توصیه های مهم تغذیه‌ای برای روزه‌ اولی‌ها

بهداشت نیوز دوشنبه 13 اسفند 1403 - 10:10

به گزارش بهداشت نیوز، دکتر مینا کاویانی مسئول واحد آموزش همگانی انستیتو تحقیقات تغذیه وصنایع غذایی کشور، اظهار کرد: براساس تعالیم دین اسلام، افرادی که به سن تکلیف رسیده‌اند و توان جسمی کافی دارند یعنی دارای وزن و قد متناسب با سن خود هستند باید روزه کامل بگیرند اما این دختران و پسران با توجه به این که درسنین رشد و نمو هستند، نیازهای تغذیه‌ای خاصی دارند بنابراین توجه به تامین نیازهای تغذیه‌ای و حفظ  سلامت آنها در طول روزه داری از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

دکتر کاویانی خاطرنشان کرد: در هنگام روزه‌داری، تعداد وعده‌ها و میان وعده‌های غذایی کاهش می‌یابد، بنابراین برنامه غذایی کودکان و نوجوانان به ویژه روزه اولی‌ها، باید به گونه‌ای باشد که تمام نیازهای تغذیه‌ای آنها در وعده‌های سحر، افطار و در صورت لزوم شام برآورده شود.

مسئول آموزش همگانی انستیتو تغذیه با اشاره به لزوم توجه به وضعیت رشد جسمانی روزه‌داران (جثه، وزن و قد) متناسب با سن آنها گفت: افرادی که به سن تکلیف رسیده‌اند و توان جسمی کافی دارند، به عبارت دیگر وزن و قد متناسب با سن خود را دارند، بر اساس تکلیف دینی باید روزه کامل بگیرند.

وی مشورت با پزشک مربوطه و متخصص تغذیه را برای تعیین وضعیت رشد و تغذیه روزه اولی‌ها و نوجوانان کمک کننده برشمرد و یادآور شد: با توجه به این که نوجوانان وظیفه مهم درس خواندن را برعهده دارند، نوع و مقدار تغذیه آنان در طول روزه داری می‌تواند تاثیرگذار باشد.

مسئول آموزش همگانی انستیتو تغذیه در بخش دیگری از سخنان خود به بیان نکاتی مهم برای روزه داری نوجوانان پرداخت.

وی برای تامین انرژی کافی به نوجوانان توصیه کرد: علاوه بر استفاده از منابع تامین کننده انرژی شامل انواع نان و غلات، تا حد امکان مواد غذایی مانند خرما، انواع مغزها (گردو، بادام و... ) را نیز به طور متعادل در وعده‌های سحر و افطار خود مصرف کنند.

دکتر کاویانی با اشاره به لزوم تامین پروتئین کافی به منظور رشد کودکان و نوجوانان در طول روزه داری توصیه کرد که منابع پروتئینی با کیفیت بالا مانند انواع گوشت قرمز و سفید و تخم مرغ و نیز غذاهای گیاهی ترکیبی غلات و حبوبات ( مانند عدس پلو و لوبیا پلو) در برنامه غذایی آنان گنجانده شود.

وی افزود: به منظور تامین موادغذایی مورد نیاز سلامت استخوان‌ها و دندان‌ها حتماً از گروه شیر و جانشین‌های کم چرب آن در وعده‌های سحر و افطار مصرف شود.

این کارشناس تغذیه با تاکید برلزوم تامین نیازهای تغذیه‌ای کودکان و نوجوانان گفت: با توجه به حجم کوچک معده نوجوانان نسبت به بزرگسالان باید تا حد امکان تعداد وعده‌های غذایی آنان را افزایش دهید.

به گفته وی برای مثال می‌توان برای نوجوان یک وعده افطار سبک، سپس یک وعده شام کامل در نظر گرفت همچنین توصیه کرد که با نوشیدن آب کافی و تامین ویتامین‌ها و مواد معدنی مورد نیاز، مواد مغذی و فیبر غذایی کافی (با مصرف سبزیها و میوه‌های تازه)، نیازهای تغذیه‌ای نوجوانان برآورده شود.

دکتر کاویانی برای پیشگیری از افت قند خون و افزایش یادگیری در نوجوانان روزه دار به آنان توصیه کرد: از مصرف مواد حاوی قندهای ساده مثل انواع شیرینی‌ها، زولبیا و بامیه به ویژه در وعده سحر خودداری کنید و تا حد امکان درس خواندن و یادگیری را در ساعات ابتدایی روز انجام دهید.

وی در خاتمه با تاکید بر رعایت اصل تنوع و تعادل در برنامه غذایی این گروه سنی در ماه رمضان خاطرنشان کرد: با گنجاندن مواد غذایی تمام گروه‌های مغذی (شامل نان و غلات، سبزیها و میوه‌ها، گوشت و چاشنی‌های آن، حبوبات و شیر و فرآورده‌های کم چرب) و رعایت تنوع و تعادل در برنامه غذایی می‌توان نیازهای تغذیه‌ای کودکان و نوجوانان به ویژه روزه اولی‌ها را تامین کرد.

منبع خبر "بهداشت نیوز" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.