به گزارش رکنا، در دنیای امروز، استرس جزء لاینفک زندگی روزانه ما شده است. اغلب شنیدهایم که فردی میگوید: «امروز استرس دارم». این فشارهای روانی میتوانند به بروز بیماریهای مختلفی منجر شوند که گاهی نیازمند مصرف دارو برای کنترل هستند اما واقعا تأثیر این استرسها بر بدن چگونه است؟ و چگونه میتوان این مقدار استرس را مدیریت کرد؟
دکتر محمد هاشمی، دبیر انجمن علمی پیشگیری و درمان چاقی، میگوید: "کورتیزول هورمونی است که به طور طبیعی از غده فوق کلیوی در بدن انسان ترشح میشود و وظایف حیاتی را تنظیم میکند".
وی ادامه میدهد: این هورمون در شرایط استرسزا بیشتر ترشح میشود، به همین دلیل به آن هورمون استرس نیز میگویند.
هاشمی بیان میکند: افزایش ترشح این هورمون منجر به بالا رفتن سطح قند خون میشود و در شرایط استرس به عضلات کمک میکند برای واکنش و مقابله بهتر با موقعیتهای خطرناک.
وی در پاسخ به پرسشی درباره عوارض افزایش ترشح هورمون کورتیزول میگوید: اگر این استرسها به صورت مزمن شوند، میتواند به افزایش مداوم کورتیزول در خون و بروز عوارضی مثل افزایش قند خون که ممکن است به دیابت منجر شود، افزایش فشار خون، مشکلات خواب و مشکلات گوارشی منجر شود.
هاشمی در پاسخ به پرسشی درباره تأثیر مواد غذایی بر کنترل کورتیزول میگوید: برخی خوراکیها میتوانند ترشح کورتیزول را کنترل کنند، از جمله آووکادو، موز، اسفناج، کلم بروکلی، انواع پروبیوتیکها، آجیلها و امگا سه.
او درباره کنترل ترشح این هورمون با دارو خاطرنشان میکند: لازم به یادآوری است که اگر فردی به طور بیمارگونه به افزایش سطح کورتیزول خون مبتلا باشد، باید درمان دارویی را برنامهریزی کند و کنترل مواد غذایی به تنهایی کافی نیست، اگرچه مصرف این مواد غذایی میتواند مفید باشد.