مدیرگروه ایمنی و کنترل کیفیت مواد غذایی موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی نسبت به استفاده گسترده از بلانکیت بهعنوان یک افزودنی غیرمجاز و خطرناک در صنعت قند و نان ایران هشدار داد.
به گزارش پایگاه خبری عصر توس، دکتر ابراهیم فولادی اضافه کرد: جوهر قند یا بلانکیت به دلیل خصوصیات شیمیاییاش که باعث سفیدتر شدن محصولات میشود، در ایران در تولید محصولاتی چون قند، نبات، آبنبات و حتی نان و کیک به کار میرود، هرچند استفاده از آن در بسیاری از کشورها ممنوع شده است.
وی با اشاره به استفاده گسترده از بلانکیت در صنایع غذایی گفت: این ماده به دلیل خاصیت احیاکنندگی قوی، ترکیبات اکسیدشده را احیا کرده و ظاهری سفیدتر به محصولات میدهد. به همین دلیل در محصولاتی مانند قند، نبات و حتی نان مورد استفاده قرار میگیرد.
وی ادامه داد: در ایران، بهویژه در صنعت تولید نبات که مصرفکنندگان تمایل زیادی به خرید محصولات سفیدتر دارند و همین موضوع تولیدکنندگان را به استفاده از بلانکیت تشویق میکند.
*خطرات بلانکیت برای سلامت مصرفکنندگان
دکتر فولادی هشدار داد که استفاده از این ماده میتواند تأثیرات مخربی بر سلامت انسان داشته باشد. او گفت: بلانکیت با تجمع در بدن میتواند باعث بروز سرطانهای سیستم گوارشی شود. همچنین این ماده برای افرادی که با آن تماس مستقیم دارند، مشکلات پوستی ایجاد میکند. خطرات بلندمدت این ماده بسیار جدی است و نباید نادیده گرفته شود.
*نظارت ناکافی بر صنایع کوچک و کارگاهی
وی با انتقاد از نظارت ناکافی بر تولیدات کارگاهی و زیرپلهای افزود: کارگاههای غیرمجاز که نظارت کمتری بر آنها وجود دارد، بیشتر از بلانکیت استفاده میکنند. و با تشدید نظارتها می توان این استفاده را کمتر کرد.
*روشهای شناسایی بلانکیت در محصولات غذایی
دکتر فولادی در خصوص شناسایی بلانکیت گفت: روشهای آزمایشگاهی مختلفی مانند تیتراسیون و دستگاههای پیشرفته نظیر فوتومتری وجود دارد که میتوانند بلانکیت را تشخیص دهند. ما همچنین در حال توسعه کیتهای سادهای هستیم که امکان شناسایی این ماده را برای مصرفکنندگان فراهم کند.
*راهکارهای کاهش مصرف بلانکیت و پیامدهای زیستمحیطی آن
وی تأکید کرد که برای کاهش استفاده از این ماده، باید از فناوریهای نوین و روشهای جایگزین استفاده شود. دکتر فولادی در این زمینه گفت: میتوان با استفاده از فیلترهای مجهز به اکسیدکنندهها، این ترکیب را تسویه و به مواد بیضرر تبدیل کرد.
او همچنین یادآور شد که بلانکیت به دلیل خاصیت احیاکنندگی قوی میتواند اثرات منفی زیستمحیطی به همراه داشته باشد و باید توجه ویژهای به این موضوع شود.