به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام سید سلمان علوی عصر دوشنبه در آئین اختتامیه هفتمین کنگره ملی شعر «مواهب» که در مجموعه هدایت قم برگزار شد، به معرفی داوران این کنگره پرداخت و افزود: از جمله داوران این دوره میتوان به حجت الاسلام اخلاقی، محمد کاظم کاظمی و فریبا یوسفی اشاره کرد.
دبیر علمی هفتمین کنگره ملی شعر مناجات و نیایش «مواهب» بیان کرد: این کنگره فرصتی مناسب برای شاعران است تا با استفاده از عناصر مختلف شعر، آثار خود را ارائه دهند و در فضایی معنوی و ادبی به تبادل نظر بپردازند.
حجت الاسلام علوی به اهمیت عناصری چون خیال و عاطفه در شعر اشاره کرد و گفت: اندیشه یکی از ارکان اساسی شعر به شمار میآید ضمن اینکه باید بین اندیشه و عقلانیت تفاوت قائل شویم.
وی ادامه داد: اندیشه به معنای حرکت بین معلوم و مجهول است، در حالی که عقلانیت از جنس نور است و امیرالمؤمنین علیه السلام فرمودهاند که عقل نور است و این نور نمیتواند مستقل از انوار معصومین باشد؛ در غیر این صورت، به جهل منتهی خواهد شد.
دبیر علمی هفتمین کنگره ملی شعر مناجات و نیایش «مواهب» تصریح کرد: دعا پیوندی عمیق بین عواطف و معارف است و ارتباطی نزدیک بین احساس و عقلانیت برقرار میکند و هر چه اندیشه به فطرت نزدیکتر باشد، به تعقل نزدیکتر میشود و این واقعگرایی اقتضا میکند که انسان به بضاعت خود آگاه باشد، که این آگاهی میتواند به اضطرار منجر شود.
حجت الاسلام علوی با اشاره به پیوند بین عاطفه و عقلانیت در ادعیه، به ویژه دعاهایی که حاوی مضامین ارتجاع هستند، عنوان کرد: این پیوند در دعاها بیشتر نمایان است ضمن اینکه دعاها در عین غنای عاطفی و شمول نسبیت به مضامین احساس، حاوی معارف عمیقی نیز هستند.
وی اضافه کرد: حداقل معرفتی که هر دعا میتواند داشته باشد، باز کردن چشم انسان به روی بضاعت خود است.
دبیر علمی هفتمین کنگره ملی شعر مناجات و نیایش «مواهب» اذعان کرد: مقام معظم رهبری فرمودند معارفی که در دعاها وجود دارد، در احادیث یافت نمیشود و این امر فرصتی مناسب برای شاعران فراهم میآورد تا با قلمفرسایی، به بیان این معارف بپردازند.
حجت الاسلام علوی گفت: دعای معصوم دو امکان را پیش روی ما قرار میدهد، نخست اینکه دعا زبان امام معصوم است و در حقیقت با دعا کردن، به طریق امام معصوم نزدیک میشویم و این تفاوت دارد با اینکه ما چیزی بخواهیم یا کسی که باب الله است و از خدا درخواست کرده باشد.
وی ادامه داد: ثمره دعای معصوم در بحث اجابت دعا نمایان میشود، زیرا در این دعا، امام معصوم دعا کننده است و ما تنها وسیلهای هستیم برای رسیدن به خواستههایمان ضمن اینکه خواستههای ما و سلسله اضطرار نیاز به تربیت دارند و دعاهای معصوم به ما میآموزند که چگونه نیازمند باشیم، بنابراین بخشی از دعا به دعاهای معصوم مرتفع میشود.
علوی به موضوعات مطرح شده در دبیرخانه علمی اشاره کرد و گفت: دعای هفتم صحیفه سجادیه محوریت دوره بعد خواهد بود، زیرا این دعا دارای شرحهای متعددی است و مضامین فوقالعادهای را در بر میگیرد.
دبیر علمی هفتمین کنگره ملی شعر مناجات و نیایش «مواهب» خاطرنشان کرد: این کنگره نه تنها فرصتی برای شاعران است تا آثار خود را ارائه دهند، بلکه به ترویج معارف دینی و ایجاد پیوندی عمیق بین احساس و عقلانیت نیز کمک میکند.