سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز (دوشنبه) ششم اسفندماه ۱۴۰۳ طی سخنرانی در نشست عالیرتبه سال ۲۰۲۵ کنفرانس خلع سلاح سازمان ملل متحد (UNCD) در ژنو، ضمن ابراز نگرانی از تهدید جدی سلاحهای هستهای و عواقب فاجعهبار انسانی و زیست محیطی، خواستار حفظ موضوع خلع سلاح هستهای بعنوان بالاترین اولویت سازمان ملل متحد و جامعه جهانی شد.
به گزارش فارس، وی همچنین انعقاد یک کنوانسیون جامع در خصوص تسلیحات هستهای را ضروری خواند.. وزیر امور خارجه اظهار داشت: عدم رعایت تعهدات الزامآور قانونی مربوط به خلع سلاح هستهای به ویژه بر اساس ماده ۶ معاهده انپیتی، منجر به تضعیف رژیم خلع سلاح و کنترل تسلیحات میشود و لازم است جامعه بینالمللی، کشورهای دارای تسلیحات هستهای را در قبال تعهدات حقوقیِ بین المللی خود پاسخگو کند.
عراقچی گسترش مخاصمات مسلحانه با وجود تنشهای ژئوپلیتیکی را نگرانکننده دانست و گفت: برخی از کشورها با بهانههای امنیتی، مبالغ هنگفتی را صرف تولید و ذخیرهسازی تسلیحات کرده، و به تکرار چرخه معیوب نا امنی و خونریزی در منطقه و جهان، کمک میکنند.
وی افزود: رژیم اسرائیل، بیسابقهترین و ددمنشانهترین اقدامات نظیر نسلکُشی، جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت را در غزه مرتکب شده است. تجاوز اسرائیل به غزه، منجر به ویرانی این باریکه و قتل عام بیش از ۴۶ هزار نفر که اکثراً کودکان، زنان و سالخوردگان هستند شده است. در طول تاریخ، هرگز چنین تعداد زیادی از خبرنگاران، کادر درمان و کارکنان سازمان ملل در یک درگیری مسلحانه کشته نشدهاند. هرگز نباید جنایات جنگی، پاکسازی قومی، جابجایی اجبرای و گرسنگی دستهجمعی اعمال شده توسط رژیم اسرائیل، بدون مجازات باقی بماند.
وی گفت: سلاحهای کشتار جمعی از جمله سلاحهای هستهای در اختیار رژیم اسرائیل، همچنان تهدیدی جدی برای صلح و امنیت منطقهای و جهانی است. این امر، مانع ایجاد منطقه عاری از سلاحهای هستهای در خاورمیانه که برای اولین بار در سال ۱۹۷۴ میلادی توسط ایران پیشنهاد شد، میشود. جامعه بینالمللی باید این رژیم را پاسخگو کرده و آن را وادار به عضویت در معاهده عدم اشاعه هستهای بعنوان یک عضو غیرهستهای، امحای کامل و غیر قابل برگشت تسلیحات هستهای خود و قرار دادن همه فعالیتهای هستهاش تحت نظارتهای جامع آژانس بینالمللی انرژی اتمی کند.
وزیر امور خارجه اشارهای نیز بر ضرورت غیرتسلیحاتیسازی ماورای جو داشت و افزود: ایران بار دیگر بر موضع همیشگی خود در مورد استفاده صلحآمیز از ماورای جو تاکید و هرگونه تلاش برای تحمیل اقدامات قهری یکجانبه که حقوق مسلم ملتها برای بهرهبرداری صلحآمیز از فضا را نقض میکنند، قاطعانه رد میکند.
کنفرانس خلع سلاح سازمان ملل متحد که در سال ۱۹۷۸ میلادی ایجاد شده است، تنها نهاد مذاکراتی چندجانبه بینالمللی شامل ۵۶ دولت از حیث نظامی مهم از جمله کشورمان در زمینه خلع سلاح و کنترل تسلیحات است که وظیفه مذاکره برای انعقاد معاهدات بینالمللی ناظر بر این حوزه را بر عهده دارد.
هر ساله، بخش عالیرتبه کنفرانس خلع سلاح سازمان ملل، در اواخر ماه فوریه (اوایل اسفند) در ژنو برگزار میشود. در این نشست، مقامات عالیرتبه کشورهای عضو ضمن طرح مواضع ملی خود در خصوص موضوعات مهم در حوزه صلح و امنیت بین المللی و خلع سلاح و کنترل تسلیحات، به رایزنی و تبادل نظر با یکدیگر میپردازند.