به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، در آستانه روز جهانی قدس، گفتگوی ویژه خبری با موضوع "بیش از یک سال نسل کشی در غزه" با حضور آقای اسماعیل کوثری عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، آقای کیومرث یزدان پناه کارشناس مسائل بین الملل، رمضان شریف رئیس ستاد بزرگداشت روز قدس و سید محمد حسن حسینی خبرنگار صدا و سیما در بیروت برگزار شد. متن کامل این گفتوگو به شرح زیر است:
سوال: سخنگوی دفتر سازمان ملل در امور انسانی غزه گفت با تشدید حملات به غزه بیش از ۱۲ هزار نفر در هفته گذشته مجبور شدند خانههایشان را ترک کنند، مدیر کل وزارت بهداشت دولت فلسطین در غزه هم اعلام کرده اوضاع انسانی غزه از فاجعه گذشته و همزمان اعتراضها به جنگ طلبی نخست وزیر رژیم صهیونیستی در سرزمینهای اشغالی شدت گرفته. بنا بر اعلام وزارت بهداشت غزه در دور جدید حملات به غزه حدود ۸۰۰ نفر به شهادت رسیده و بیش از ۱۶۰۰ نفر زخمی شدهاند، همزمان منابع خبری از سیطره اشغالگران بر ۵۰ درصد از محور نتساریم در مرکز غزه خبر میدهند. سردار کوثری تحلیل شما چیست؟ الان بیش از یک سال است که نسل کشی در غزه ادامه دارد و با توافق آتش بسی که اتفاق افتاد خیلیها امیدوار بودند که این جنگ فروکش کند، اما حملات مجدداً آغاز شده شما فکر میکنید دلیل نقض آتش بس چه بود و چرا مجدد این حملات از سوی اسرائیل آغاز شد؟
کوثری: این جنایتهای بیحد و حصر استکبار جهانی و صهیونیسم بین الملل را میرساند و متاسفانه بیخاصیت بودن سازمان ملل را. چرا که اگر انسان به معنای واقعی اش بخواهد به مسئله نگاه کند بالاخره این سازمان درست شده برای تمام مردم کره زمین لذا باید بیاید عکس العمل نشان بدهد، تصمیمی بگیرد و برخوردی داشته باشد، اما میبینیم بعد از جنگ جهانی دوم در اصل ابرقدرتها برای خودشان این سازمان را فقط درست کردند که هر جنایتی کردند کسی نتواند جلویشان را بگیرد چرا که حق وتو دارند. پس اینجا است که باید بگوییم در عرض این ۱۷، ۱۸ ماهی که گذشته اینها هر کاری دلشان خواسته با این مردم انجام دادند و هیچ کسی هم نیامده به معنای واقعی جلوی این موضوع را بگیرد. پس اینجا است که آنها آمدند آتش بس را قبول کردند تلفاتشان توسط حماس و مردم غزه و رزمندگان حماس داشت بالا میرفت لذا آمدند از طریق آمریکا وارد شدند و بحث آتش بس را مطرح کردند که جلوی تلفاتشان را بگیرند. اما وقتی دیدند آقای ترامپ هم روی کار آمده و خود او سرمنشا اصلی این کارها است.
آمد به این کار مجوز داد و تجهیزاتشان را تجدید کرد و در نهایت آن آتش بسی که خودشان قبول کرده بودند باز هم به تعهدشان عمل نکردند و در نهایت مجدداً شروع کردند. با اینکه مردم غزه واقعاً سرپناهی ندارند یعنی این نیست که بگوییم الان سرپناه آنجا دارند الان دارند این جنایت را میبینند. مخصوصاً بعضی از کشورهای منطقه، کشورهای عرب و مسلمان میبینند میتوانند خیلی اثرگذار باشند مثلاً مصر میتواند راه را آنجا باز کند با اینکه نیروهای اسرائیلی هستند و از نظر انسانی جلوی آنها را بگیرند که بتوانند تغذیه برسانند یا وسایلی که برای درمان آنها مورد نیاز است به غزه برسانند. اما میبینیم هیچ عکسالعملی نشان داده نمیشود و لذا این مجوز از طرف آمریکاییها به صهیونیستها داده شده که این مردم بیپناه را که هیچ پناهگاهی ندارند را دارند این چنین مورد کشت و کشتار قرار میدهند و در نهایت بگوییم تمام جهان باید بر علیه صهیونیستها و آمریکا بلند شود تا اینکه جلوی این موضوع را بگیرند و جلوی نسل کشی گرفته شود، چون تلفات آنها داشت بالا میرفت آتش بس را قبول کردند همین که دیدند یک مقدار باز ذخیره سلاحها و تجهیزاتشان کامل شد مجدد شروع کردند و متاسفانه این چنین با مردم غزه برخورد میکنند. خوب اگر شما عرضه دارید با خود حماس بجنگید چرا با مردم بیپناه این کار را میکنید، پس ببینید نتیجه کلام من این است که باید جلوی این جنایتها را گرفت.
