به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، محمدرضا کاشفی گفت: کاهش بودجه این معاونت، وضعیت علم و فناوری کشور را با چالشهای جدی مواجه میکند، به ویژه در شرایطی که ما در رقابتی سخت با همسایگان خود در یک منطقه پررقابت هستیم. در این شرایط بدون هیچ توضیحی بودجه معاونت کاهش مییابد و این کاهش میتواند آثار منفی بر روند توسعه فناوری بگذارد.
وی افزود: در شرایطی که بودجه دو مرحلهای شده و سقف بودجهای نیز بسته شده، سازمان برنامه و بودجه نمیتواند در مرحله دوم سقف بودجه را افزایش دهد.
معاون توسعه مدیریت و جذب سرمایه معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری گفت: یکی از قوانین مهمی که در مجلس شورای اسلامی دوره یازدهم مصوب شد، قانون جهش تولید دانش بنیان بود. در بند «پ» ماده ۹۹ قانون برنامه هفتم توسعه هم آمده که تمام عوارض قانون جهش تولید اعم از خام فروشی محصولات مواد معدنی و عوارض ماشین آلات وارداتی در یک ردیف تجمیع شده و به بخشهای توسعه زنجیرههای جلوگیری از خام فروشی و افزایش سرمایه صندوق نوآوری و شکوفایی که پنجاه درصد این مبلغ است، هزینه شود.
کاشفی با ابراز نگرانی از سقف تعیین شده در این ماده قانونی، گفت: پیش بینی ما این است تا پایان امسال در مجموع ردیفهای مرتبط با این قانون، حدود ۴۰ همت درآمد شناسایی شود و در سال آینده، این درآمد به ۵۰ همت افزایش خواهد یافت، اما تخصیص اعتباری که به این معاونت انجام میشود، تقریبا نصف شده است.
وی گفت: درآمد حاصل از این قانون که برای نخستین بار قرار بود بدون سقف در اختیار معاونت علمی باشد تا اولویتهای کشور در حوزههای مختلف علمی و فناوری را توسعه دهد، سابقه قبلی نداشته و صرفا بخاطر این بند قانونی در قانون جهش تولید دانش بنیان ایجاد شده است، اما با سقفی که برای آن تعیین شده، طرحهای پیش بینی شده ما در سال آینده اجرایی نمیشود.
این مقام مسئول گفت: محل خرج این درآمد قانونی هم توسعه زنجیرههای تولید و جلوگیری از خام فروشی یا ایجاد زنجیرههایی است که به محصول نهایی ختم شود و ارزش افزوده برای کشور ایجاد کنند، اما وقتی برای این قانون سقف تعیین شود، خلاف قانون برنامه هفتم توسعه است.
معاون توسعه مدیریت و جذب سرمایه معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری همچنین گفت: در بودجهای که دولت به مجلس ارائه داده است، سقف این بند قانونی حدود ۲۴ همت تعیین شده که با توجه به سقفی که ایجاد شده است و پیش بینی درآمد ۵۰ همت در سال آینده، کاهش ۵۰ درصدی بودجه را شاهد خواهیم بود.
کاشفی گفت: برای سال آینده بر اساس پیش بینی منابع درآمدی، طرحهایی برنامه ریزی کردیم که با این کاهش ۵۰ درصدی درآمد فقط طرحهایی که امسال برنامه ریزی کردیم امکان اجرا دارند و طرحهای جدید امکان اجرا نخواهند داشت و این موضوع باعث میشود در ایجاد و توسعه طرحهای دانش بنیانی و فناورانه، توقف صورت گیرد.
وی با ابراز نگرانی از توقف در طرحهای جدید و توسعهای شرکتهای دانش بنیان و فناورانه، هشدار داد: اگر در بودجه بازنگری صورت نگیرد، فعالیت توسعهای در حوزههای هوش مصنوعی، کوانتوم و میکروالکترونیک که جزو اولویتهای کشور است به صورت کامل متوقف میشوند.