مانور نظامی بیخ گوش آمریکا؛ نمایش قدرت چین و روسیه؛ دهن کجی به واشنگتن یا باج خواهی؟

اقتصادنیوز یکشنبه 05 اسفند 1403 - 23:32
اقتصادنیوز: مانور نظامی روسیه و چین در آسیا به تهدیدی امنیتی برای ایالات متحده تبدیل شده است؛ تهدیدی در جغرافیایی که ایالات متحده در آن پایگاه‌های نظامی دارد و به بازیگران متحدش در این قاره تعهدات نظامی داده است. به باور گروهی از ناظران، رزمایش نظامی دو بازیگر آزمونی برای ارزیابی صبر واشنگتن است و این که آمریکای تحت رهبری ترامپ حاضر به ماجراجویی در حیاط خلوت چین خواهد شد یا نه.

به گزارش اقتصادنیوز، وال استریت ژورنال با انتشار گزارشی مدعی شد: چین و روسیه، دو رقیب اصلی جهانی آمریکا، بیش از هر زمان دیگری در طول شراکت خود با یکدیگر همکاری می‌کنند و در حال ارزیابی و آزمایش دفاعی ایالات متحده و متحدانش هستند.

پیام این همکاری برای آمریکا روشن است؛ در صورت درگیری نظامی، نیروهای آمریکایی ممکن است همزمان با نیروهای نظامی دو کشور روبه‌رو شوند.

آماده‌باش آمریکا در آسیا

به ادعای وال استریت ژرونال، گشت‌های مشترک و رزمایش‌های نظامی چین و روسیه افزایش یافته و جسورانه‌تر از قبل شده‌اند. بررسی فعالیت‌های اخیر نشان می‌دهد که ایالات متحده و متحدانش مجبور شده‌اند به‌طور فزاینده‌ای واکنش نشان دهند، از جمله به پرواز درآوردن جنگنده‌ها و استفاده از دیگر دارایی‌های نظامی برای حفاظت از قلمرو خود.

پکن و مسکو همکاری‌های نزدیکی را در جوار ژاپن، کره جنوبی و فیلیپین - کشورهایی که آمریکا تعهد دفاعی نسبت به آن‌ها دارد - و همچنین تایوان، که آمریکا به آن تسلیحات می‌فروشد و آموزش‌های نظامی ارائه می‌دهد، به نمایش گذاشته‌اند. واشنگتن سیاست ابهام استراتژیک را در قبال دفاع از تایوان در برابر تهاجم چین حفظ کرده است.

افزایش همکاری‌های نظامی میان روسیه و کره شمالی، -که دشمنی دیرینه با آمریکا دارد،- چالش دیگری برای ایالات متحده محسوب می‌شود. این همکاری‌ها باعث می‌شود آمریکا برای رویارویی با دشمنان متعدد آماده شده و استراتژی خود را برای درگیری احتمالی در آسیا توسعه دهد.

ماه ژوئیه، جنگنده‌ای روسی و یک بمب‌افکن دوربرد چینی در یک گشت مشترک پرواز کردند و به نزدیکی آلاسکا رسیدند. این اقدام باعث شد که ایالات متحده و کانادا جنگنده‌هایی را برای رهگیری آن‌ها اعزام کنند. مقامات آمریکایی اعلام کردند که این نخستین بار است که بمب‌افکن‌های استراتژیک روسیه و چین به‌طور مشترک در نزدیکی آمریکای شمالی فعالیت می‌کنند.

جیکوب استوکس، پژوهشگر ارشد در «مرکز امنیت نوین آمریکا»، در این باره گفت: "مکان‌ها و دارایی‌های درگیر در این رزمایش‌ها در حال گسترش و تهاجمی‌تر شدن هستند. این اقدامات، نمایش قدرت نظامی در مقیاسی است که قادر به هدف قرار دادن دیگر دولت‌های قدرتمند است و این یک تغییر اساسی محسوب می‌شود."

رهبران چین و روسیه، شی جین‌پینگ و ولادیمیر پوتین، درست پس از روی کار آمدن رئیس‌جمهور جدید آمریکا، دونالد ترامپ، با انتشار یک ویدئوی مشترک، از یکدیگر به‌عنوان "دوست قدیمی" یاد کرده و بر تعمیق همکاری‌های دو کشور تأکید کردند.

سالیوان، سناتور جمهوریخواه در ماه ژوئیه در مورد پرواز بمب افکن‌های چینی و روسی از آلاسکا گفت: "اشتباه نکنید، آنچه شاهد تشدید تنش هستیم." این گشت زنی نشان داد که دولت "در خط مقدم حمله اقتدارگرایانه دیکتاتورهای روسیه و چین قرار دارد که به طور فزاینده‌ای با یکدیگر همکاری می‌کنند."

این پرواز در ماه اکتبر توسط گشت زنی مشترک به قطب شمال از طریق تنگه برینگ که شامل دو کشتی مرزبانی روسیه و دو کاتر گارد ساحلی چین بود، دنبال شد؛ نیرویی که از نظر قدرت و قاطعیت افزایش یافته است.