سوال: آقای یزدان پناه چرا رژیم در ابتدا آتش بس را قبول کرد و بعد مبادلاتی هم بر سر اسرا اتفاق افتاد و بعد خودش آن را شکست. ماجرا چه چیز را تغییر داد که مجدد وارد این حملات شده یا الان به آن پشتیبانی قبلی برگشتند و توانستند خودشان را بازسازی کنند و با آمدن ترامپ انرژی مجددی گرفتند یا ماجرا چیز دیگری است؟
یزدان پناه: دلایل مختلفی وجود دارد نمیشود تک بعدی به این موضوع نگاه کرد. پیشینه رفتارهای غیر متعارف رژیم صهیونیستی در برخورد با مردم مسلمان فلسطینی در منطقه، با مردم لبنان و حتی تعرضش به سوریه و دیگر کشورهای عربی از سال ۱۹۵۲ به این سمت بیانگر ریتم مشخصی از رفتارهای رژیم صهیونیستی در مواجهه با مسائل منطقه به ویژه سرزمینهای اشغالی است. این کلیت کار است، چون الان وضعیتی که ما در سرزمینهای اشغالی میبینیم در هیچ یک از چارچوبهای بینالمللی و قواعد بینالمللی نمیگنجد و این هم دلایل خاص خودش را دارد. دلیل دوم این است که رژیم صهیونیستی تصور میکرد که با این آتش بس در پس اهداف نظامی و اهداف سیاسی و حیثیتی خودش هم خواهد رسید. بعد از طوفان الاقصی رژیم صهیونیستی گرفتار عمیقترین حفرههای حاکمیتی و امنیتی شد چیزی که در موردش ادعا داشت من یک امپراتوری اطلاعاتی هستم، مانور روی گنبد آهنین داشت و یک فضای روانی بسیار گستردهای را ایجاد کرده بود که من سد آهنینی هستم که نفوذ ناپذیر است. ۷ اکتبر این سدها را واقعاً شکاند؛ بنابراین در درون خودش رژیم گرفتار انواع حفرههای حاکمیتی و امنیتی و حیثیتی شد. در این مقطع آتش بس را قبول کرد به زعم خودش که بتواند تعداد قابل توجهی از نظامیان این رژیم که در ۷ اکتبر به اسارت حماس درآمده بودند را آزاد کند با گذشت دو ماه مشخص شد که توانمندی لازم را برای آزادی حتی ۵۰ درصد این اسرا نمیتواند پیدا کند. این ابهامی در سیستم پیچیده اطلاعاتی امنیتی رژیم صهیونیستی ایجاد کرد که دستگاههای اطلاعاتی از جمله موساد که ماموریتهای برون مرزی اطلاعاتی رژیم را بر عهده دارد گرفتار خطاها و حفرههای وحشتناکی شده.
چون تصورش این بود که در ذیل این آتش بس میتوانند مخصوصاً آن افراد نظامی خاصی که در اسارت حماس بودند و هستند، به اینها دسترسی پیدا نکردند. این هم یک مسئله مهم برای رژیم صهیونیستی بود و مسئله سومی که به این آتش بس پشت پا زدند تاکتیکی بود که آنها استفاده کردند از دو مسئله یکی تغییرات در ساختار حاکمیت ایالات متحده آمریکا و روی کار آمدن آقای ترامپ که طبیعتاً در دوره قبلی خودش موضوع پیمان ابراهیم، معامله قرن همه را دستهبندی کرده بود که در سرزمینهای اشغالی پیش ببرد. سفارتخانه خودش را به قدس اشغالی منتقل کرد و طبیعی بود که رژیم صهیونیستی و به ویژه حزب حاکم به رهبری نتانیاهو تصورشان این بود که با کنار رفتن بایدن و روی کار آمدن ترامپ شرایط برای تسریع سلطه آنها بر روی غزه بهتر و راحتتر فراهم خواهد شد. همان چیزی که سردار اشاره کردند و آن بحث لجستیک و پشتیبانی خوب بیش از ۷۰ درصد پشتیبانی جنگ رژیم صهیونیستی علیه مردم مظلوم غزه آمریکا است. البته تصور اینها درست بود که با آمدن ترامپ این پشتیبانی راحتتر و سهل الوصولتر خواهد بود و نگاه بایدن و ترامپ در موضوع متفاوت بود و مشخص هم بود در واقع با آن موضعگیریهایی که ترامپ کرد که اگر حماس بخواهد دست از پا خطا کند با غزه را با خاک یکسان میکنیم این موج دوم حملات وحشیانه رژیم صهیونیستی دقیقاً در راستای استراتژی حمایتی آمریکا از رژیم صهیونیستی است و مسئله چهارمی که به این موضوع دامن زده این است که از زمان نقض آتش بس تا الان نیروهای حماس هیچ عملیاتی را انجام ندادند این دارد به ارتش رژیم صهیونیستی القا میکند که الان بهترین فرصت است تا حماس خودش را ساماندهی کند، ما اهرمهای فشار خودمان را بگذاریم و زمینه را برای اشغال تمام عیار غزه فراهم کنیم.
به نظر میرسد که رویکرد فعلی رژیم صهیونیستی راندن فلسطینیان از نوار غزه و کوچاندن آنها به جاهای مختلف از جمله صحرای سینا یا در اردن و اخیراً در سومالی و سودان هم مطرح میشود و اشغال جغرافیای منطقه غزه است. موسسه بین المللی گالوپ که موسسه معتبری است از نظر نظرسنجیهای جهانی، اخیراً نظرسنجی را ارائه داد از سرزمینهای اشغالی به زعم و ادعای این موسسه ۳۹ درصد مردم غزه الان به حدی از جنگ و وضعیت اسفناک این منطقه به تنگ آمدهاند و شرایط برایشان سخت شده، آماده هستند که برای همیشه از این منطقه کوچ کنند و رژیم صهیونیستی همین را میخواهد، چون در پس آتش بس اول که قرار بود بلافاصله تمدید شود و بعد تا خرداد ۱۴۰۴ مرحله سومش تثبیت و نهایی میشود به نظر میرسد این نقض شده. این همان تاکتیک فریبی بود که به نظر من رژیم صهیونیستی از آن استفاده کرد. چون دنبال این پدیده بود که با فراهم کردن زمینهها برای تحت فشار گذاشتن بیشتر مردم غزه. از آن طرف هم میبینیم سردار اشاره کردند به ناکارآمدی سازمان ملل متحد. من میگویم تکلیف سازمان ملل متحد مشخص است ولی سازمان همکاریهای اسلامی کجا است و کشورهای اسلامی کجا هستند. این همه انفعال در دولتهای اسلامی طبیعی است که بستر را برای گستاخی و جسارت ددمنشی رژیم صهیونیستی بیشتر فراهم میکند. همین چند روز پیش در بخشهای خبری خانواده فلسطینی نشان داده میشد داد میزدند کجا هستید مردم امارات، کجا هستید عربستان، کجا هستید قطر، کجا هستید کویت.
