به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، سعید خدایگان، قائم مقام بنیاد ملی نخبگان، با اشاره به نزدیک شدن به پایان فرآیند بررسی و معرفی برگزیدگان طرح جذب به دستگاههای اجرایی، جزئیات مراحل اجرایی فراخوان سوم جذب نخبگان را به منظور اطلاعرسانی به متقاضیان و افزایش شفافیت تشریح کرد.
وی با بیان اینکه این طرح در راستای اجراییسازی سند راهبردی در امور نخبگان است، افزود: هیات وزیران در تاریخ ۱۴۰۰/۱۲/۰۲ آییننامه جذب و نگهداشت سرمایه انسانی دارای استعداد برتر و نخبه در دستگاههای اجرایی را تصویب کرد.
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان گفت: فصل دوم این مصوبه به جذب استعدادهای برتر و نخبه در دستگاههای اجرایی اختصاص دارد. بر این اساس، شیوهنامه اختصاصی در تاریخ ۱۴۰۱/۰۳/۲۴ با همکاری سازمان اداری استخدامی کشور و بنیاد ملی نخبگان تدوین و ابلاغ شد؛ فرآیند شناسایی و جذب بر اساس این شیوهنامه انجام میشود.
برگزاری سه فراخوان در سامانه دانا
خدایگان با اشاره به برگزاری سه فراخوان مبتنی بر شیوهنامهای مشخص، تصریح کرد: فراخوان سوم در بهمن ۱۴۰۲ آغاز شد و متقاضیان در سامانه دانا ثبتنام کردند. بر اساس جدول شماره یک شیوهنامه ابلاغی، متقاضیان برای طرح پرونده در کارگروههای تخصصی باید حداقل امتیاز لازم را کسب میکردند. این امتیاز برای دانشآموختگان کارشناسی ۳۵، کارشناسی ارشد ۴۰ و دکتری ۵۰ تعیین شده بود.
وی در خصوص فرآیند ثبت درخواست، افزود: در گام نخست، متقاضیان اطلاعات مورد نیاز را به صورت خوداظهاری در سامانه وارد و مدارک مربوطه را بارگذاری میکردند. سپس، بر اساس همین اطلاعات، مجموع امتیاز تخمینی خود را به صورت برخط مشاهده میکردند. از مجموع ۳۷ هزار و ۹۸۷ متقاضی شرکتکننده در این فراخوان، ۱۴ هزار و ۸۴۹ نفر حتی بر اساس خوداظهاری نیز موفق به کسب امتیاز لازم برای ادامه مراحل نشدند.
صحتسنجی اطلاعات خوداظهارانه و محاسبه امتیازات
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان، با اشاره به اینکه ۲۳ هزار و ۱۳۸ متقاضی امتیاز لازم را بر اساس اطلاعات خوداظهارانه کسب کرده بودند، اظهار داشت: در مرحله بعد، صحتسنجی اطلاعات و مدارک ثبتشده ضروری بود تا امتیازات ناشی از اشتباهات احتمالی یا صحت نداشتن موارد ادعایی، توسط کارشناسان بررسی و امتیازهای کسبشده تدقیق شود. با توجه به حجم بالای پروندهها، این فرآیند زمانبر بود.
به گفته وی، پس از صحتسنجی اطلاعات و تطبیق مستندات ارسالی با مدارک خوداظهارانه، ۲ هزار و ۴۴۲ متقاضی موفق شدند امتیاز لازم برای ورود به کارگروههای تخصصی را به دست آورند.
همکاری ۵۵۰ استاد برجسته در بررسی کیفی پروندهها
خدایگان، با اشاره به فرآیند ارزیابی پروندهها گفت: درحالی که امتیازات اولیه برای ورود به کارگروه شناسایی به صورت کمی محاسبه میشود، بررسی محتوایی پرونده به صورت کیفی و بر اساس تطبیق توانمندیهای متقاضی با شرایط تخصصی اعلام شده از سوی دستگاههای اجرایی، در کارگروه شناسایی انجام میشود. بنیاد نخبگان برای اجرای دقیق این فرآیند با حدود ۵۵۰ استاد برجسته کشور در قالب کارگروههای تخصصی همکاری میکند.
