به گزارش رکنا، حذف قند از رژیم غذایی تان ممکن است تغییرات بزرگی را به همراه داشته باشد. ممکن است به مصرف غذاهای مغذیتر روی بیاورید یا بدن خود را از منبع اصلی انرژیاش محروم کنید.
قندهای طبیعی موجود در کربوهیدراتها منبع انرژی بسیار مفیدی برای فعالیتهای روزانه بدن و تقویت ذهن هستند. حذف این انرژی ممکن است باعث احساس کمبود، عصبانیت یا حتی سردرد شود. در مقابل، مصرف متعادل قند به عنوان قسمتی از رژیم غذایی متعادل ممکن است گزینه بهتری باشد نسبت به حذف کامل آن. توصیههای بینالمللی میگویند که بیش از ۱۰ درصد از کالری روزانهتان را از قند اضافه دریافت نکنید. قندها به شکلهای مختلفی مثل گالاکتوز، گلوکز، فروکتوز، لاکتوز، مالتوز و ساکارز وجود دارند.
لازم است بدانید که محدودیتها در کاهش مصرف قند برای قندهای طبیعی موجود در میوهها، سبزیجات، غلات کامل و لبنیات صدق نمیکند. این غذاها دارای آنتیاکسیدانها، مواد معدنی و ویتامینهای ضروری برای سلامت کلی هستند. اما قندهای افزوده، «کالری خالی» محسوب میشوند چون هیچ ماده مغذی غیر از کربوهیدراتهای ساده ندارند. انواع کیکها، آبنبات، سس کچاپ، سس سالاد و نوشابه حاوی این قندهای اضافه هستند. این نوع قندها میتوانند عامل بروز بیماریهای قلبی و دیابت نوع ۲ باشند. به طور کلی حذف تمامی انواع قندها از رژیم غذایی کاری غیرممکن است، چون کربوهیدراتها نیز به نوعی قند هستند.
بدن، کربوهیدراتها را هضم کرده و آنها را به گلوکز (قند) تبدیل میکند و به عنوان منبع انرژی برای سلولها استفاده میکند یا ذخیره میکند. بر اساس دستورالعملهای بینالمللی غذایی بین ۴۵٪ تا ۶۵٪ از کالری روزانه باید از کربوهیدراتها دریافت شود. بیشتر رژیمهای کاهش قند بر روی قندهای اضافه تمرکز دارند و این ها به روشهای مشابهی بر بدن تأثیر میگذارند.
حتی با یک رژیم کاهش قند، تمامی قند مصرفی روزانهتان را حذف نمیکنید، بلکه آنها را از منابع دیگر دریافت میکنید. به یاد داشته باشید که حذف کامل مصرف کربوهیدرات و دریافت انرژی از پروتئین و چربی به تنهایی قابل قبول نیست. برای این کار باید غذاهایی مانند میوه، سبزیجات و غلات کامل و همچنین لبنیات را حذف کنید. حتی در این شرایط بدن شما از مسیری به نام گلوکونئوژنز استفاده میکند که گلوکز را از منابع غیر کربوهیدرات تولید میکند.
انجمن قلب آمریکا توصیه میکند که زنان بیشتر از ۲۵ گرم و مردان بیشتر از ۳۶ گرم شکر اضافه شده در روز مصرف نکنند. کاهش مصرف قند میتواند تاثیرات مثبت زیادی داشته باشد که در ادامه به برخی از آنها میپردازیم.
مصرف بیش از حد قندهای اضافه باعث افزایش وزن میشود و خطر چاقی را بالا میبرد. با کاهش یا حذف این نوع قند از رژیم، مصرف کالری کمتر شده و این امر به کاهش وزن کمک میکند.
تحقیقات نشان میدهد نوشیدنیهای شیرین میتوانند کلسترول خوب را کاهش و تریگلیسیرید را افزایش دهند. پایین بودن کلسترول خوب و بالا بودن تریگلیسیرید به عنوان عوامل خطر برای بیماریهای قلبی شناخته میشوند که مرگ و میر زیادی در ایالات متحده به آنها نسبت داده میشود. جایگزین کردن نوشیدنیهای شیرین با آب و افزودن میوه به آب میتواند مفید باشد.
برای افرادی که مستعد دیابت هستند، اجتناب کامل از شکر لازم نیست اما محدود کردن قند اضافه شده به مدیریت بهتر قند خون کمک میکند.
در صورت کاهش قندهای اضافه ممکن است به انتخابهای مغذی تری دست پیدا کنید. مثلاً میتوانید شکلات را با یک مشت توت جایگزین کنید که دارای آنتیاکسیدان، فیبر و ویتامینهای مختلف است. مصرف میوه، لبنیات، پروتئینهای بدون چربی، سبزیجات و غلات کامل برای تامین نیازهای غذایی بدن و محافظت در برابر بیماریها مفید است.
قندهای افزوده غذای باکتریهای موجود در دهان هستند و باعث پوسیدگی دندان و آسیب به مینای آنها میشوند. کاهش مصرف این نوع قندها و مسواک زدن و نخ کشیدن مرتب به حفظ سلامت دندانها کمک میکند.
علائمی که پس از کاهش مصرف قند احساس میکنید نشانهای از اعتیاد نیست. اگرچه کاهش مصرف قند ممکن است باعث افت شدید قند خون شود. بدن انسان برای عملکرد بهینه به قند نیاز دارد، به شکل گلوکز. اگر بدن به درستی از سوختهای مورد نیاز خود بهرهمند نشود، ممکن است با عوارض ناشی از این کمبود مواجه شوید. از جمله علائم قند خون پایین میتوان به مشکلات تمرکز، خستگی، عصبانیت، سردرد، گرسنگی، تپش قلب، عرق سرد و حتی مشکلات بینایی مثل تاری دید اشاره کرد.