خوب بالاخره اینها همه نشان دهنده یک شرایط بسیار اسفناک و ویژهای است که متاسفانه به دلیل انفعال کشورهای اسلامی دارد سرنوشت خاورمیانه را میبرد به سمت و سویی که بحرانهای هم ژئوپلیتیک و هم ژئو استراتژیک در منطقه ما را به ضرر کشورهای اسلامی عمیقتر میکند. رژیم صهیونیستی ۷۳ سال است که دارد نسل کشی میکند ۷۳ سال است دارد جنایت میکند و به بدترین شکل ممکن صد رحمت به بمباران اتمی هیروشیما و ناکازاکی یک بمب بود تکلیف مشخص بود ولی شما ملتی را دارید ۷۳ سال فقط به خاطر اینکه سرزمینش را اشغال کردید دارید زجر کشش میکنید این فرایندی است که به نظر میرسد رژیم صهیونیستی را با توجه به جوی که ایجاد شده دارد گستاختر میکند تا شرایط فراهم است و تا ترامپ دیدگاههایش تغییر نکرده و تا اروپا گرفتار مسئله بحران اوکراین و جنگ روسیه و اوکراین است از این شرایط استفاده کند و عرصه را در غزه تنگتر کند تا باعث شود خود مسلمانان باقیمانده در غزه از منطقه کوچانده شوند و این سرزمین مثل کرانه باختری تحت اشغال رژیم صهیونیستی قرار بگیرد.
کوثری: من یک مورد را عرض کنم، تاکتیک جنگی رژیم اشغالگر قدس هم الان عوض شده. یعنی الان دیگر نمیآید با نیروهای پیاده یا نیروهای زرهی بخواهد حمله کند بیشتر بمباران و گلوله باران است و پهپادهایی که میفرستد که از آن طریق بتوانند نقاط مشخص را بمباران کنند. به خاطر اینکه تلفاتی که اگر داشتند و داشتند میدادند و اگر میخواستند ادامه بدهند قطعاً ارتش اسرائیل به مشکلات عدیدهای برخورد میکرد لذا آمدند بحث آتش بس را مطرح کردند و بعد الان این روش را عوض کردند و فقط دارند بمباران میکنند و نیروی پیاده و نیرویی که بخواهند تلفات بدهند اینطور نیست.
سوال: ارتباط ما با آقای حسینی خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما در بیروت برقرار است، آقای حسینی لطفاً راجع به آخرین تحولات و اخبار منطقه در غزه توضیح بفرمایید و با توجه به اینکه در آستانه روز جهانی قدس قرار داریم فکر میکنید راهپیمای جهانی روز قدس الان در میدان تاثیری توانسته بگذارد یا خیر، حتی ممکن است به تشدید حملات اضافه کرده باشد یا خیر؟
حسینی: امسال روز جهانی قدس هم حال و هوای خاصی دارد و هم موقعیت این رویداد به خصوص در اراضی اشغالی نسبت به سالهای قبل بسیار متفاوت خواهد بود الان در شهر قدس اشغالی در راستای آخرین روز جمعه ماه مبارک رمضان تدابیر امنیتی و نظامی رژیم صهیونیستی برای مهار جمعیتی که قرار است در مسجد الاقصی در آخرین جمعه ماه مبارک رمضان نماز جمعه را آنجا اقامه کنند افزایش یافته و رژیم صهیونیستی نگران این است که روز جهانی قدس امروز در شهر قدس اشغالی یک پیام مهم و گسترده داشته باشد. با توجه به حجم گسترده نمازگزاران در این مراسم همزمان ما در غزه شاهد این هستیم که مقاومت فلسطین و مردم فلسطین امسال هم در شرایطی مراسم روز جهانی قدس را برگزار میکنند که غزه هدف شدیدترین و بیسابقهترین حملات رژیم صهیونیستی است که تا این لحظه در تمام اهداف نظامی خود را شکست خورده و نتوانسته ملت و مقاومت فلسطین را در شهر غزه و مناطق مختلف نوار غزه از مفهوم و فرهنگ مقاومت کاری کند که آنها فاصله بگیرند. در شرایطی امسال با روز جهانی قدس در سطح منطقه هم روبهرو هستیم که برای ملتهای منطقه بیش از گذشته مشخص شد حتی فراتر از بعد دینی روز جهانی قدس.
حتی اگر با نگاه کاملاً مادی و کاملاً سیاسی به این موضوع یعنی آرمان فلسطین نگاه کنیم کاملاً مشخص میشود که رژیم صهیونیستی در پی تضعیف و تجزیه تمام کشورهای منطقه به خصوص کشورهای همجوار فلسطین است. آن چیزی که در سوریه شاهد هستیم بعد از سقوط نظام سابق سوریه هدفگیری مستمر تمام زیرساختهای نظامی و اقتصادی و فرهنگی و همچنین تلاش رژیم صهیونیستی برای تجزیه سوریه به چند منطقه تکه تکه شده و از بین بردن تمامیت ارضی این کشور و همچنین خطری که الان مصریها آن را احساس میکنند و به ویژه در اردن این خبر وجود دارد که با کوچ دادن اجباری باقیمانده فلسطینیها از کرانه باختری رود اردن و نوار غزه حتی ثبات داخلی اردن هم به هم بخورد. به همین علت بقای ملت فلسطین در کرانه باختری و نوار غزه و بقای مقاومت سودمند است برای موجودیت کشورهای منطقه.
