به گزارش رکنا، دو نوع ویتامین K یعنی K۱ و K۲ وجود دارند. نوع K۱ در فرآیند لخته شدن خون اهمیت دارد، در حالی که نوع K۲ برای سلامت استخوانها، تنظیم رشد سلولی و پیشگیری از کلسیفیکاسیون شریانها موثر است.
مصرف کافی سبزیجات تیره رنگ مانند کلم بروکلی، کاهو و اسفناج میتواند در جلوگیری از کمبود این ویتامین موثر باشد. همچنین، گوشت مرغ، جگر و تخم مرغ منبع خوبی از ویتامین K۲ هستند.
چربیها را از یاد نبرید؛ ویتامین K محلول در چربی است و بهتر است آن را با غذاهای حاوی چربیهای سالم مصرف کنید. زنان بالای ۱۹ سال به روزانه ۹۰ میکروگرم و مردان به ۱۲۰ میکروگرم ویتامین K نیاز دارند.
خونریزی زیاد: اگر زخمهایتان خونریزی شدیدی دارند، ممکن است دچار کمبود ویتامین K باشید. همچنین، نشانه هایی مانند خونریزی شدید دوره قاعدگی، وجود خون در ادرار یا مدفوع و خونریزی شدید بینی یا لثهها میتواند به این کمبود اشاره کند.
از دست رفتن قدرت استخوانها: ویتامین K بر سلامت استخوانها تأثیر دارد و ارتباط بین مصرف بیشتر این ویتامین و افزایش تراکم استخوانها و کاهش خطر شکستگی لگن مشاهده شدهاست.
مشکلات قلب: با کاهش سطح ویتامین K در بدن، خطر کلسیفیکاسیون عروقی و ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب افزایش مییابد. این مشکل در افراد مبتلا به بیماری مزمن کلیه شایعتر است.
بروز علائم آرتریت: با کمبود ویتامین K، استخوانها و غضروفها نمیتوانند تمام مواد معدنی لازم را دریافت کنند و این موضوع خطر ابتلا به استئوآرتریت را افزایش میدهد.
کبودی پوست :افرادی که با اندک ضربهای کبود میشوند، باید یک آزمایش خون ساده جهت تعیین میزان ویتامین K بدن انجام دهند. افت ویتامین K به راحتی قابل تشخیص و قابل درمان است.
دیابت: تحقیقات نشان دادهاند که کاهش ویتامین K میتواند خطر ابتلا به دیابت نوع دو را افزایش دهد؛ ممکن است علت این اثر محافظتی کاهش التهاب و افزایش حساسیت به انسولین باشد.
پوکی استخوان: کمبود ویتامین K با ابتلا به پوکی استخوان مرتبط است و این ویتامین نقش کلیدی در ساخت پروتئین استخوانی به نام استئوکلسین دارد. برای پیشگیری، بهتر است زنان مصرف سبزیجات خصوصاً سبزیجات دارای برگ سبز را در سنین یائسگی یا پیش از آن افزایش دهند.