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان، با تاکید بر اهمیت تطبیق تخصص فرد با جایگاه شغلی مورد نیاز دستگاههای اجرایی گفت: در هر کارگروه، حداقل سه استاد برجسته و صاحبنظر پروندههای متقاضیان هر کد رشته تخصصی را بررسی میکنند تا امتیازهای اخذ شده به صورت کیفی و محتوایی با جایگاه مورد درخواست دستگاه اجرایی مطابقت داشته باشد.
وی با اشاره به فراخوان سوم جذب نیرو افزود: ۲۴ دستگاه برای جذب نیرو در ردیفهای شغلی مختلف با شرایط احراز مشخص به بنیاد ملی نخبگان اعلام نیاز کردند.
وجود رقابت در برخی کدرشتههای شغلی میان متقاضیان
خدایگان با اشاره به وجود رقابت در برخی کد رشتههای شغلی، اظهار داشت: توزیع ظرفیتهای شغلی دستگاهها با تعداد متقاضیان جذب در کد رشتههای شغلی همخوانی نداشت. به عنوان مثال، یک دستگاه ظرفیت جذب ۲ نفر و دستگاه دیگر ۷۸۷ نفر را اعلام کرده بود. برخی کد رشتههای شغلی با وجود ظرفیت پایین، متقاضیان بسیاری داشتند. این امر باعث ایجاد رقابت شدید بین متقاضیان دارای حداقل امتیاز لازم شد. در این شرایط، صرف کسب حداقل امتیاز کافی نبود.
وی گفت: پس از بررسی دقیق و رتبهبندی پروندههای متقاضیان بر اساس مجموع امتیازات، افراد با بالاترین امتیاز در هر کد رشته شغلی، حداکثر تا سه برابر ظرفیت اعلامی به دستگاه مربوطه معرفی شدند.
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان، با تاکید بر اینکه در بعضی دستگاهها تعداد متقاضیان واجد شرایط کمتر از ظرفیت کد شغلی بود، گفت: در این موارد، تمام متقاضیانی که حداقل امتیاز و شرایط لازم را داشتند، برای ادامه فرآیند جذب به دستگاه مربوطه معرفی شدند.
خدایگان گفت: در فراخوان سوم جذب، هر متقاضی میتوانست حداکثر سه کد رشته شغلی را انتخاب کند. تلاش شد ارزیابی پروندهها با دقت و صحت کامل و بر اساس مدل خوشهای و به تفکیک دستگاه اجرایی انجام شود. پس از تعیین تکلیف تمام متقاضیان هر دستگاه، فهرست معرفیشدگان از طریق سامانه مربوطه اطلاعرسانی شد.
تعیین تکلیف ۱۳۸ پرونده نخبگان تا پایان هفته
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان، از تعیین تکلیف ۱۷۳۰ متقاضی جذب در دستگاههای اجرایی خبر داد و گفت: از ۲۴۴۲ متقاضی واجد شرایط، تنها ۱۳۸ پرونده به دلیل تأخیر سازمان اداری استخدامی در اعلام شرایط جذب، در دست بررسی است که تا پایان هفته تعیین تکلیف میشود.
خدایگان افزود: متقاضیان تایید شده به دستگاههای اجرایی مربوطه معرفی شدهاند و میتوانند برای برابر اصل کردن مدارک خود به نزدیکترین بنیاد نخبگان استانی مراجعه کنند. هیچ محدودیتی در انتخاب بنیاد استانی برای این کار وجود ندارد.
وی در خصوص ارزیابی مهارتها و شایستگیهای شغلی، گفت: پس از برابر اصل شدن مدارک، کانون ارزیابی شایستگی عمومی توسط دستگاه اجرایی برگزار میشود. این ارزیابی بر اساس جدول شماره ۲ شیوهنامه جذب در دستگاههای اجرایی و متناسب با نیاز دستگاه و کد شغل مربوطه انجام خواهد شد.
خدایگان خاطرنشان کرد: بنیاد ملی نخبگان با توجه به شفافیت روند اجرایی فراخوان سوم جذب نخبگان، آماده پاسخگویی به هرگونه ابهام در این خصوص است.