عامل تاخیر در پرداخت معوقات متناسب سازی بازنشستگان کیست؟

رکنا سه شنبه 07 اسفند 1403 - 10:23
رکنا: بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی و نمایندگان آنان در کانون‌های بازنشستگی نسبت به تاخیرهای پرداختی دولت در حوزه مطالبات این سازمان باوجود انتشار جدول زمان‌بندی معترض هستند.
عامل تاخیر در پرداخت معوقات متناسب سازی بازنشستگان کیست؟

به گزارش رکنا به نقل از ایلنا، در هفته گذشته سازمان تامین اجتماعی پس از یک سلسله تعلل و تاخیر طولانی در تسویه بدهی خود با مراکز درمانی، دارویی، موسسات بیمه‌های تکمیلی و عمر و عیدی بازنشستگان مورد انتقاد بسیاری از فعالان کارگری و کانون‌های بازنشستگی قرار گرفت. این تاخیرها البته نسبتی نیز با عدم تسویه حساب بدهی‌های قانونی دولت به این سازمان داشت. با وجود همه این تاخیرها، طی روزهای گذشته وزارت کار و سازمان تامین اجتماعی در اطلاعیه‌ای با ارائه یک جدول زمانبندی برای پرداخت تمامی مطالبات باقی مانده سال ۱۴۰۳ طی اسفندماه، تلاش کردند تا مرحمی بر درد نارضایتی‌های شرکای اجتماعی و طرف‌های ذی نفع این سازمان بگذارند. در این میا گرچه تمامی مطالبات موسسات و بازنشستگان و گروه‌های طرف قرارداد در اسفند امسال پوشش داده شده بود، اما رقم مهم «معوقات متناسب‌سازی» -که قرار بود در ابتدای زمستان پرداخت شود- به فروردین سال آینده و بدون تعیین روز احاله داده شده و به نوعی سازمان تامین اجتماعی از تادیه آن به بازنشستگان در سال جاری سر باز زده است. 

در اطلاعیه سازمان تامین اجتماعی و وزارت کار آمده است: «معوقه مربوط به متناسب سازی بازنشستگان تا پایان مهرماه ۱۴۰۳، با تأمین منابع فوق، طی فروردین‌ماه ۱۴۰۴ پرداخت می‌گردد.» 

تاخیر در پرداخت این بدهی سازمان تامین اجتماعی به بازنشستگان درحالی است که خود موضوع متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان با ماه‌ها تعلل از پایان آبان‌ماه در احکام این بازنشستگان و مستمری بگیران درج شد؛ تعللی که بسیاری آن را به خاطر عدم اجرای به موقع مصوبه مجلس توسط سازمان برنامه و بودجه معرفی می‌کردند. 

با این وجود بازنشستگان به دلیل مشکلات مالی و معیشت عدیده و فشارهای ناشی از فقدان درمان رایگان، از وضعیت نامساعدی در زمینه‌های مختلف برخوردار هستند که این تاخیر در پرداخت‌ها آنان را بیش از گذشته آزار می‌دهد. 

مسئولان تشکل‌های بازنشستگی جدی‌تر مطالبه‌گری کنند

احمد پنجکی (عضو هیات مدیره کانون عالی بازنشستگان تامین اجتماعی) در این زمینه با انتقاد از برنامه‌ زمان‌بندی پرداخت معوقات متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی گفت: سازمان تامین اجتماعی و دولت موظف هستند که بدهی یک سال را در همان سال تسویه کنند و در این زمینه فرقی میان تعهد به بانک و داروخانه و بیمارستان و بازنشسته وجود ندارد. لذا سازمان تامین اجتماعی و دولت باید قبل از پایان سال و نه پس از عید، معوقات متناسب‌سازی که طی ماه‌ها پرداخت نشده است را جبران کند. 

وی افزود: اگر دولت در زمینه بدهی خود در سازمان تامین اجتماعی ناتوان است یا سازمان برنامه و بودجه پولی که باید طبق قانون به بازنشستگان بدهد را نمی‌دهد، این مقصر دیگری به جز بازنشستگان دارد. این ضعف دولت و سازمان برنامه و بودجه و هر نهادی باشد، در نهایت ما با سازمان تامین اجتماعی مواجه هستیم و این سازمان است که باید مطالبه‌گری بکند. سازمان تامین اجتماعی و وزارت کار می‌گوید ما زمان‌بندی ارائه دادیم و با این کار سعی می‌کنند همه را آرام کنند، اما بازنشستگان به حق می‌گویند که این زمان‌بندی با این شیوه خود محل اشکال است!

پنجکی تصریح کرد: البته این ایراد به تشکل‌های بازنشستگان و نهادهای صنفی مشابه هم هست که به عنوان نمایندگان حقوقی بازنشستگان سکوت پیشه کردند و تنها مذاکره می‌کنند. آنان نیز باید صدای خود را بلند کرده و در برابر بی‌قانونی‌ای که در حق خود سازمان تامین اجتماعی و بازنشستگان می‌شود، سکوت نکنند. خود مدیران سازمان نیز باید محافظه‌کاری را کنار بگذارند و مطالبات خود را از دولت و سازمان برنامه بطور شفاف بخواهند. در واقع این موضوعات کم کاری ما نیز در تشکل‌ها را شامل می‌شود. علاوه بر این، سازمان تامین اجتماعی نباید اجازه دهد که بخاطر هر ردیف حقوقی بازنشستگان اعتراض کرده و با زور و التماس حقوق خود را بگیرند.

