیرا حیوان وضعیت را تشخیص میدهد و این روی زاد و ولد و شیردهی حیوان تأثیر میگذارد.
طاعون نشخوارکنندگان کوچک در کلاه قاضی ریشهکن شد
جوهری با بیان اینکه بیشترین تاثیرپذیری از خشکسالی را پارک ملی کلاه قاضی داشته است، درخصوص بروز طاعون نشخوار کنندگان کوچک در این منطقه از سال ۱۳۹۹، گفت: در حال حاضر این بیماری در کلاه قاضی کامل ریشه کن شده است اما ضربه بسیار بدی برای جمعیت حیات وحش کلاه قاضی بود.
وی ادامه داد: از سوی دیگر بسته بودن و جزیرهای شدن پارک ملی کلاهقاضی شرایط نامناسبی ایجاد کرده زیرا هیچ نقل و انتقالی در حیاتوحش انجام نمیشود و موضوع خانوده ای شدن آهوها پیش میآید به همین دلیل زاد و ولد کاهش مییابد و خشکسالی هم که در کلاه قاضی بی داد میکند.
رئیس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش اداره کل حفاظت محیطزیست اصفهان درخصوص سرشماری پرندگان نیز گفت: این طرح در ۲۱ ایستگاه آبی استان مانند دریاچه سدها و آبگیرها هر سال انجام میشود که امسال نیز انجام شد.
جوهری با بیان اینکه ۲۹۶ گونه پرنده در استان اصفهان شناسایی شده است، خاطرنشان کرد: آمار دقیق از جمعیت پرندگان در حال حاضر نداریم اما در مجموع نسبت به سالهای قبل جمعیت کمتر شده و برای مثال در تالاب گاوخونی شمار پرندگان بسیار کم است.
به گزارش خبرنگار مهر، حدود ۲۵ درصد جمعیت قوچ و میش و کل و بز و آهوی کشور در استان اصفهان است. بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۹ تنها حدود ۴۴ هزار و ۷۰۰ رأس آهو، جبیر، کل و بز و قوچ و میش در مناطق تحت مدیریت محیط زیست اصفهان زیست میکنند.
استان اصفهان دارای چهار منطقه حفاظت شده کرکس (واقع در شهرستانهای نطنز و میمه)، قمصر و برزوک (واقع در شهرستان کاشان)، کهیاز (واقع در شهرستان اردستان) و دالانکوه (در محدوده شهرهای دامنه و چادگان) است.
پارک ملی و پناهگاه حیات وحش کلاه قاضی (در محدوده اصفهان-بهارستان) و قمیشلو (در محدوده شهرهای شاهین شهر، خمینی شهر، نجف آباد و تیران و کرون) پناهگاه موته (واقع در شهرستان میمه) و پناهگاه حیات وحش عباس آباد (محدوده نائین و خور وبیابانک)، تالاب بینالمللی گاوخونی (در محدوده شهر ورزنه) همچنین ۱۲ منطقه شکار ممنوع از جمله مناطق حنا، خارو، ستبله، کلاته و یخاب از دیگر ظرفیتهای زیست محیطی و طبیعی استان اصفهان است.
مساحت مناطق تحت مدیریت محیطزیست استان در حال حاضر به حدود ۲.۵ میلیون هکتار میرسد.