چرا اسرائیل تپه‌های لبنان را ترک نمی‌کند؟

همشهری آنلاین شنبه 04 اسفند 1403 - 15:30
تداوم اشغال 5 تپه در لبنان هیچ مزیت نظامی برای اسرائیل ندارد و در درجه اول در خدمت اهداف روانی و سیاسی آن است.

گروه دیپلماتیک - همشهری آنلاین: ساعت 4 صبح 18 فوریه مهلت خروج نیروهای ارتش رژیم صهیونیستی از قلمرو لبنان به پایان رسید.

با وجود تعهد آمریکا به اعمال فشار بر رژیم صهیونیستی برای ترک خاک لبنان، واشنگتن نتوانست یا نخواست این تعهدات قانونی خود را رعایت کند و کمیته پنج‌نفره ناظر بر آتش‌بس که شامل آمریکا، فرانسه و نیروهای سازمان ملل (یونیفیل) می‌شود نتوانست اجرای مهم‌ترین بند این توافقنامه را بر اشغالگران صهیونیست تحمیل کند.

به همین دلیل نیروهای اشغالگر اسرائیلی هنوز در پنج تپه استراتژیک در داخل قلمرو لبنان، نزدیک به مرز، باقی مانده‌اند. این 5 نقطه عبارتند از:

  • تپه الحمامص که مستقیماً به شهرک یهودی‌نشین متولا مشرف است و دارای پوشش گیاهی فراوانی است.
  • تپه اللبونة که در منطقه صور واقع شده و گذرگاه اجباری برای نیروهای اشغالگر برای ورود به جنوب لبنان است. این تپه به شهرک‌های یهودی‌نشین حنیتا، شلومی، یعره، و ادامیت مشرف است.
  • تپه جبل بلاط که در جنوب غربی لبنان واقع شده و حدود یک کیلومتر از خط آبی فاصله دارد و به بخش‌های غربی و مرکزی جنوب مشرف است.
  • العزیه که در بخش مرکزی جنوب قرار دارد و به شهرک‌های یهودی‌نشین زرعیت، شومره، مرگالیوت، و همچنین بسیاری از شهرهای جنوبی لبنان مشرف است.
  • تپه العویضه که در خارج از روستای عیتارون در بخش مرکزی جنوب لبنان واقع شده است. این تپه به شهرک‌های یهودی‌نشین عویویم و مالکیا نزدیک است و به مناطق وسیعی در عمق جلیل بالایی مشرف است.

فقدان مزیت نظامی

مقام‌های رژیم صهیونیستی در توجیه ادامه اشغال 5 نقطه در لبنان مدعی است که اشغال نظامی این مناطق را به منظور حفاظت از شهرک‌های مرزی خود ضروری می‌داند اما آیا این ادعا واقعاً صحیح است؟

تارنمای کرادل نوشته:

  • با توجه به توسعه مفاهیم نظامی مدرن و پیشرفت‌های فناوری نظامی و امنیتی، اهمیت ارتفاعات جغرافیایی در جنگ به طور کامل تغییر کرده است.
  • قرار دادن نیروهای فیزیکی در مناطق مرتفع دیگر برای نظارت، کنترل و مشاهده حرکات دشمن در مرز ضروری نیست.
  • این وظایف امروزه به راحتی و بدون حضور نظامی توسط هواپیماهای شناسایی مدرن انجام می‌شوند که از هر ارتفاع و زاویه‌ای که اپراتورهای آنها تعیین می‌کنند، نظارت، مشاهده، شنود، عکسبرداری و هدف‌گیری می‌کنند.
  • علاوه بر این، مقاومت لبنان مدت‌هاست که مسیرهای جایگزین را برای عبور به قلمرو اشغالی اسرائیل انتخاب کرده است، مسیرهایی که تسلط بر مکان‌های مرتفع هم کمکی به کشف آن‌ها نمی‌کند.

چرا اسرائیل تپه‌های لبنان را ترک نمی‌کند؟

اهداف واقعی تل‌آویو از ادامه اشغال نقاط پنجگانه در لبنان

به اعتقاد ناظران، رژیم صهیونیستی با اشغال تپه‌های لبنان به دنبال دستیابی به چندین هدف دیگر است که عبارتند از:

  • بالا بردن روحیه عمومی نیروهای مسلح خود
  • ایجاد حس امنیت در شهرک‌نشینان یهودی ساکن شمال است که به صورت دسته‌جمعی شهرک‌های خود را ترک کرده و هنوز حاضر به بازگشت نیستند.
  • بهره‌برداری سیاسی از اشغال نقاط استراتژیک در لبنان (این پنج موقعیت اشغال شده، در واقع اهرمی برای اسرائیل است تا در ازای خلع سلاح حزب الله یا محدود کردن بازسازی جنوب لبنان به دولت لبنان فشار بیاورد.)

چه خواهد شد؟

در زمینه‌ی نادیده‌گرفتن آشکار توافق آتش‌بس توسط اسرائیل و ادامه‌ی اشغال نظامی آن، دولت لبنان مسئولیت مقابله با این چالش را بر عهده گرفته و ارتباطات خود با طرف‌های ناظر را برای فشار به خروج کامل افزایش داده است. حزب‌الله از طریق شیخ نعیم قاسم دبیرکل خود به‌طور رسمی این موضوع را اشغال تمام‌عیار نامیده و از دولت لبنان خواسته که با آن مقابله کند. اما اگر دولت نتواند به خروج کامل دست یابد، چه خواهد شد؟

کرادل نوشته: در این حالت، مهم است که نیروهای اسرائیلی مستقر در پنج تپه لبنانی ابتدا به صورت قانونی و کامل به عنوان نیروهای اشغالگر معرفی شوند.این امر به کسانی که قصد انجام عملیات مقاومت علیه نیروها و تأسیسات اسرائیلی را دارند، حق مشروع برای انجام این کار طبق قوانین و معاهدات بین‌المللی را می‌دهد.

منبع خبر "همشهری آنلاین" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.