بازی جدید «ترامپ» با «زلنسکی»

خبرآنلاین شنبه 04 اسفند 1403 - 20:03
با بالاگرفتن جنگ لفظی میان «دونالد ترامپ» و ولودیمیر زلنسکی»، واشنگتن برای تصاحب منابع معدنی کمیاب اوکراین از هر ترفند و تهدیدی استفاده می‌کند تا کی‌یف را تحت فشار قرار دهد.

به گزارش خبرآنلاین، با گذشت یک ماه از آغاز ریاست جمهوری «دونالد ترامپ»، دیدگاه های وی در مورد حل و فصل جنگ اوکراین جنبه عملیاتی به خود گرفته و اینگونه به نظر می رسد که توافق صلح بین روسیه و آمریکا تقریبا نهایی شده است.

به گزارش ایرنا، در این میان با تشدید درگیری‌های لفظی، «دونالد ترامپ»، «ولودیمیر زلنسکی» را فردی دیکتاتور و غیرمنتخب نامید و در اظهارنظر دیگری گفت که رئیس جمهور اوکراین اطلاع ندارد نیمی از مبلغ ۳۵۰ میلیارد کمک ایالات متحده در سه سال جنگ کجا مصرف شده است.

در ادامه حملات تند کاخ سفید به زلنسکی، دونالد ترامپ، گرفتن امتیاز و کنترل معادن عناصر نادر خاکی اوکراین را که حدود ۵۰۰ میلیارد دلار ارزش دارند را به عنوان پیش شرط ادامه حمایت‌های واشنگتن از اوکراین در جنگ با روسیه اعلام کرد.

به نظر می رسد رئیس جمهور اوکراین در ابتدا موافقت خود را با چنین پیشنهادی اعلام کرد اما تا لحظه تنظیم این گزارش، خبرهای ضدونقیضی در مورد موافقت رسمی و نهایی کی‌یف با آن مطرح است. برخی رسانه ها مدعی شده اند که وکلای دو طرف بار دیگر در حال بررسی پیش‌نویس توافق هستند، ترامپ هم بیان داشت که واشنگتن به امضای قرارداد عناصر معدنی کمیاب با اوکراین «بسیار نزدیک» شده است.

با این حال روزنامه وال استریت ژورنال امضای این توافق در روز شنبه (امروز) را با وجود درخواست اصلاحات دولت اوکراین قطعی دانست.

زلنسکی از چشم کاخ سفید افتاده

روابط کنونی واشنگتن و کی‌یف به هیچ عنوان با چند ماه قبل قابل مقایسه نیست. شبکه خبری CNBC آورده است که در آستانه سومین سالگرد آغاز جنگ اوکراین، اوضاع برای زلنسکی و این کشور به طرز وحشتناکی اشتباه پیش می رود. پس از ورود دونالد ترامپ به اتاق بیضی کاخ سفید، روابط کی‌یف با ایالات متحده به عنوان بزرگترین حامی نظامی آن از زمان آغاز جنگ، به سرعت رو به افول رفته است.

در همین شرایط، چشم‌انداز کمک‌های نظامی بیشتر ایالات متحده کمرنگ شده و احتمال امضای یک توافق نامطلوب برای اوکراین افزایش یافته است؛ توافقی که اوکراین در آن مجبور به واگذاری قلمروی خود به روسیه است.

طبق این گزارش، حتی دورنمای حمایت ایالات متحده از ماموریت حفظ صلح‌ در آینده هم بعید به نظر می‌رسد. به نحوی که «آندریوس تورسا» مشاور اروپای مرکزی و شرقی در شرکت مشاوره ریسک Teneo اظهار داشت: اولین مذاکرات آتش‌بس آمریکا و روسیه [در ریاض] درباره اوکراین، جای چندانی را برای خوش بینی کی‌یف باقی نگذاشته است.

تنش میان روسای جمهوری دوکشور چند روز قبل زمانی به اوج رسید که مقامات آمریکایی تعامل مستقیم با همتایان روس خود را از سر گرفتند و اوکراین را از مذاکرات مقدماتی صلح کنار گذاشتند. سپس روز چهارشنبه روابط تنش‌آمیز بین ترامپ و زلنسکی از بد هم به بدتر شد زیرا زلنسکی، رئیس‌جمهور آمریکا را تحت تاثیر و در «حباب اطلاعات نادرست روسیه» توصیف کرد. درپاسخ، ترامپ هم با اشاره به عدم وجود انتخابات در اوکراین از سال ۲۰۱۹، رهبر زمان جنگ این کشور را «دیکتاتور بدون انتخابات» توصیف کرد. از نظر زلنسکی برگزاری انتخابات در زمان جنگ غیرممکن است.

همچنین ترامپ و «پیت هگست» وزیر دفاع وی اعلام کردند پیوستن اوکراین به ناتو «غیرعملی» است و بازپس گیری اراضی اوکراین از روسیه را ناممکن دانستند.

این شبکه خبری آمریکایی با اشاره به دیدگاه «هولگر اشمیدینگ» اقتصاددان ارشد بانک برنبرگ عنوان داشت: ترامپ قبل از هر گفت وگویی با اوکراین آنچه را که در نهایت می‌توانست بخشی از یک توافق متعادل‌تر باشد، پذیرفته است.

بازی چماق و هویچ «ترامپ» با «زلنسکی»

این رسانه آمریکایی با بیان اینکه «روسیه به شدت علاقه مند به ناهماهنگی بین ایالات متحده و اوکراین است»، افزود: روسیه بخش قابل توجهی از زمان را صرف معرفی ایالات متحده به عنوان دشمن سرسخت خود کرده بود اما اکنون که ترامپ در راس امور است، مسکو در اظهارات و موضع عمومی خود در مورد واشنگتن، چرخش چشمگیری داشته است.