به همین علت الان شاهد هستیم که ما در شرایط بسیار سرنوشت ساز هستیم. نبرد الان بیش از هر زمان دیگری هم برای صهیونیستها و هم برای فلسطینیها و هم برای ملتهای منطقه نبرد موجودیتی است تا زمانی که مقدسات امت اسلامی و منابع و زیرساختها و ثروتهای امتهای اسلامی در معرض تهدید و اشغال است آنها نمیتوانند استقلال داشته باشند و ما شاهد هستیم بعد از اینکه از پیمان کمپ دیوید یعنی سال ۱۹۷۸ میلادی مصر وارد روند سازش شد، اما مصر امروز یک کشور وابسته است و اگر کمکهای مالی آمریکا نباشد این کشور کاملاً ورشکسته خواهد شد و رژیم صهیونیستی مانع از این میشود که کشورهایی که در مدار عادیسازی روابط با صهیونیستها هستند اینها از هیچ گونه ظرفیتهای قدرتی و اقتصادی قوی برخوردار باشند و در چنین شرایطی وجود مقاومت در فلسطین حتی برای کشورهایی که وارد روند عادی سازی با رژیم صهیونیستی شدند یک ضرورت است. در همین مدار در لبنان هم شاهد این قضیه هستیم که امسال ما در مناطق مختلف لبنان در اردوگاههای فلسطینی شاهد مراسم روز جهانی قدس خواهیم بود.
البته چند سالی است که در لبنان با توجه به شرایط امنیتی مراسم یکپارچه روز جهانی قدس که قبلاً برگزار میشد و در آن نیروهای مقاومت رژه میرفتند دیگر برگزار نمیشود و در روز جهانی قدس شاهد تظاهرات پراکنده و تجمعهای گسترده در مناطق مختلف شرق و جنوب شمال لبنان خواهیم بود و مراسم روز جهانی قدس امسال با توجه به شرایطی که در غزه پیش آمد و نشان داد رژیم صهیونیستی هیچ حد و مرزی برای خواستههای خودش ندارد قطعاً یک پیام ویژه خواهد داشت و این موضوعی است که باید دید در روز جمعه در قدس اشغالی و نوار غزه و مناطق مختلف کرانه باختری رود اردن و کشورهای همجوار فلسطین چه اتفاقی خواهد افتاد و وضعیت سوریه و اتفاقاتی که در سوریه میافتد کاملاً گویای خطر رژیم صهیونیستی برای همه ملتها و همه کشورهای منطقه فارغ از این که دولتهای این کشورها چه سیاستی داشته باشند است.
سوال: سردار کوثری شما اشاره کردید یکی از دلایلی که رژیم تن به آتش بس داد تحلیل رفتن قوای نظامی و بالا رفتن تلفاتشان بود، اما بعد از آتش بس آنها حملات به سوریه را آغاز کردند و اشغال جولان و بعد عملیات نبرد آهنین را در کرانه باختری رقم زدند که سقف زمانی و پایانی هم برایش مشخص نکردند اینها با چه هدفی انجام شد و اگر این قوا تحلیل رفته بود چرا همزمان با آتش بس این حملات شکل گرفت؟
کوثری: در جنوب سوریه کسی جلویشان نبود که بخواهیم بگوییم آنها راه افتادند رفتند یک سری مناطق را اشغال کردند یعنی هیچ کسی حتی یک اسلحه در مقابل آنها نیامد تیراندازی کند و مقاومت و ایستادگی کند؛ لذا آنجا را اشغال کردند. از آن طرف، چون نتانیاهو به دنبال این بود که نشان دهد مرد میدان است و پیروز میدان شده، دوم اینکه در کرانه باختری هم شما ببینید الان به صورتی است که زمانی که آنها میروند اینطور نیست که بگوییم گروههایی میتوانند جلویشان ایستادگی کنند در صورتی که اگر کسانی باشند که مقاومت کنند قطعاً اینها به راحتی نمیتوانند بروند آن مناطق را اشغال کنند. به نظر من همان باز کشورهای همجوار سوریه خیانتی که به ملت سوریه و مردم سوریه کردند باعث شد که آنها خیال کنند میتوانند خیلی در تصمیم گیری هایشان موفق باشند، الان شما ببینید در بحث خود غزه من عرض کردم که الان به صورت اینکه بخواهند با زرهی و با پیاده بروند جایی را از حماس پس بگیرند این توان را ندارند و این حرکت را انجام نمیدهند بیشتر بحث بمباران و گلوله باران از راه دور است. یعنی این حرکت اگر بشود باز میبینید حماس به میدان میآید و این باعث میشود آنها تلفات بدهند و، چون تحمل تلفات را ندارند؛ لذا دست به این کار زدند و من عرض کردم که سلاحها و تجهیزات و بمبهای بسیار سنگینی که آمریکاییها به رژیم اشغالگر دادند باعث شده آنها با پشتوانه این چنینی بتوانند به این کار تداوم دهند تا بتوانند مردم غزه را از آن تصمیم قطعی که دارند که در سرزمینشان باقی بمانند و از آنجا به هیچ وجه به نقطه دیگری نروند.
این است که با این روش دارد دنبال میکند. اما همین روش هم قطعاً مردم غزه نشان دادند که نمیتواند آنها را بالاجبار بخواهد به جاهای دیگر کوچ دهد. شاید یک تعداد این کار را انجام دهند، اما اینکه بگوییم تمام مردم غزه یعنی در حدود ۲ میلیون نفر هستند بخواهد آنها را به جاهای دیگر کوچ دهند این شدنی نیست و کشورهای دیگر هم اعلام کردند که نمیتوانند بپذیرند و در نهایت این است که آنها دارند این راه را میروند که بتوانند کاری کنند و فضایی را ایجاد کنند که بتوانند آن تعداد اسرای خودشان را آزاد کنند. در صورتی که در همین قضایای بمباران یک تعداد از آنها کشته شدند و این است که الان بین خود اسرا معترضانی هستند که نسبت به دولت نتانیاهو و در نهایت اینجا است که ما باید توجه کنیم این ایستادگی و این مقاومت درست است تلفاتی دارد و خسارتهایی وارد میشود ولی با این حال قطعاً میتواند با موفقیت از این صحنه مردم غزه و حماس بیرون بیایند و در نهایت باید حرکتی از طرف کشورهای اسلامی و عربی در منطقه صورت بگیرد که بتوانند کاری کنند که از آن طرف حماس و مردم غزه یک مقدار پشتیبانی کنند که آنها بتوانند به زندگی خودشان با همه سختیها ادامه دهند.
