ایران در صنعت ساختمان به خودکفایی رسیده است

صدا و سیما دوشنبه 06 اسفند 1403 - 11:21
رئیس کمیسیون عمران مجلس گفت: در حالی که ما در صنعت ساختمان به خودکفایی رسیده‌ایم و مهندسان با تجربه‌ای داریم، اما دچار مشکل هستیم.

ایران در صنعت ساختمان به خودکفایی رسیده است

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، رضایی کوچی در نشست مشترکی با بهمن عبداللهی رئیس اتاق تعاون ایران اظهار داشت: اتاق تعاون ایران نقش مهمی در در بخش تعاون کشور دارد. بسیاری از سهامداران در حوزه تعاونی‌ها سهیم هستند که باید منافع آنها حفظ شود و کمیسیون مجلس آماده همکاری و همراهی با اتاق تعاون است. در حال حاضر هفت میلیون واحد مسکونی کم داریم که باعث شده ناترازی در عرضه و تقاضا داشته باشیم و قیمت ملک افزایش یابد. 

وی افزود: امروز در کشور صنعت ساختمان سازی وضعیت نامناسبی دارد. در حالی که ما در صنعت ساختمان به خودکفایی رسیده‌ایم و مهندسان با تجربه‌ای داریم، اما دچار مشکل هستیم و جوانان انگیزه‌ای برای ازدواج ندارد برای خانه دار شدن در تهران باید حدود ۱۰۰ سال کار کنند. راهکار حل مشکل صنعت ساختمان اعتماد به بخش خصوصی است باید در این زمینه اعتماد سازی کنیم و سرمایه‌های سرگردان به جای حرکت به سمت سکه و دلار به سمت ساخت و ساز برود.

رئیس کمیسیون عمران مجلس گفت: بزرگ‌ترین سرمایه ما دانش و علم است، کافی است بستر برای بخش خصوصی فراهم شود. باید به سمت مولد سازی حرکت کنیم. در حال حاضر زمین‌های فراوانی در اختیار سازمان‌های دولتی است که نیاز به تغییر کاربری و ساخت و ساز آنهاست، اما یک چسبندگی در دستگاه‌های اجرایی برای نگهداشتن زمین‌ها وجود دارد که ضروری نیست.

رضایی کوچی گفت: امروز به مدیران شجاع و جامع نگر نیاز داریم چراکه در شرایط سخت اقتصادی قرار داریم و باید از ظرفیت‌ها استفاده کنیم ضمن اینکه باید اعتراف کنیم که در حوزه اقتصاد خوب عمل نکرده‌ایم. هم اکنون۷۰ هزار پروژه‌های نیمه تمام در کشور وجود دارد که عمر متوسط آنها بالای ۲۰ سال است. سرمایه کشور در این پروژه‌ها هدر می‌رود لذا باید بستر‌های استفاده از ظرفیت بخش خصوصی فراهم شود.

وی از عملکرد اتاق تعاون ایران در برگزاری نمایشگاه ساختمان تشکر کرد و گفت: بار‌ها از نمایشگاه صنعت ساختمان بازدید کرده‌ام و شاهد هستیم که کار‌های بزرگی در این نمایشگاه توسط اتاق تعاون ایران انجام می‌شود.

سید جمال موسوی عضو هیات رئیسه کمیسیون عمران مجلس نیز در ادامه این نشست، اظهار داشت: نیاز است تا دولت در حوزه نوسازی ناوگان لایحه بدهد تا برای نوسازی اتوبوس‌ها اقدام شود همچنین اتاق تعاون ایران با کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در این زمینه همکاری کند. در حوزه خودرو‌های یخچال دار برای حمل و نقل و صادرات کمبود و مشکل داریم که باید مورد توجه قرار دهید. در حوزه حمل و نقل ریلی، هوایی و زمینی مشکل داریم و بروز اتفاقات و تصادفات منجر به نگرانی می‌شود.

