بر اساس گزارش سرویس جهانی نظارت بر یخچالهای طبیعی (WGMS) اکنون یخچالهای طبیعی ۹ هزار میلیارد تن سبکتر از زمانی هستند که رکوردها در سال ۱۹۷۵ آغاز شد؛ این کاهش معادل یک بلوک عظیم یخ به اندازه آلمان با ضخامت ۲۵ متر است.
به گزارش ایمنا، با گرم شدن کره زمین، از دست دادن یخچالها شتاب گرفته است. گزارش جدید سازمان جهانی هواشناسی (WMO) نشان میدهد که در سالهای ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۴، یخچالها بیشترین کاهش سهساله را در تاریخ تجربه کردهاند. این موضوع نگرانیهای جدی در مورد تأثیرات تغییرات اقلیمی بر ذخایر آب شیرین و ثبات محیطی را ایجاد میکند.
سازمان جهانی هواشناسی بهتازگی هشدار داده است که هفت سال از ۱۰ سال با منفیترین تراز تودهای یخچالها از سال ۲۰۱۶ رخ داده است. این موضوع بهدلیل تفاوت بین مقدار یخ که از طریق بارش برف به دست میآید و مقدار یخی که از طریق ذوب فصلی از دست میرود، اتفاق افتاده است.
سلست سائولو، دبیرکل سازمان جهانی هواشناسی، تأکید کرده است که حفاظت از یخچالها نهتنها یک ضرورت زیستمحیطی، اقتصادی و اجتماعی است، بلکه مسئلهای برای بقا است. تخریب یخچالها به عنوان برجهای آب جهان، تهدیدی جدی برای تأمین آب صدها میلیون نفر در سراسر جهان بهشمار میرود.
یخچالها که حدود ۷۰ درصد از منابع آب شیرین جهانی را ذخیره میکنند، در حال حاضر دومین عامل اصلی افزایش سطح دریا پس از گرم شدن اقیانوس هستند. بین سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۲۳، یخچالها به افزایش سطح دریا ۱۸ میلیمتر کمک کردهاند. این افزایش سطح دریا میتواند هر ساله ۲۰۰ هزار تا ۳۰۰ هزار نفر را در معرض سیل قرار دهد.
در کوتاهمدت، ذوب یخچالها موجب افزایش خطرات طبیعی همچون سیل میشود و در درازمدت، به کمبود آب و افزایش سطح دریا منجر میشود. سازمان جهانی هواشناسی از کشورهای جهان خواسته است تا اقدامات فوری برای حفاظت از یخچالها انجام دهند تا از اثرات مخرب این پدیده جلوگیری شود.
بیش از ۲۷۵ هزار یخچال در سراسر جهان وجود دارد که حدود ۷۰۰ هزار کیلومتر مربع از زمین را پوشاندهاند. یخچالها و صفحات یخی، حدود ۷۰ درصد از منابع آب شیرین جهان را ذخیره میکنند. تخلیه یخچالها تهدیدی برای تأمین آب میلیونها نفر است که در پاییندست کوهها زندگی میکنند و به انتشار مداوم آب ذخیرهشده در زمستان در طول گرمترین و خشکترین فصلها وابسته هستند.