سوال: آیا امیدی است؟ آیا مجلس شورای اسلامی از ظرفیت پارلمانی همه این کشورها توانسته استفاده کند؟
کوثری: بالاخره یک ستادی از طرف مجلس از قدیم تشکیل شده و دارد کارش را انجام میدهد و پیگیری میکند ولی مسئلهای که وجود دارد کشورهای همجوار مثل مصر و اردن و عربستان اینها باید بیایند و به صورتی وارد صحنه شوند که کمک کنند. اگر اینها نیایند یا همراه صهیونیستها باشند مسلماً کار خیلی مشکل و سختتر میشود. پس ما باید مطلع باشیم که صهیونیستها دارند کاری میکنند که بتوانند بگویند ما پیروز میدان هستیم، اما قطعاً با توجه به ایستادگی مردم و مقاومتی که از خودشان نشان دادند تلفات میدهند ولی از صحنه بیرون نمیروند و این میشود که باز به امید خدا باید بگوییم سر صهیونیستها به سنگ خواهد خورد.
سوال: پیرو صحبتهای سردار کوثری که اشاره کردند عمده این حملات هوایی است و با بمباران دارد اتفاق میافتد، الان واشنگتن پست این گزارش را داده و گفته با بازگشت نیروهای رژیم صهیونیستی به غزه پس از آتش بس دو ماهه با حماس، رهبران سیاسی و نظامی اسرائیل در حال بررسی طرحهایی برای عملیات جدید زمینی هستند که ممکن است شامل اشغال نظامی کامل این منطقه به مدت ماهها و یا حتی بیشتر از آن باشد. الان فکر میکنید واقعاً رژیم میخواهد در غزه بماند و خاک غزه را به سرزمینهای اشغالی ضمیمه کند و چه اهدافی را در پس این عملیات بخواهد دنبال کند؟
یزدان پناه: این که جزو آمال و آرزوهایشان است، از سال ۲۰۰۵ میلادی به این سمت که نوار غزه هم بخشی از سرزمینهای اشغالی شود هیچ تردیدی در آن نیست یعنی بخش قابل توجهی از سناریوهای نوشته و نانوشته رژیم صهیونیستی تمرکز بر همین مسئله دارد و با آغاز مرحله دوم جنگ هم آنها یک منطقه حائل در طول مرز غزه از شمال تا جنوب ایجاد کردند. یعنی ارتش رژیم صهیونیستی مستقر شده فقط دست به عملیات نظامی نزده تا تصمیم گیری در بالاترین سطح ممکن و اتاق جنگ رژیم صهیونیستی صورت بگیرد که آیا دست به عملیات زمینی هم بزند یا نزند. مسئله بعدی این است که به هر حال الان رژیم صهیونیستی در نقطهای قرار گرفته که با توجه به ادعای ترامپ مبنی بر اینکه تمام مردم غزه باید از این منطقه بروند و پیشنهادهای وسوسه برانگیزی را به مصر و اردن داد. نکتهای که آقای حسینی در بیروت اشاره کردند وابستگی وحشتناک دولت مصر به منابع و پشتیبانیهای مالی ایالات متحده آمریکا و از آن طرف فشارهایی که دارد به دولتهای عربستان سعودی، امارات، قطر و حتی عراق وارد میکند موید این نکته است که اینها در مجموع با آغاز مرحله دوم جنگ ما باید تا آخر اردیبهشت ماه صبر کنیم آن وقت مشخص میشود که آیا برآیند کلی به سمت کوچاندن فلسطینیها از نوار غزه به دیگر مناطق است. خوب با توجه به وضع موجود که بسیار اسفبار است یعنی از نسل کشی هم فراتر رفته و دیگر در تحلیل نمیگنجد با توجه به این شرایطی که وجود دارد هر چقدر هم هوا به سمت گرمی پیش برود ممکن است شیوع انواع و اقسام بیماریها آنجا اتفاق بیفتد و خیلی از مسائل دیگر و کاری کنند، همانطور که عرض کردم موسسه گالوپ در نظرسنجیهایش گفت مردم غزه را ناامید میکنند که اینها دیگر هیچ راهی غیر از ترک وطن و سرزمین خودشان نداشته باشند.