وی با بیان اینکه در بخش مسکن نیز کمیسیون عمران ورود می‌کند گفت: آماده برگزاری جلسه‌هایی با تعاونی‌های مسکن و استانداران در رفع موانع است، ما موافق خصوصی سازی در بحث مسکن داریم. تعاون روستایی بنگاه داری می‌کند و املاک زیادی در اختیار دارد اکثر مردم در روستا‌ها عضو این تعاون‌های روستایی هستند و وضعیت تعاون روستایی باید آسیب شناسی شود.

شریعتی مسئول کمیته حمل و نقل مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست، با بیان اینکه بخش حمل و نقل کمترین مزاحمت را برای دولت دارد گفت: در حوزه حمل و نقل سرمایه گذاری توسط بخش خصوصی صورت می‌گیرد. در مجلس شورای اسلامی به دنبال تسهیل گری برای بخش خصوصی در حوزه حمل و نقل هستیم. آماده خدمات رسانی به مردم و رسیدگی به مشکلات تعاونی‌های حمل و نقل هستیم تا کمک کننده در این عرصه باشیم.
در ادامه، رئیس اتاق تعاون ایران گفت: بیش از ۵۴ هزار واحد توسط تعاونی‌ها در کشور در حال ساخت است که تا پایان سال آینده در اختیار مردم قرار می‌گیرد. از ۲ سال گذشته در قالب تفاهمنامه‌ای بین اتاق تعاون ایران و وزارت راه و شهرسازی مقرر شد تا ۲۰۰ هزار واحد مسکونی توسط تعاونی‌های مسکن ساخته شود. این تعداد واحد‌های مسکونی با درصد پیشرفت‌های مختلف فیزیکی در ۱۸ استان کشور در حال ساخت است.

وی افزود: عدم تخصیص زمین از سوی وزارت راه و شهرسازی باعث کندی در ساخت و ساز مسکن توسط تعاونی‌ها شده است ضمن اینکه ۸۰۰ هکتار زمین از چهار استان به وزارت راه و شهرسازی معرفی کرده‌ایم که هنوز جوابی ارایه نشده است. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی تا کنون ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار واحد توسط تعاونی‌ها ساخته شده است البته تورم و عدم تعهد برخی مردم به تعهدات مالی منجر به بروز مشکلاتی در ساخت و ساز تعاونی‌ها شده است.

عبداللهی گفت: یکی از مزیت‌های تعاون در بخش مسکن است و کمتر از ۱۰ درصد تعاونی‌ها از مسیر اصلی انحراف داشته‌اند. اتاق تعاون بزرگ‌ترین نمایشگاه غرب آسیا را در حوزه صنعت ساختمان را سالانه برگزار می‌کند. در این نمایشگاه که در مردادماه ۱۴۰۴ برگزار می‌شود تولیدکنندگان قرارداد‌های بسیاری در حوزه صادرات امضا می‌کنند. این نمایشگاه حلقه واسط بین تولیدکنندگان و سازندگان مسکن است. پیشنهاد می‌کنم به جای اینکه تسهیلات مسکن به متقاضی و شرکت‌ها پرداخت شود این منابع در سطح کلان به بنگاه‌های مصالح ساختمانی اختصاص یابد تا ضمن حل مشکل نقدینگی، قیمت مسکن ثابت بماند.

وی افزود: ۱۰۴ هزار تعاونی فعال در کشور داریم. تعداد تعاونی‌های ثبت شده بیشتر از این رقم است که به خاطر مسایل و عدم رقابت پذیری مجبور به تعطیلی شدند. تعاونی‌ها در همه حوزه‌های اقتصادی کشور از جمله کشاورزی، بهداشت و درمان، صنایع دستی، گردشگری، انرژی، پتروشیمی، حمل و نقل، مسکن، توزیع و… حضور فعال دارند. حوزه‌ای در اقتصاد کشور نیست که تعاونی‌ها در آن نقش آفرینی نکنند. ۵۵ درصد محصولات کشاورزی، ۸۰ درصد شیلات، ۶۰ درصد حمل و نقل و ۱۲ درصد حوزه معدن سهم تعاونی‌ها است.