طبق این گزارش، حتی پوتین با واکنش مثبت به گفت وگوها در ریاض، از خویشتنداری ترامپ در قبال رویکرد احساسی و عصبی رهبران اروپایی که از کنار گذاشته شدن از مذاکرات درباره آینده اوکراین عصبانی هستند، تمجید کرد.

گزارش می افزاید: اوکراین پس از سه سال جنگ طولانی با یک نتیجه احتمالی در جنگ مواجه است؛ علاوه بر تلفات انسانی فراوان، خسارتی بالغ بر ۵۰۰ میلیارد دلار به این کشور وارد شده است. حال کی‌یف می خواهد چهره شجاعانه‌ای از شرایط نشان ‌دهد؛ ضمن آنکه زلنسکی پس از درگیری شدید خود با ترامپ، اصرار دارد که «همراه با آمریکا و اروپا، صلح می‌تواند تضمین شود؛ و این هدف ماست.»

کش و قوس ۵۰۰ میلیارد دلاری

خواسته بزرگتر کاخ سفید از اوکراین، کسب امتیاز ۵۰۰ میلیارد دلاری از معادن عناصر کمیاب این کشور است. پس از موافقت و مخالفت زلنسکی و طولانی شدن روند امضای توافق، برخی منابع به خبرگزاری «رویترز» اعلام کردند مذاکره کنندگان آمریکایی به اوکراین گفته اند که اگر توافق معدنی امضا نشود، ایالات متحده ممکن است دسترسی اوکراین به اینترنت Starlink را قطع کند. این خدمات اینترنت ماهواره ای متعلق به SpaceX برای اوکراین حیاتی است.

سه منبع آگاه به رویترز عنوان داشتند که تهدید به قطع دسترسی اوکراین به استارلینک متعلق به «ایلان ماسک» پس از رد پیشنهاد اولیه «اسکات بسنت» وزیر خزانه داری آمریکا، در بحث بین مقامات ایالات متحده و اوکراین مطرح شد. یکی از این منابع گفت که این موضوع روز پنجشنبه در جریان دیدارهای «کیت کلوگ» فرستاده ویژه ایالات متحده در اوکراین و زلنسکی، دوباره مطرح شد.

طبق گزارش ها، این تهدید پس از آن مطرح شد که به نوشته رویترز، زلنسکی درخواست های دولت دونالد ترامپ، برای کسب کنترل ۵۰۰ میلیارد دلار ثروت معدنی اوکراین را بابت بازپرداخت کمک های دوران جنگ به واشنگتن رد کرد و گفت که ایالات متحده هیچ تضمین امنیتی خاصی ارائه نمی‌کند. با اینحال روز جمعه، رئیس جمهور اوکراین گفته بود که تیم های ایالات متحده و اوکراین در حال کار بر روی توافق هستند و ترامپ هم گفت که انتظار دارد به زودی توافق امضا شود.

«ملیندا هرینگ» یکی از اعضای ارشد شورای آتلانتیک، معتقد است که اینترنت استارلینک برای عملیات‌های پهپادی اوکراین که پایه اصلی استراتژی نظامی این کشور است، ضرورت دارد و از دست دادن استارلینک باعث تغییر بازی خواهد شد. اوکراین دارای طیف گسترده ای از قابلیت های مختلف پهپادی از پهپادهای دریایی و پهپادهای نظارتی تا هواپیماهای بدون سرنشین دوربرد است.

گفتنی است که ایده سرمایه گذاری در بخش معدنی اوکراین، پائیز سال گذشته از سوی دولت زلنسکی مطرح شد. به نوشته رویترز این بخشی از «طرح پیروزی» بود که اوکراین با آن می خواست خود را در قوی ترین موقعیت برای گفت وگو قرار دهد و مسکو را مجبور به آمدن پای میز مذاکره کند.

ترامپ همان زمان این ایده را گرفت و گفت که از اوکراین خواهد خواست تا در ازای حمایت مالی کاخ سفید از جنگ، عناصر کمیاب و سایر مواد معدنی را به ایالات متحده عرضه کند. با این حال هفته قبل زلنسکی این پیشنهاد وی را رد کرد.

این خبرگزاری افزود که از آن زمان به بعد شکافی بین رهبران دوکشور ایجاد شد تا جایی که ترامپ زلنسکی را به عنوان یک «دیکتاتور غیرمنتخب» تقبیح و اوکراین را به آغاز جنگ متهم کرد. سی.ان.بی.سی آورده است که انتقاد ترامپ از رئیس جمهور اوکراین، احساسات ضد آمریکایی در اوکراین را تحریک می کند و تنش های ترانس آتلانتیک را تشدید کرده است.

 گفته می شود که اوکراین حدود ۵ درصد از ذخایر عناصر معدنی نادر جهان را در اختیار دارد که البته برخی از این معادن در کنترل روسیه قرار دارند. ارزش کل ذخایر معدنی اوکراین تا بیش از ۱۱ تریلیون دلار هم برآورد شده است. عناصر نادر خاکی در صنایع مختلفی از جمله تلفن‌های همراه، خودروهای برقی، سامانه‌های موشکی، تجهیزات الکترونیکی، انرژی‌های تجدید پذیر، صنایع دفاعی و حوزه بهداشت و سلامت کاربرد دارند.

زلنسکی هفته گذشته پیشنهاد ایالات متحده مبنی بر اینکه واشنگتن و شرکت های آمریکایی ۵۰ درصد از مواد معدنی حیاتی اوکراین را شامل گرافیت، اورانیوم، تیتانیوم و لیتیوم در اختیار داشته باشند، رد کرد.

310310

منبع خبر "خبرآنلاین" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.