سوال: الان اتفاقاً فایننشیال تایمز هم این را اشاره کرد و در گزارش خودش این را اضافه کرده که نتانیاهو در حال تدوین طرحهایی برای تصرف کامل بر غزه با حمایت دولت ترامپ است ولی واقعا اگر این اتفاق بیفتد شما فکر میکنید تبعاتش چه خواهد بود؟
یزدان پناه: تجربه نشان داده از این اتفاقات کم در این منطقه نیفتاده. چطور کشور فلسطین با این عظمت و بزرگی تبدیل شده به یک نوار باریکه غزه و چطور قسمتهای مختلف از مناطق مختلف این سرزمین جدا و ضمیمه سرزمینهای اشغالی شده. نتانیاهو یک تصوری در ذهنش دارد که در سال ۲۰۰۵ آریل شارون که بعد از جنگ و درگیریهای شدید و کشت و کشتارهای وسیع که اتفاق افتاد در نهایت تحت فشارهای بین المللی و آمریکا و کشورهای منطقه مجبور به ترک غزه شد. خوب اشغال یک بار اتفاق افتاده بود نتانیاهو الان نمیخواهد آن خطای سال ۲۰۰۵ تکرار شود و این جزو اهداف و آرمانهای باطنی رژیم صهیونیستی است، اما بستگی دارد آیا واقعاً آمریکا سر حرف خودش بایستد و این حمایت را انجام دهد و نوار غزه را آن چیزی که مطلوب آنها است پیش ببرند یا ما این طرف شاهد جرقهای از سوی کشورهای اسلامی باشیم منظور دولتهای اسلامی است وگرنه ملتها که انصافاً اگر همین الان به آنها این فرصت داده شود تمام قد پشتیبان مردم فلسطین خواهند بود، اما اراده و اختیار تصمیم گیری در دست دولتها و حکمرانان کشورهای منطقه است. به نکتهای اشاره کنم کشورهای اسلامی لزومی ندارد وارد جنگ شوند، چون تبعات جنگ ممکن است منطقه را با شرایط ویژهای مواجه کند و اصلاً بهانهای به دست قدرتهای زورگو دهد کشورهای منطقه میتوانند از طریق ابزارهای موثر انرژی، نفت و گازی که در اختیارشان است حتی کشورهای نیازمند شرقی را مدتی واقعاً تحت فشار بگذارند و نفت و گاز را صادر نکنند. خود همین قدرتهای نوظهور شرق آسیا مثل چین و هند و ژاپن و کره جنوبی مجبور میشوند به ایالات متحده آمریکا فشار بیاورند که پشتیبان اصلی رژیم صهیونیستی است، مجبور میشوند به دولت نتانیاهو فشار بیاورند که دست از این جنایتها و شرارتها بردارد اینها مسبوق به سابقه است.
سوال: چرا این کار را نمیکنند؟
یزدان پناه: به نظر من عدم تفاهم و درک درست مسائل منطقه و مسئله فلسطینیها است. متاسفانه اکثر کشورهای عربی درست است که عربستان تا به امروز ایستادگی کرده و گفته من زمانی رابطه را با اسرائیل عادی میکنم که کشور مستقل فلسطین را به رسمیت بشناسد ولی بقیه کشورها اسلامی منطقه متاسفانه یا مرعوب شدند ترس ناشی از استمرار جنگ و درگیری و یا اینکه منافع خودشان را به منافع اقتصادی و تجاری و بازرگانی گره زدهاند. در واقع مسئله حیثیتی که جان مسلمانان است. جان هم کیش و هم آیینشان است بالاخره آنها همه عرب هستند مسلمانی یک وجه قضیه است، عرب بودن وجه دیگر قضیه است. چه اشکالی داشت درصدی از غیرتی که در یمنیها وجود دارد در دیگر کشورهای اسلامی هم وجود داشت؟ همه دنیا که اقتصاد نیست همه دنیا که تجارت نیست درست است که دنیا متحول شده و عمده سمت و سوها به سمت سودجویی و کسب درآمد و منفعت بیشتر است ولی آیا واقعاً ارزش این را دارد که کشورهای اسلامی سکوت کنند از آن طرف مثلاً کشورهای بزرگی مثل ترکیه که اتفاقاً هم در حوزه اسلامی و ژئوپلیتیک مدعی هستند یا مالزی و اندونزی در شرق مخصوصاً ترکیه از یک طرف در ظاهر بگویند این کار رژیم صهیونیستی خلاف است ولی از آن طرف حاضر نشوند یک روز مراودات تجاری و بازرگانی و اقتصادی خودشان را با این رژیم قطع کنند.
اصلاً ترکیه شده عامل رونق اقتصادی رژیم صهیونیستی در بخش قابل توجهی در حوزه آناتولی و قفقاز و آسیای مرکزی چرا؟ حضرت امام رضوان الله تعالی علیه روز قدس را چه زمانی اعلام کردند؟ ۱۶ مرداد ۱۳۵۸ درست زمانی که جنوب لبنان تحت شدیدترین بمبارانهای وحشیانه رژیم صهیونیستی در آن سال قرار گرفت هنوز شش هفت ماه از پیروزی انقلاب اسلامی نگذشته بود امام آمد یکی از اولویتهای سیاست خارجی خودش را گذاشت روز جهانی قدس. این فقط یک اصطلاح نبود صرفاً یک راهپیمایی نبود، بله آن زمان رسانهها به این گستردگی نبودند که مثلاً ما افکار جهانی را هوشیار کنیم در این منطقه چه جنایتی دارد رخ میدهد بلکه وقتی میگوید روز قدس، روز اسلام است و ملتهای مسلمان باید تجهیز شوند که این غده سرطانی را از منطقه محو کنند این یعنی یک اصل در سیاست خارجی کشور ما و دیگر کشورهای اسلامی. ما نتوانستیم بعد از ۴۴ سال این را تبدیل به یک منشور پایه در همین سازمان همکاریهای اسلامی کنیم. همین مجلس شورای اسلامی که جنابعالی اشاره کردید البته انصافاً جزو مدافعین و زحمتکشان و پیگیران اصلی هستند. ولی تک نفره که نمیشود مجلس شورای اسلامی در طی یک سال اخیر کدام اقدام راهبردی را در این راستا به عنوان یک نهاد حکمرانی انجام داده. وقتی شما پشتیبانیهای حکمرانی را نداشته باشید همه کشورهای اسلامی الان به این موضوع مبتلا هستند اگر نداشته باشید نمیشود در برابر جنایت یک جنایتکار ایستاد که اخیراً دیوان دادگستری لاهه ایشان را به عنوان جنایتکار جنگی هم نتانیاهو و هم گالانت وزیر جنگ و هم ارتش رژیم صهیونیستی را به عنوان جنایتکار جنگی حکم داده و تحت تعقیب بینالمللی قرار داده. اما چرا این قدر انفعال وجود دارد که حتی قادر نیستند این حکم قانونی یک دادگاهی که مشروعیت بین المللی را دارد در ساز و کارهای خودش پیگیری کند و یک مقدار رژیم صهیونیستی را تحت فشار بگذارند. بنابر آن چیزی که مسلم است آمال و آرزوی رژیم صهیونیستی اشغال نوار غزه مثل دیگر مناطق اسلامی است.