4a2dd5ea545742ea010a39323f23e3b6acf252c2

افزایش تنش‌ها در تایوان

در دسامبر، چین و روسیه بار دیگر در یک نقطه حساس آسیایی نمایش قدرت داشتند. همزمان با برگزاری یکی از بزرگ‌ترین مانورهای نظامی دریایی چین در اطراف تایوان، چهار کشتی جنگی روسی از نزدیکی این جزیره خودمختار عبور کردند. این عملیات شامل سه ناوچه سبک روسی بود که برای عملیات در آب‌های کم‌عمق و ساحلی طراحی شده‌اند.

یک مقام امنیتی تایوان اعلام کرد که این ناوچه‌ها در نزدیکی تایوان با ناوهای چینی ارتباط برقرار کرده و به نظر می‌رسید که این اقدام بخشی از یک رزمایش هماهنگ‌شده باشد. در همان زمان، کشتی‌های روسیه و چین در آب‌های اطراف ژاپن و کره جنوبی نیز دیده شدند.

با وجود این مانورها، هنوز نشانه‌ای از همکاری پیشرفته نظامی یا ادغام کامل نیروهای چین و روسیه دیده نمی‌شود. دیمیتری گورنبرگ، کارشناس ارتش روسیه در مرکز تحقیقاتی سی ان آی، می‌گوید: "اگر چین و روسیه وارد جنگی با آمریکا در منطقه اقیانوس آرام شوند، احتمالاً به‌صورت مستقل در بخش‌های جداگانه‌ای عمل خواهند کرد و تنها هماهنگی محدودی برای جلوگیری از ایجاد اختلال در عملیات یکدیگر خواهند داشت."

در سپتامبر، زمانی که کشتی‌های چینی و روسی یک سری رزمایش‌های مشترک را در نزدیکی ژاپن انجام دادند، یک هواپیمای گشت روسی بارها وارد حریم هوایی ژاپن در نزدیکی هوکایدو شد. ژاپن جنگنده‌هایی را برای رهگیری این هواپیما اعزام کرده و برای هشدار به آن، گلوله‌هایی شلیک کرد.

افزایش تهدیدات چین باعث شده که آمریکا همکاری نظامی خود با ژاپن را تقویت کند. ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا پس از دیدار با نخست‌وزیر ژاپن در کاخ سفید، تأکید کرد که آمریکا "کاملاً متعهد به امنیت ژاپن" است. این در حالی است که از سال 2003، چین و روسیه بیش از 100 رزمایش مشترک برگزار کرده و دامنه جغرافیایی این همکاری‌ها گسترش یافته است.

ارتش ایالات متحده مانند کره جنوبی پایگاه‌هایی در ژاپن دارد و با نیروهای تایوان و فیلیپین همکاری می‌کند؛ تعهدات امنیتی در یک منطقه جغرافیایی وسیع که نقاط آتش رویارویی از شبه جزیره کره تا دریای چین جنوبی را در بر می‌گیرد. عبور ناوهای دو کشور از تنگه برینگ در اکتبر، نخستین گشت مشترک گارد ساحلی چین و روسیه در آب‌های قطب شمال بود. این نشان‌دهنده تلاش مشترک دو کشور برای تسلط بر مسیرهای تجاری قطب شمال و تقویت حضور در این منطقه است.

204d787817fc2254a8f244fe3eff986dbcbc7b66

چین همچنین به‌طور مستقل دامنه عملیات دریایی خود را گسترش داده است. به‌عنوان مثال، سه کشتی چینی اخیراً اعلام کردند که تمرینات نظامی با مهمات واقعی را در آب‌های بین استرالیا و نیوزیلند برگزار خواهند کرد. از منظر روسیه، همکاری با چین فرصتی است تا در مقابل فشارهای غرب، حمایت بین‌المللی کسب کند.

چین در سال 2015، همزمان با محکومیت بین‌المللی روسیه به دلیل الحاق کریمه، در رزمایش‌های روسیه در دریای مدیترانه شرکت کرد. پس از حمله تمام‌عیار روسیه به اوکراین در سال 2022، همکاری دیپلماتیک، اقتصادی و نظامی چین و روسیه افزایش یافت.

در همین راستا، پنج ماه پس از آغاز این جنگ، کشتی‌های جنگی چین و روسیه به‌طور متوالی از نزدیکی جزایر سنکاکو -که تحت کنترل ژاپن است اما چین بر مالکیت آن ادعا دارد- عبور کردند. با بازگشت ترامپ به کاخ سفید، تعهدات امنیتی آمریکا در ارتباط با چین افزایش یافته است. ترامپ اخیراً سیاست آمریکا را در قبال اوکراین تغییر داده و خواستار افزایش هزینه‌های دفاعی متحدانش شده است. این امر نگرانی‌هایی را در آسیا درباره چگونگی مقابله با تهدیدات چین و احتمالاً روسیه به همراه داشته است.

منبع خبر "اقتصادنیوز" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.