این نماینده بازنشستگان تامین اجتماعی بیان کرد: ما با نمایندگان مجلس دوازدهم صحبت کردیم و قرار بود این نمایندگان و اعضای کمیسیون اجتماعی با دولتی‌ها صحبت کنند و نظرشان را برای پرداخت دیون دولت به سازمان تامین اجتماعی تغییر دهند.

عضو هیات مدیره سازمان برنامه و بودجه تاکید کرد: بدهی سازمان تامین اجتماعی در قالب معوقات متناسب‌سازی به مدت شش ماه درحالی عقب افتاده که تامین اجتماعی و دولت باید سال آینده حقوق بازنشستگان را هم افزایش دهند. اگر نمی‌توانند معوقات را بدهند، اصلاح حقوق بازنشستگان مطابق با مصوبه شورای عالی کار پس از عید نوروز را چگونه می‌خواهند پرداخت کنند؟ 

وی اضافه کرد: باید مواردی در اقتصاد ایران شفاف‌سازی شود. مثلا باید مشخص شود که سازمان برنامه و بودجه آیا بدون توجه به میزان بودجه کشور با مصوبات مجلس برخورد می‌کند؟ مثلا آیا واقعا اموال و پولی در جیب دولت وجود ندارد که آن را واگذار یا تهاتر کند که در مجلس مصوبات را می‌پذیرند؟ اگر بودجه دولت و اموالش در حدی نیست که مصوبات مجلس و وظایف قانونی دولت قابل انجام باشد؟

هنوز بدهی امسال دولت به تامین اجتماعی پرداخت نشده

علی اصغر عیوضی (دبیر هیات مدیره کانون بازنشستگان تامین اجتماعی تهران) نیز در رابطه با معضلات تاخیرهای پیاپی سازمان تامین اجتماعی توضیح داد: در این زمینه سازمان تامین اجتماعی چندان مقصر نیست. در زمینه تعهدات موجود، ردیف معوقات متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی شامل بیش از شش ماه عقب افتادگی ناشی از دیرکرد در اجرای متناسب‌سازی است که شامل مابه‌التفاوت کل رقم حاصل از متناسب‌سازی و علی الحساب پرداخت شده ۳ میلیون تومانی به بازنشستگان و مستمری‌بگیران در فصل بهار امسال است. 

وی افزود: آن مبلغی که مجلس بابت معوقات متناسب‌سازی، عیدی و سایر تعهدات درمانی و بیمه‌ای سازمان تامین اجتماعی مشخص کرده، متاسفانه در سازمان برنامه و بودجه متوقف شده است.

عیوضی گفت: گروهی در سازمان برنامه و بودجه متخصص ایجاد نارضایتی نسبت به موارد مختلف در کشور هستند. برای مثال برای موضوعی ردیف بودجه مشخص شده و دولت و خود این سازمان درمورد وجود مبالغ آن در خزانه یا در میان اموال دولت نظر مساعد دادند، اما با دخالت سازمان برنامه و بودجه کشور، در مرحله اجرا همه چیز فریز و متوقف می‌شود و هزار و یک دلیل برای اجرای مصوبه مجلس و دولت مطرح می‌شود.

این فعال حقوق بازنشستگان اضافه کرد: اینکه بطور سیستماتیک سازمان برنامه و بودجه هرچه دولت و مجلس تصویب می‌کنند را اجرا نکرده و تامین اعتبار نمی‌کند، یک سازوکار غلط است که باید مجلس در این زمینه به‌عنوان بازوی نظارتی نظام بر حسن اجرای قانون و چشم بینای مردم ورود کند. خود مجلس نیز در زمینه نظارت بر اجرا شدن مصوبات و فرامین خویش مورد نقد باید قرار گیرد. 

عیوضی خاطرنشان کرد: ما دیده‌ایم که در برخی موارد خود دولتی‌ها که خودشان روسای این سازمان را منصوب می‌کنند، باید با تلخی برای وصول و اجرای برخی قوانین و تادیه برخی مبالغ با این سازمان برخورد کنند. چرا باید یک سازمان چنین ساختاری داشته باشد؟ 

دبیر کانون بازنشستگان تامین اجتماعی تهران تصریح کرد: سازمان تامین اجتماعی به دلیل‌ عدم تادیه بدهی دولت به سازمان تامین اجتماعی گرفتار شده است. در سال ۱۴۰۳ باید ۱۳۰ هزار میلیارد بابت بدهی‌های دولت پرداخت می‌شد که تا این لحظه ۲۵ هزار میلیارد تومان آن تحقق نهایی یافته است.

وی در پایان تاکید کرد: ما پس از انتشار جدول زمان‌بندی از سوی سازمان تامین اجتماعی البته دیداری با مدیران سازمان و مدیرعامل آن نیز انجام دادیم و قول مساعد دریافت کردیم که قبل از عید نوروز به دلیل اندک بودن مبلغ عیدی سازمان تامین اجتماعی برای بازنشستگان، معوقات متناسب‌سازی نیز همزمان با آن قبل از عید پرداخت شود تا بازنشستگان اندکی در این سال سخت دست‌شان برای زندگی و معیشت در عید باز باشد. البته باید تاکید کرد که این مبلغ «مابه التفاوت معوقات متناسب‌سازی پرداخت نشده در شش ماه نخست سال» است و نباید آن را با مبالغ دیگر اشتباه گرفت؛ چرا که مبلغ ۳ میلیون تومانی علی الحساب پرداخت شده از آن برای هر نفر با هر مبلغ خاص متناسب‌سازی، باید کسر شود. ما امیدواریم دولت تامین اعتبار کرده و برای پرداخت آن روی سازمان برنامه فشار آورد.

  • روایت موسوی واعظ از تقاضای جالب از امام رضا (ع)

منبع خبر "رکنا" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.