دانشمندان دانمارکی در پژوهش جدید ارتباطی محکم بین رژیم غذایی غربی در مادران باردار و اختلالات عصبی ازجمله اختلال طیف اوتیسم (ASD) و اختلال کمتوجهی-بیشفعالی (ADHD) در کودک یافتهاند.
براساس گزارش ScienceAlert، محققان دانشگاه کپنهاگ دانمارک دادههای 61 هزار و 237 مادر و فرزندانشان را بررسی کردند و دریافتند عادات غذایی مادران در دوران بارداری با رشد عصبی فرزندانشان مرتبط است. به گفته آنها، حتی تغییرات کوچک بهسمت الگوهای غذایی غربی با افزایش قابلتوجه احتمال بروز ADHD در کودک مرتبط بود. همچنین محققان ارتباط مصرف رژیم غذایی غربی در دوران بارداری و احتمال ابتلای کودک به اوتیسم را نشان دادهاند.
در رژیم غذایی غربی، عمدتاً فرد گوشت قرمز و فرآوریشده، غذای سرخشده، لبنیات پرچرب، تخممرغ، غلات صبحانه، محصولات پخته آماده و نوشیدنیهایی با قند بالا مصرف میکند و در رژیم او میوه و سبزیجات کمی وجود دارد.
«دیوید هورنر»، دانشمند علوم غذایی از دانشگاه کپنهاگ، میگوید: «هرچه پیروی یک زن از رژیم غذایی غربی (سرشار از چربی، شکر و محصولات تصفیهشده، با ماهی، سبزیجات و میوه کم) در دوران بارداری بیشتر باشد، به نظر میرسد خطر ابتلای فرزند به ADHD یا اوتیسم بیشتر خواهد بود.»
نتایج این پژوهش نگرانکننده است اما نکته مثبتی نیز وجود دارد؛ حتی تغییرات کوچک بهسمت رژیم غذایی سالم در دوران بارداری میتواند تأثیر مثبتی بر سلامت مغز فرزند بگذارد.
محققان با بررسی تغذیه مادر در دوران بارداری و وضعیت فرزندش در آینده متوجه شدند قویترین ارتباط این دو مؤلفه در سهماهه اول و دوم بارداری وجود دارد که نشان میدهد رشد مغز در این دوره بهویژه به تأثیرات تغذیهای مادر حساس است. محققان همچنین عواملی مانند ژنتیک و رژیم غذایی خود کودک را نیز در این پژوهش در نظر گرفتند تا یافتههای آنها صرفاً مربوط به تغذیه مادر در دوران بارداری باشد.
یافتههای این پژوهش در نیچر منتشر شده است.