شیرینی ۳۰۰ ساله گیلان صدرنشین سفره‌های افطار؛رشته‌ای که از دل تمدن است

خبرگزاری مهر پنج شنبه 16 اسفند 1403 - 10:16
صومعه‌سرا - رشته خشکار طاهرگوراب صومعه‌ سرا با قدمت پخت بیش از ۳۰۰ سال، یکی از شیرینی‌ های خوشمزه اصیل گیلان است که این روزها صدرنشین سفره‌های افطار است.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها - بهرام قربانپور: گیلان را در کنار موقعیت گردشگری، مواهب طبیعی، تاریخی و همچنین ظرفیت‌های کشاورزی، دامداری و ساحلی، به تنوع غذایی می‌شناسند. اگر بگوییم گیلان استانِ خوشمزه‌های رنگارنگ ایران و حتی جهان است، اغراق نکرده‌ایم.

شیرینی ۳۰۰ ساله گیلان

طبق گفته مسئولان میراث فرهنگی گیلان، بیش از ۳۰۰ نوع غذای محلی این استان شناسایی شده که در نوع خود کم نظیر و شگفتانه است.

تنوع غذایی و خوراکی‌های خوشمزه با رنگ، طعم و مزه‌های مختلف در گیلان سبب شد تا مرکز این استان به عنوان شهر خوراک‌شناسی مطرح شود، اگرچه از این برند فرصت‌ساز اقتصادزا و تحول‌آفرین در راستای توسعه گردشگری غذایی بهره‌ای برده نشده است.

شیرینی ۳۰۰ ساله گیلان صدرنشین سفره‌های افطار؛رشته‌ای که از دل تمدن است

رشته خشکار یکی از شیرینی‌های خوشمزه اصیل گیلانی که قدمتش به ۳۰۰ سال می‌رسد، اگرچه عده‌ای از کارشناسان قدمت این خوراکی خوشمزه را فراتر از این میزان می‌دانند.

رشته خشکار» یکی از انواع شیرینی‌های خوشمزه ایرانی است که اصالت آن متعلق به شهر طاهرگوراب صومعه‌سرای گیلان بر می‌گردد.

طاهرگوراب یکی از مناطق تاریخی و دارای هویت و پیشینه قوی و غنی صومعه‌سرا به شمار می‌رود و رشته خشکار هم یکی‌از سوغاتی‌های خوشمزه این منطقه است که طرفداران بی‌شماری در جای جای ایران دارد.

وقتی شیرینی گیلان دل وزیر را برد

رشته خشکار گیلان به قدری خوشمزه است که حتی دل وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی را هم برده، تا جایی که «سیدرضا صالحی امیری» وزیر میراث فرهنگی در سفر اخیرش به گیلان و شهر صومعه‌سرا، از این سوغات با اصالت طاهرگوراب گیلان تعریف و از شیرینی‌های مورد علاقه‌اش عنوان کرد.

خاصیت نیمه‌آماده بودن رشته خشکار یک مزیت نسبی این خوراکی خوشمزه هست که می‌توان از آن بعنوان یک شیرینی آماده مدتی در یخچال نگهداری و بعد استفاده کرد.

شیرینی ۳۰۰ ساله گیلان صدرنشین سفره‌های افطار؛رشته‌ای که از دل تمدن است

خودتان رشته ریزی کنید

این شیرینی اصیل گیلان معمولاً در ایام ماه مبارک رمضان مورد استقبال ویژه قرار می‌گیرد و پای ثابت و صدرنشین سفره‌های افطاری ایرانی‌ها به ویژه گیلانی‌ها است.

برای تهیه این شیرینی خوشمزه طاهرگورابی نیازی نیست دردسر زیادی را متحمل شوید و می‌توانید خودتان رشته ریزی کنید؛ برای تهیه رشته خشکار ابتدا آرد برنج و آرد گندم را داخل یک ظرف مناسب مخلوط کرده تا کاملاً یک دست شوند، سپس آب را اضافه می‌کنیم و با همزن دستی یا دور کند همزن مخلوط می‌کنیم تا مایه یک‌دستی با غلظت دوغ به وجود بیاید.

در مرحله بعد تهیه این شیرینی به قیف مخصوص نیاز است که احتمالاً کمتر کسی این قیف را در خانه دارد. برای درست کردن قیف رشته خوشکار درب یک بطری آب معدنی را با میخ داغ سوراخ کنید و درون هر سوراخ یک نی نوشابه برش خورده قرار دهید.

