پاسخ به چند سوال درباره ویروس جدید چینی

همشهری آنلاین شنبه 04 اسفند 1403 - 19:23
کشف یک ویروس جدید کرونا نگرانی‌ها درباره بروز یک پاندمی در آینده را بر انگیخته است. خبر کشف ویروس جدید سهام برخی سازندگان واکسن کرونا از جمله سهام مدرنا ۶.۶ درصد، نواوکس حدود ۷.۸ درصد و فایزر ۲.۶ درصد افزایش یافت. اما چقدر کرونای جدید خطر تبدیل شدن به پاندمی را دارد؟

همشهری آنلاین آرش نهاوندی: بر اساس گزارش‌ها، تیمی از محققان چینی یک ویروس کرونای جدید خفاش به نام HKU۵-CoV-۲ کشف کرده اند که پتانسیل انتقال به انسان را دارد. این ویروس به همان گیرنده SARS-CoV-۲، ویروس مسئول همه‌گیری COVID-۱۹ متصل می‌شود.اگر چه خطر انتقال ویروس جدید از خفاش به انسان به طور قابل توجهی کمتر از COVID-۱۹ است، اما صرف اینکه این ویروس این بار هم در چین که منشا پاندمی ویروس کرونا بود، کشف شده باعث ایجاد نگرانی‌هایی در سطح جهانی شده است.

به نوشته تایمز آف ایندیا، این مطالعه توسط ویروس شناس شی ژنگلی که به دلیل تحقیقات گسترده‌اش در مورد ویروس کرونا به عنوان «زن خفاش» شناخته می‌شود،انجام گرفته و نتایج آن نگرانی‌هایی را در مورد یک بیماری همه گیر احتمالی در آینده ایجاد کرده است. در حالی که محققان مشارکت کننده در این مطالعه هشدار می‌دهند که ویروس جدید کرونا می‌تواند سلول‌های انسانی را آلوده کند، با این حال به این نکته نیز اشاره می‌کنند که خطر انتقال آن به طور قابل توجهی کمتر از COVID-۱۹ است. در این مطلب به همه آنچه که باید درباره این ویروس جدید و تهدیدات احتمالی آن بدانیم، اشاره شده است.

HKU۵-CoV-۲ چیست؟

HKU۵-CoV-۲ یک ویروس کرونای خفاش است که به تازگی شناسایی شده و متعلق به زیرجنس ویروس «مربکو» است که شامل ویروس سندرم تنفسی خاورمیانه (MERS) نیز می‌شود. این ویروس برای اولین بار در گونه خفاش ژاپنی «پی پی استرل» (pipistrelle) در هنگ کنگ شناسایی شد. اکنون مشخص شده که این ویروس جدید کرونا توانایی اتصال به گیرنده‌های آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین انسانی (ACE۲ یا همان گیرنده‌هایی که SARS-CoV-۲ برای عفونت استفاده می‌کند) را دارد. بر اساس نتایج این مطالعه که در مجله «سل» منتشر شده، این ویروس می‌تواند به گیرنده‌های ACE۲ در سایر گونه های پستانداران نیز بچسبد و احتمال انتقال بین گونه‌ای را افزایش دهد.

چه شباهت‌هایی با SARS-CoV-۲ (کروناویروس سندرم حاد تنفسی ۲) دارد؟

کشف HKU۵-CoV-۲ به دلیل شباهت آن به SARS-CoV-۲ (ویروسی است که باعث بروز بیماری کووید ۱۹ می‌شود) هشدار دهنده است. هر دو ویروس از گیرنده‌های ACE۲ به عنوان نقطه ورود به سلول‌های انسانی استفاده می‌کنند. با این حال، محققان تاکید کرده‌اند که HKU۵-CoV-۲ در مقایسه با SARS-CoV-۲ در اتصال به ACE۲ انسانی کارایی بسیار پایین‌تری دارد و احتمال انتقال گسترده به انسان را بسیار کمتر می‌کند. آزمایش‌های آزمایشگاهی نشان می‌دهد که اگرچه HKU۵-CoV-۲ می‌تواند سلول‌های انسان و بافت‌های ریه را آلوده کند، توانایی آن برای انتشار سریع در بین انسان‌ها بسیار ضعیف‌تر از SARS-CoV-۲ است.

آیا پاندمی دیگر ایجاد می‌کند؟

پاسخ به چند سوال درباره ویروس جدید چینی

اگرچه نشان داده شده که ویروس جدید کرونا در محیط‌های آزمایشگاهی سلول‌های انسانی را آلوده می‌کند، دانشمندان نسبت به ایجاد ترس و نگرانی هشدار می‌دهند. به گفته محققان، خطر ظهور HKU۵-CoV-۲ به عنوان یک اپیدمی انسانی به اندازه COVID-۱۹ نیست. در واقع نتایج این مطالعه اخیر تایید می‌کند که ویروس‌های کرونای خفاش خطر سرریز بالقوه دارند، اما همه ویروس‌های کرونا یافت شده در حیوانات با موفقیت به انسان منتقل نمی‌شوند. شیوع‌های قبلی مانند سارس و مرس توسط ویروس‌های کرونایی ایجاد می‌شد که مکانیسم کارآمدی برای انتقال انسان به انسان داشتند، در حالی که به نظر نمی‌رسد HKU۵-CoV-۲ در این مرحله توانایی یکسانی داشته باشد.

محققان چه می‌گویند؟

تیم تحقیقاتی که شامل کارشناسانی از آزمایشگاه گوانگژو، آکادمی علوم گوانگژو، دانشگاه ووهان و موسسه ویروس شناسی ووهان هستند، بر اهمیت نظارت مستمر بر ویروس‌های کرونای نوظهور تاکید می‌کند. سازمان جهانی بهداشت (WHO) قبلا ویروس‌های «مربکو» را در فهرست پاتوژن‌های نوظهور برای آمادگی همه‌گیری قرار داده است. در حالی که منشا COVID-۱۹ همچنان مورد بحث است، کشف HKU۵-CoV-۲ نیاز به نظارت بهتر بر بیماری‌های مشترک بین انسان و دام را برجسته می‌کند.

بیشتربخوانید:

منبع خبر "همشهری آنلاین" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.