نوروز همیشه با شادابی، جشنها و دورهمیهای خانوادگی همراهه؛ اما در این میان، مصرف تنقلات و آجیلهای مختلف، بخش جداییناپذیر این جشنها هستن. بااینحال، بعضی از افراد بهویژه دیابتیها، باید مراقب نوع و مقدار تنقلات مصرفیشون باشن تا از بروز مشکلات سلامتی جلوگیری کنن. حالا میخوایم به بررسی نکات مهم تغذیهای برای خوردن تنقلات عید بپردازیم و توصیههایی رو هم برای دیابتیها ارائه میدیم.
آجیلها یه منبع عالی از چربیهای سالم، پروتئینها و مواد مغذی دیگه هستن که مصرف اونها بهصورت ویژه در تعطیلات نوروز رایجه؛ بنابراین باید به کیفیت و نوع آجیل انتخابی توجه کرد. مصرف آجیلهایی که قند اضافه ندارن و فرآوری نشدن برای افراد دیابتی مناسبه. آجیلهای شور، طعمدار یا شیرینشده معمولا قند و سدیم بالایی دارن و میتونن مشکلاتی رو برای کنترل سطح قند خون ایجاد کنن. خرید آجیل عید از فروشگاههای معتبر که محصولات باکیفیت و بدون افزودنی رو ارائه میده، میتونه انتخاب مناسبی برای این ایام باشه. توصیه میشه در ایام نوروز از آجیلهایی مثل بادام، پسته، گردو و فندق خام و بدون نمک استفاده کنین؛ این آجیلها بهدلیل داشتن فیبر، پروتئین و چربیهای غیر اشباع میتونن در حفظ سطح قند خون موثر باشن.
در ایام نوروز شیرینیها و تنقلات قندی متنوعی وجود دارن که بسیار محبوب هستن. بااینحال، برای افراد مبتلا به دیابت، مصرف شیرینیهای حاوی قند بالا و شکر صنعتی توصیه نمیشه. این شیرینیها باعث افزایش سریع سطح قند خون شده و میتونن مشکلات جدی رو ایجاد کنن. حالا اگه دلتون شیرینی میخواد، بهتره بهجای شیرینیهای پرشکر از گزینههای کمکالری و کمشیرین استفاده کنین. همچنین میتونین از شیرینیهای بدون قند مصنوعی یا شیرینکنندههای طبیعی مثل استویا، اریتریتول یا شکر خرما استفاده کنین. علاوهبر این شیرینیهای خانگی که قند کمتری دارن و از مواد سالمتر تهیه شدن، میتونن جایگزین خوبی باشن.
تعادل در مصرف تنقلات یکی از نکات کلیدی در حفظ سلامتیه. درحالیکه آجیلها و تنقلات سالم برای سلامتی مفید هستن؛ اما مصرف بیشازحد اونها میتونه باعث اضافهوزن بشه. زیادهروی در مصرف تنقلات و آجیلها در افراد دیابتی، علاوهبر افزایش وزن میتونه سطح قند خون رو هم تحت تاثیر قرار بده؛ بنابراین بهتره در مصرف آجیل و دیگر تنقلات نوروز، با دقت عمل کنین. برای جلوگیری از مصرف بیشازحد میتونین آجیلها رو در ظروف کوچک تقسیم کرده و هر بار فقط مقدار معینی رو مصرف کنین. به این ترتیب، هم از لذت خوردن تنقلات نوروزی بهرهمند میشین و هم از مصرف بیشاز حد اونها جلوگیری میکنین.
نکته مهم دیگه در مصرف آجیل و تنقلات نوروزی، توجه به میزان نمک و چربیه. آجیلهای شور و فرآوریشده ممکنه حاوی مقادیر زیادی نمک و چربیهای ناسالم باشن. این موضوع میتونه برای افرادی که فشار خون بالا دارن یا به مشکلات قلبی مبتلا هستن، مضر باشه. همچنین افرادی که دیابت دارن باید مراقب مصرف نمک باشن؛ مصرف زیاد نمک میتونه باعث افزایش فشار خون و ایجاد مشکلات قلبی و عروقی بشه. افراد دیابتی بهتره آجیلهای خام و بدون نمک رو مصرف کنن تا از افزایش فشار خون و مشکلات دیگه جلوگیری بشه. با مراجعه به آجیل فروشی آنلاین میتونین محصولات سالم و بدون مواد افزودنی مضر رو تهیه کنین.
در ایام نوروز نوشیدنیهایی مثل نوشابه و آبمیوههای صنعتی میتونن قند زیادی به بدن وارد کنن. بنابراین بهتره که بهجای نوشیدنیهای قندی از آب، چای سبز یا چای گیاهی استفاده کنین. نوشیدن آب کافی در طول روز هم به بهبود متابولیسم و هیدراته نگه داشتن بدن کمک میکنه.
یکیدیگه از نکات مهم در ایام نوروز، انجام ورزش و فعالیتهای بدنیه. درحالیکه تعطیلات و جشنها ممکنه باعث کاهش فعالیتهای فیزیکی بشن، مهمه که حداقل یه پیادهروی روزانه داشته باشین. اینکار به حفظ سلامتی و متابولیسم بدن کمک میکنه و میتونع بع تنظیم قند خون و کاهش خطر اضافهوزن کمک کنه.
افراد مبتلا به دیابت باید مراقب مصرف کربوهیدراتها و قندهای موجود در تنقلات باشن. درحالیکه آجیلها و میوههای خشک برای دیابتیها مناسب هستن، شیرینیهای معمولی و شکلاتها باید محدود بشن. در اینجا برخی از نکات ویژه برای افراد دیابتی در ایام نوروز آمده است:
مصرف آجیل و تنقلات نوروزی میتونه لذتبخش باشه؛ اما باید با احتیاط و آگاهی از نکات تغذیهای صورت بگیره. با انتخاب آجیلهای خام و بدون نمک، محدودکردن مصرف شیرینیها و تنقلات قندی و رعایت تعادل در مصرف اونها، میتوان از این ایام لذت برد و در عین حال به حفظ سلامتی کمک کرد.