برای اینکه رشته‌ها یک‌دست در بیاید حتماً ۴ سوراخ در کنار هم در یک خط ایجاد کنید. حالا مایه رشته خوشکار را داخل بطری می‌ریزیم و یک تابه بزرگ و جادار روی حرارت قرار می‌دهیم و با مقدار خیلی کمی روغن آن‌را چرب می‌کنیم.

پس از اینکه خمیر شیرینی یک‌دست شد، آن‌را درون قیف می‌ریزیم، سپس سینی فر را با کاغذ روغنی می‌پوشانیم. در ادامه خمیر را به صورت خطی یا هر شکل دیگری روی کاغذ روغنی قیف می زنیم.

در این مرحله سینی را به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه درون فر قرار می‌دهیم تا شیرینی‌ها بپزند. در همین حین شکلات را درون یک کاسه فلزی می‌ریزیم و روی حرارت بخار آب بن ماری می‌کنیم تا به طور کامل ذوب شود.

پس از اینکه شیرینی‌ها به طور کامل پختند، آنها را از فر خارج کرده و صبر می‌کنیم تا خنک شوند. در ادامه شیرینی‌ها را درون شکلات ذوب شده می زنیم، سپس درون پودر نارگیل می‌غلطانیم و در ظرف مورد نظرمان می‌چینیم و حالا رشته خشکار خوشمزه ما آماده هست و نوش جان می‌کنیم.

شیرینی ۳۰۰ ساله گیلان صدرنشین سفره‌های افطار؛رشته‌ای که از دل تمدن است

ثبت ملی رشته خشکار طاهرگوراب

«علیرضا مهرگان» رئیس اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی صومعه‌سرا در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به جزئیات بیشتر رشته خشکار طاهرگورابی اظهار کرد: در راستای حفظ و توسعه صنعت رشته خشکار در گیلان همزمان با ماه مبارک رمضان، دهمین جشنواره رشته خشکار طاهرگوراب در صومعه‌سرا برگزار شد.

وی از ثبت ملی رشته خشکار طاهرگوراب خبر داد و افزود: این شیرینی اصیل با قدمت پخت ۳۰۰ ساله، اواخر سال ۹۹ در فهرست ملی میراث ناملموس کشور به ثبت رسید.

رئیس اداره میراث‌فرهنگی صومعه‌سرا با اشاره به اهمیت و جایگاه رشته خشکار و جایگاه ملی این خوراکی شیرین اضافه کرد: جشنواره رشته خشکار سال گذشته در فهرست ملی رویدادهای گردشگری کشور به ثبت رسید که این اقدام نتایج ارزشمندی را در آینده نزدیک برای این شیرینی خوشمزه گیلانی خواهد داشت.

مهرگان با بیان اینکه طاهرگوراب مهد رشته خشکار در ایران است، گفت: امروز رشته خشکار در جای‌جای ایران به نام طاهرگوراب شناخته می‌شود و طرفداران بی‌شماری هم دارد.

فعالیت ۴۰۰ رشته‌ریز طاهرگورابی

وی از فعالیت بیش از ۴۰۰ رشته‌ریزان طاهرگورابی در نقاط مختلف کشور خبر داد و افزود: این افراد در ماه مبارک رمضان در نقاط مختلف کشور و به ویژه گیلان اقدام به تهیه و توزیع رشته خشکار می‌کنند.

رئیس میراث‌فرهنگی صومعه‌سرا با بیان اینکه رشته خشکار طاهرگورابی یک برند منحصر به فرد است، گفت: این شیرینی خوشمزه طاهرگورابی طرفداران خوبی در کشور دارد و به خوبی شناخته شده است.

مهرگان با اشاره به تنوع‌بخشی رشته خشکار طاهرگوراب اضافه کرد: این شیرینی امروز به شکل و طعم‌های مختلف تهیه می‌شود تا ذائقه مخاطب را درگیر کند و از این رو همیشه مورد استقبال قرار گرفته می‌شود.

وی با تاکید بر لزوم حفظ میراث ناملموس گیلان افزود: رشته خشکار یک خوراکی و شیرینی ساده نیست بلکه بر آمده از دل تاریخ و تمدن هویت‌ساز گیلان است که باید برای حال و آیندگان بماند و خاطره‌سازی کند.

منبع خبر "خبرگزاری مهر" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.