آمار جدید معتادان در ایران؛ هر معتاد ۱۰ نفر را درگیر می‌کند

فرارو یکشنبه 05 اسفند 1403 - 13:32
طبق اطلاعاتی که از سوی ستاد مبارزه با موادمخدر منتشر شده است، باید گفت: هر ایرانی که دچار اعتیاد می‌شود، نزدیک به ۱۰نفر را به شکل مستقیم و غیرمستقیم درگیر این موضوع می‌کند.

اعتیاد به موادمخدر حرف امروز و دیروز نیست و این مسئله قدیمی موجب شده است که در هر دوره‌ای با تکیه بر شیوه‌های نوین، راهی برای نجات انسان‌ها از دام اعتیاد پیدا شود. از تیم‌های سیار گرفته تا ایجاد سرپناه بخشی از قدم‌هایی است که در مسیر کاهش جمعیت بیش از ۲ میلیونی معتادها در ایران برداشته شده است. 

به گزارش همشهری آنلاین، تلاش برای کاهش آمار افراد درگیر با موادمخدر از چنان اهمیتی برخوردار است که ستاد مبارزه با موادمخدر نشستی در این رابطه برگزار کرد و ضمن ارائه آخرین آمار مرتبط با موادمخدر از راهکارهای نوین برای مقابله با این مشکل پرده برداشت. 

مبارزه‌ای به قدمت ۱۱۶سال

شاید کمتر کسی بداند که مبارزه با موادمخدر قدمتی ۱۰۰ساله دارد. در سال ۱۹۰۹میلادی نخستین کنفرانس بین‌المللی مبارزه با موادمخدر در چین برگزار شد تا رویکرد جدید کشورهای مختلف در مواجهه با افیون‌ها و مصرف‌کنندگان آن مشخص شود. اما اینکه ایران از چه زمانی وارد میدان مبارزه با موادمخدر شد، موضوعی است که مجید قربانی، مدیرکل درمان و حمایت‌های اجتماعی ستاد مبارزه با موادمخدر، آن را اینگونه روایت می‌کند: «نخستین قانون رسمی ممنوعیت مصرف مواد مربوط به سال ۱۲۹۰ هجری شمسی (۱۹۱۱ میلادی) بود و از سال ۱۲۹۰ تا ۱۳۵۸ در ایران، بیش از ۵۵ قانون، نظام‌نامه و مصوبه درباره موادمخدر به تصویب رسید.» 

کمک به یک میلیون و ۸۲۰هزار معتاد

پا به پای موادمخدر و روانگردان‌های جدیدی که راهی این بازار شوم می‌شوند، کم نیستند ناجیانی که با شیوه‌های نوین، مسیر را برای رهایی مصرف‌کنندگان موادمخدر مهیا می‌کنند. براساس قانون، ۲مرکز ماده ۱۵.۱۶برای این کار در نظر گرفته شده است؛ مراکز بازپروری ماده ۱۶ برای افرادی است که به تهاجر رسیده‌اند و فاقد سرپناه هستند؛ اما ماده ۱۵ مبارزه با موادمخدر مربوط به معتادانی است که هنوز به تهاجر نرسیده‌اند و به‌طور معمول از طریق خانواده به این مراکز معرفی می‌شوند. 

در مورد افرادی که از سر اشتباه زندگی خود را با موادمخدر گره زده‌اند، نمی‌توان با آمار دقیق و جزئی صحبت کرد؛ چرا که همواره هستند کسانی که از روند شناسایی پژوهش‌ها جا می‌مانند. با وجود این شاید اطلاعات ستاد مبارزه با موادمخدر را بتوان به‌عنوان مستندترین آمار، مورد تأیید قرار داد. به‌گفته مدیرکل درمان و حمایت‌های اجتماعی ستاد مبارزه با موادمخدر «بنابر آخرین پایش پژوهش صورت گرفته ۲میلیون و ۸۰۰ هزار نفر مصرف‌کننده موادمخدر در ایران شناسایی شده‌اند.» 

فعالیت ۱۷میلیون نفر برای حل مسئله اعتیاد

کمک به افراد درگیر با مسئله اعتیاد کار چندان آسانی نیست و در تمام سال‌ها نیروهای درمانی و امنیتی در کنار خانواده‌ها پای در مسیر مشترکی گذاشته‌اند تا شاید برای آن‌هایی که زندگی‌شان با اعتیاد گره خورده، راه چاره‌ای پیدا کنند و بدنشان را از تسخیر افیون‌ها و روانگردان‌ها نجات دهند. 

طبق اطلاعاتی که از سوی ستاد مبارزه با موادمخدر منتشر شده است، باید گفت: هر ایرانی که دچار اعتیاد می‌شود، نزدیک به ۱۰نفر را به شکل مستقیم و غیرمستقیم درگیر این موضوع می‌کند. برای روشن شدن این نکته باید به صحبت‌های مدیرکل درمان و حمایت‌های اجتماعی ستاد مبارزه با موادمخدر تکیه کرد که گفته است: «هر معتاد ۱۰ نفر از نیروهای درمانی، امنیتی، انتظامی و خانواده و… را درگیر خود می‌کند. با احتساب آمار نزدیک به یک میلیون و ۷۰۰هزار نفر افراد پذیرش شده در مراکز ماده ۱۵ و ۱۶ باید گفت که حدود ۱۷میلیون نفر در کشور درگیر مسئله اعتیاد هستند.»

منبع خبر "فرارو" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.