رئیس اتاق تعاون ایران گفت: در حال حاضر تعاونی‌ها برای ۲ میلیون نفر شغل‌ایجاد کرده‌اند و ۲.۲ میلیارد دلار تعاونی‌ها در سال گذشته صادرات داشته‌اند ضمن اینکه در سبد صادرات کشور، سهم صادرات تعاونی‌های مرزنشین حساب نمی‌شود. در بخش تعاونی‌های حمل و نقل مشکلات زیادی در نوسازی ناوگان داریم و به دلیل نبود شناور‌های دارای سردخانه که این امر یکی از عواملی است که باعث شده صادرات ما به کشور‌های حوزه خلیج فارس و دریای خزر به یک سوم کاهش پیدا کند. مقرر بود بر اساس سیاست‌های اصل ۴۴ قرار بود تا پایان برنامه پنجم سهم تعاون از اقتصاد به ۲۵ درصد برسد. سهم تعاونی‌ها بین ۶ تا ۷ درصد است که این امر به دلیل عدم اجرای قوانین ناظر بر توسعه تعاونی ها، بوده است.

وی افزود: هر چند قوانین خوبی در حوزه حمایت از تعاونی‌ها داریم، اما بیش از ۸۵ درصد قوانین در حوزه اجرایی نشده است مجلس باید اهتمام جدی بر حسن نظارت قوانین داشته باشد.
عبداللهی سپس گزارشی از سال ۲۰۲۳ تعاونی‌های کشور‌های دنیا ارائه کرد و گفت: ۳۰۰ تعاونی برتر دنیا ۲ هزار و ۴۰۰ میلیارد دلار گردش مالی داشته‌اند. تعاونی‌ها نقش موثری در اقتصاد جهان دارند، اما در کشور ما با وجود احادیث و فرهنگ دینی، تعاونی‌ها از جایگاه واقعی عقب مانده‌اند. طبق تفاهمنامه‌ای با وزارت راه و شهرسازی در ۲ سال گذشته مقرر شد که ۲۰۰ هزار مسکن توسط تعاونی‌ها ساخته شود اکنون ۵۴ هزار واحد آن در حال ساخت است. ۵۸ درصد از اراضی مورد نیاز ساخت ۵۴ هزار واحد مسکونی توسط تعاونی‌ها و ۴۲ درصد از اراضی مورد نظر توسط وزارت راه و شهرسازی تامین شده است.

رئیس اتاق تعاون ایران گفت: ۴۲ هزار و ۲۳۰ واحد مسکونی مهر نیمه تمام در کشور داریم که بخش تعاون آماده سازی آنها را نیز بعهده گرفته است.

در جلسه مشترک اتاق تعاون ایران با رئیس و اعضای کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی گزارشی از توانمندی‌های اتاق تعاون ایران در حوزه ساخت مسکن، حمل و نقل و سایر حوزه‌های اقتصادی، مشکلات حمل نقل در حوزه‌های بار، مسافر، حمل و نقل دریایی، توجه به نظارت بر اجرای قوانین، حل مشکل زمین برای ساخت واحد‌های مسکونی ارائه شد. تشریح عملکرد اتاق تعاون ایران در برگزاری نمایشگاه صنعت ساختمان به عنوان بزرگترین نمایشگاه غرب آسیا، عضویت اتاق تعاون ایران در شورای عالی ترابری، نوسازی ناوگان حمل و نقل و جایگاه تعاون در سطح بین المللی و نامگذاری سال ۲۰۲۵ به عنوان سال جهانی تعاون هم از محور‌های مطروحه در این نشست بود.

منبع خبر "صدا و سیما" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.