کسانی که ته دیگ را دوست دارند معمولا علاقه خاصی به امتحان کردن تمام انواع ته دیگ دارند و از نوش جان کردن آنها لذت میبرند.
در این مطلب از الف قصد داریم پخت انواع ته دیگ را آموزش دهیم. انواع ته دیگ با مغزها، سبزیجات و نان.
برای داشتن ته دیگ برنج با مغزها، کنجد خام و مغز خام آفتابگردان، تخم کدو، هندوانه یا هر مغز دلخواهی را با کمی آب به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه خیس کنید تا موقع حرارت دیدن در ته قابلمه نسوزند. ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری روغن مایع در یک قابلمه نچسب بریزید و اجازه دهید روی حرارت ملایم گرم شود.
مقداری زعفران دم کرده بـه روغن اضافه کنید، سپس مغزها و کنجد نمدار را به صورت یکنواخت کف قابلمه پهن کنید و مقداری نمک روی آنها بپاشید. برنج آبکش را در قابلمه بریزید و روی درب قابلمه، دمکنی قرار دهید. حرارت را کم کرده و حداکثر ۴۵ دقیقه صبر کنید تا برنج دم بکشد و ته دیگ مغز آماده شود. فراموش نکنید که حرارت را خیلی کم کنید، چون حرارت بالا باعث سوختن مغزها میشود.
کاهو شاید سالمترین از سایر انواع ته دیگ باشد. برگهای درشت کاهو را بشویید، خشک کنید و ۲ تا ۳ لایه کف قابلمه پهن کنید. سپس برنج را دم کنید.
کدو حلوایی را پوست بگیرید. دانه های آن را جدا کنید، بشویید و قالب بزنید. در این مرحله، کف ظرف را کمی نمک و روغن بریزید. کدو حلوایی های قالب زده را کف قابلمه بچینید. روی آن کمی روغن بریزید و مثل همیشه برنج روی آن ریخته و بگذارید دم بکشد.
ته دیگ برنج با کدو سبز، از انواع ته دیگ برنج با طعم ساده و شیرین اسـت. این ته دیگ در شهر دامغان، محبوبیت زیادی دارد و برای پلوهای مخلوط مثل رشته پلو، عدس پلو و سبزی پلو به کار میرود.
برای درست کردن ته دیگ کدو سبز، کدو را بشویید، پوست بگیرید و بـه صورت حلقهای یا طولی برش بزنید. دقت کنید ضخامت برشها یکسان بوده و زیاد نازک نباشد، چون کدو خیلی زود میسوزد. ضخامت برشهـای کدو را کمتر از ۵ یا ۴ میلیمتر در نظر نگیرید. ته قابلمهای کـه بهتر است از جنس تفلون نچسب باشد، به میزان کافی روغن مایع بریزید و اجازه دهید روی حرارت ملایم داغ شود، سپس کدوها را در روغن و کف قابلمه بچینید و برنج را روی کدوها بریزید. برای آماده شدن ته دیگ کدو، برنج را به مدت ۴۵ دقیقه الی یک ساعت روی شعله ملایم گاز بگذارید تا دم بکشد.
عجیبترین انواع ته دیگ میتواند ته دیگ لبو باشد. اگر برای ته دیگ برنج از چغندر خام یا لبوی تازه استفاده میکنید، باید برشهای خیلی نازک ۲ تا ۳ میلیمتری بزنید. اگر از چغندر پخته استفاده میکنید، ورقهها را ضخیمتر به صورت برشهای ۶ تا ۵ میلیمتری بزنید. چند قاشق روغن کف قابلمه بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید تا گرم شود، سپس مقداری نمک بـه آن اضافه کنید. ورقههای چغندر را ته قابلمه بچینید و برنج آبکش را روی آن بریزید. پس از دم کردن برنج، ۴۰ تا ۴۵ دقیقه صبر کنید تا ته دیگ برنج روی حرارت ملایم درست شود.
روغن را ته قابلمه نچسبی داغ کرده، سپس زعفران دم کرده را به آن اضافه کنید.
برگهای تازه اسفناج را به شکل دلخواه ته قابلمه بچینید و سپس برنج آبکش را روی آن بریزید.
اجازه دهید برنج روی حرارت ملایم دم بکشد و پس از ۳۵-۳۰ دقیقه حرارت را خاموش کنید.
زمانی که قابلمه خشک شده است و کمی داغ شده، روغن میریزیم. پس از آنکه روغن داغ شد، ۱ تا ۲ لایه نان لواش را کف قابلمه بگذارید، سپس برنج را روی آن بریزید و دم کنید.
کف قابلمه روغن بریزید سپس خمیر نان باگت را کمی مرطوب کنید و به اشکال مختلف ته قابلمه بچینید. برنج را به آرامی روی آن بریزید و دم کنید.
نان تست را قالب بزنید با به شکل دلخواه برش دهید و کف قابلمه بچینید. سپس روغن بریزید سپس برنج را روی آنها بریزید و دم کنید.
۲ تا ۳ عدد سیبزمینی درشت را پوست بگیرید و نازک ورق کنید. پس از آنکه روغن داغ شد، ورقههای سیبزمینی را کف قابلمه پهن کنید و رویشان کمی نمک بپاشید. سپس برنج را روی آنها بریزید و دم کنید. میتوانید روی سیبزمینیها کمی زعفران آب شده و روغن هم بریزید.
کف قابلمه کمی کنجد بپاشید. سیب زمینیها را ورقهای کنید یا قالب بزنید و روی کنجدها بچینید. کمی نمک بپاشید. سپس برنج را روی آنها بریزید و دم کنید.
سیب زمینی را درشت رنده کنید. بعد روغن کف قابلمه بریزید و پس از داغ شدن، سیب زمینیها را بریزید و نمک و زعفران آب شده و کمی پودر سیر یا موسیر (دلخواه) روی آنها بپاشید. سیب زمینیها را کف قابلمه فشار دهید و سپس برنج را روی آنها بریزید و دم کنید.
کف قابلمه روغن بریزید. روی آن کنجد بپاشید. در یک کاسه متوسط، ماست را به همراه نمک و فلفل سیاه هم بزنید تا رقیق شود. کمی برنج به آن اضافه کنید و هم بزنید تا یکدست شود. مایه را آرام و با قاشق روی کنجد بریزید و به کف ظرف فشار دهید.