ما باید این را مبنا قرار دهیم که اگر این را مبنا قرار دهیم در تجزیه و تحلیلهای خودمان هم گرفتار افراط نمیشویم؛ به هر حال رژیم صهیونیستی یکی از قویترین نیروهای هوایی دنیا را در اختیار دارد با پشتیبانی قدرتمندترین نیروی هوایی دنیا یعنی ایالات متحده آمریکا و نمیشود اینها را نادیده گرفت و ما بگوییم همه جا شکست خورده نه این گونه نیست به هر حال شرایط را به گونهای پیش برده. آقای حسینی اشاره کردند. لبنان از کشورهایی بود که همیشه یکی از بهترین روزهای قدس را برگزار میکرد الان نمیتواند این کار را انجام دهد، سوریه را از پیوست مقاومت جدایش کردند این فضای آشوب ژئوپلیتیک که الان منطقه ما گرفتار آن است به نظر من باید یک جایی کشورهای اسلامی دست به دست هم دهند، محور شوند تا بلکه بشود ابتدا این رژیم را تحت فشار گذاشت و بعد مانع جنایات شد و بعد حق فلسطینیها به خودشان برگردد.
سوال: آقای رمضان شریف رئیس ستاد بزرگداشت روز قدس روی خط ارتباطی هستند، آقای شریف به نظر شما روز جهانی قدس امسال با توجه به تحولاتی که در غزه شاهد هستیم چه تفاوتی نسبت به سالهای گذشته دارد و حضور در این راهپیمایی و آن حماسهای که میتواند اتفاق بیفتد چقدر در معادلات منطقهای میتواند تاثیرگذار باشد؟
شریف: روشن است که امسال به دلیل این ۱۸ ماهی که از طوفان الاقصی میگذرد حوادث بسیار بسیار مهمی در موضوع فلسطین اتفاق افتاده. جنبههای مثبت و منفی قابل توجهی این عملیات و پیامدهای آن داشت برخلاف آن چیزی که تلاش میکنند صهیونیسمها و آمریکاییها خودشان را موفق جلوه دهند واقعیت مطلب این است که مردم غزه و جریان مقاومت نه تنها در مقابل رژیم صهیونیستی بلکه در مقابل ارتشهای بزرگ دنیا که سازمانهای اطلاعاتی بسیار بسیار قوی دارند و از پدافند بسیار قدرتمندی هم برخوردار هستند به این مرحله رسیده و یک نکتهای است که باید به آن توجه کنیم و صرفاً این نیست که بگوییم رژیم صهیونیستی و نیروی هوایی مثلاً رژیم موفق شده این اقدام را انجام دهد. با قاطعیت آمریکاییها اعلام کردند همان هفته اول که اگر ما هفته اول فرمانده تروریست سنتکام نیامده بود و فرماندهی عملیات نظامی را به دست نگرفته بود، صحنه را باخته بودیم. یعنی دقیقاً آن چیزی که در جنگ ۶ روزه اتفاق افتاد به اعتقاد من درس عبرتی بود که ارتش رژیم صهیونیستی و پل هوایی که آمریکاییها و اروپاییها زدند ۴ ارتش کشورهای عربی را ظرف ۶ روز شکست دادند و غزه را اشغال کردند و بخشی از صحرای سینا در مصر را اشغال کردند، بلندیهای جولان را اشغال کردند، بخشی از اردن را اشغال کردند این همان ارتش است و این رژیم همان رژیم است با قدرتی بیشتر و تکنولوژی بسیار پیشرفتهتر. اما آن چیزی که اتفاق افتاد الهام بخشی انقلاب اسلامی، الهام بخشی دفاع مقدس، رویکرد فرزندان مقاومت و رزمندگان حماس و جهاد اسلامی و مردم فلسطین صفحه را به گونهای برگردانده که امروز رژیم صهیونیستی در ضعیفترین شرایط خودش به سر میبرد. این را نباید دیده بگیریم رژیم صهیونیستی تقریباً و تحقیقاً همه اندوختههایی که ظرف این سالهای گذشته داشت که از خودش یک پرستیژ قانونمندی را ارائه کند و به حقوق بشر توجه ویژه کند و کشور قانونمندی باشد و قوه قضاییه مستقلی باشد آنها از این اداها زیاد درآورده بودند ولی جریان طوفان الاقصی و رفتار جبهه مقاومت رژیم صهیونیستی را از تعادل خارج کرده.
اینکه شما میبینید دست به هر عملی میزنند بیسابقه است در طول ۷۴ سال گذشته میهمانان عزیز هم اشاره داشتند به اینکه کار به جایی رسیده که همه ما میدانیم سازمانهای بینالمللی عمدتاً تحت تاثیر قدرتهای بزرگ هستند، اما فشار افکار عمومی از یک طرف و ظلم رژیم صهیونیستی که دیگر از حد انتظار گذشت و تمام قوانین مقررات زمان جنگ را زیر پا گذاشت. فشار افکار عمومی اینها را وادار کرد که دادگاه لاهه بیاید و این حکم حداقلی را بدهد صرف نظر از اینکه اجرایی میشود یا نمیشود. اصل شکستن پرستیژ جعلی که صهیونیستها درست کرده بودند فرو ریخت. ما نباید این را دست کم بگیریم، روز قدس و تدبیر حضرت امام موجب شد، هر سال و روز قدس در این ایام پر خیر و برکت پرونده اشغالی سرزمین از یک طرف و مبارزات مردم فلسطین از طرف دیگر ورق بخورد و نسلهای جدید نه کشورهای اسلامی، بلکه دنیا به ماهیت رژیم صهیونیستی پی ببرد. شما این جملهای را که رئیس جمهور تازه به دوران رسیده مجدد آمریکاییها در هنگام ملاقات با نتانیاهو به کار برد که یک جنایتکار جنگی بود او را به حضور پذیرفت و آنجا این جمله را به کار برد گفت: علت اینکه شما نمیتوانید امنیتتان را حفظ کنید به خاطر این است که شما کوچک هستید باید جغرافیایتان را گسترش بدهید و گسترش جغرافیا در چه منطقهای اتفاق میافتد، در سرزمین متعلق به اعراب و مسلمانها. این دقیقاً پیش بینی امام راحل است ۳ سال پس از پیروزی انقلاب در بیانی امام راحل میفرمایند صهیونیستها به منطقه فلسطین اکتفا نخواهند کرد کشورهای اسلامی را یکی پس از دیگری تهدید میکنند و اگر امکان داشته باشد تصرف میکنند امروز ما شاهد این اتفاق هستیم امام به آن دوراندیشی و آینده نگری روز جهانی قدس را نامگذاری کرد و خیر و برکات زیادی برای آگاهی بخشی به دنیای اسلام و جهاد عرب و آزادگان جهان خواهد داشت و شما مطمئن باشید صرف نظر از حاکمان کشورهای اسلامی که متاسفانه هیچ موقع پای آرمان فلسطین آنطور که باید باشند حاضر نشدند.
اما مردم و افکار عمومی هم در کشورهای اسلامی منطقه مقاومت و هم در دنیا در کشورهایی که مهد حمایت از صهیونیستها بودند و اصلاً به وجود آورنده دولت یهود صهیونیستی بودند. امروز شاهد هستید که نخبگان و جوانان و دانشجویان آنها وارد مبارزه شدند و این نویدبخش آینده روشنی است. حتما روز قدس امسال میتواند انرژی مضاعفی را به جریان مقاومت که واقعاً مردانگی کردند مردم غزه در طول این سالها آنها خیلی تلاش کردند یک ویدیو چند ثانیه از مردم غزه بگیرند که آنها علیه حماس اعتراض کنند ولی موفق نشدند این سرمایه ارزشمندی است که با حضور مردم در راهپیمایی روز جهانی قدس این سرمایه افزایش پیدا میکند.
سوال: سردار کوثری علی رغم اینکه شاید بعد از عملیات طوفان الاقصی بعضی تشکیک میکردند در دستاوردهای این عملیات که چه آوردهای برای مردم فلسطین و غزه داشت یکی از مهمترین دستاوردهای عملیات طوفان الاقصی به ارائه یک تصویر واقعی از رژیم صهیونیستی بود این را میشد در اعتراضهایی که حتی از دانشگاه آمریکا شروع شد تا پایتخت کشورهای غربی ادامه پیدا کرد فهمید که دنیا یک تصویر جدید و واقعیتری از جنایات رژیم صهیونیستی را به دست آورده و خیزشی علیه نسل کشی در دنیا اتفاق افتاده که با وجود تهدیدها و سرکوبها همچنان هم در این یک سال و اندی گذشته ادامه داشته. فکر میکنید اینها چقدر اثرگذار باشد که اوجش در روزهای جهانی قدس میتواند اتفاق بیفتد؟
کوثری: بالاخره آگاه شدن و بصیرتی که حضرت آقا تاکید دارند و باید مردم چه ملت عزیز ایران و چه خارج از ایران و چه در سطح جهان اگر آگاه شوند به مسائل، آزادیخواهانی هستند که در این قضایا وارد میشوند و کمک میکنند و اثر میگذارند روی تصمیم گیریهای بینالمللی و لذا اینجا است که این حرکت حضرت امام باید بگوییم بر اساس همین است شما ببینید روزهای اول هم ۱۶ مرداد ۱۳۵۸ که امام فرمودند این موضوع را خیلیها میگفتند که نمیشود، اما دیدیم که از ایران هم فراتر رفت و به فرمایش خود شما هم این چنین است که الان طوری شده که به دانشگاههای آمریکا هم رسیده و حتی اساتید آمریکایی و لذا اینجا است که مردم دارند آگاه میشوند. شاید به ظاهر بگویند ما داریم همینطور میکشیم که مردم غزه دیگر صدایشان در نیاید، اما قطعاً و یقیناً اینطور نیست. آزادیخواهان جهان بالاخره این موضوع را رها نخواهند کرد، چون حق مطلب را دقیقاً متوجه شدند و متوجه شدند مردم فلسطین و مردم غزه مظلوم واقع شدند و جز جنایت آمریکا و رژیم صهیونیستی کار دیگری نمیکنند؛ لذا این مسئله گسترش پیدا نمیکند و به اینجا ختم نخواهد شد پس این مسئله است که یکی از آنها بحث روز قدس است که روز قدس الان سراسری و جهانی شده و الّا این نبوده که بگوییم با اجبار دارد اینها را میآورند که راهپیمایی کنند و میبینیم در دولتهای خودشان با آنها برخورد هم میکنند. ولی باز این راه را ادامه میدهند و قطعاً آینده پیروزی با خود مردم مظلوم فلسطین و غزه است و این را با استقامت و ایستادگی، بله تلفات دارند میدهند و واقعاً دل انسان به درد میآید من حقیقتاً میگویم اگر راه بود من خودم اولین نفر برای کمک به آنها میرفتم یعنی هیچ ابایی هم نداریم، چون انسان فی نفسه این چنین است و با احساس و منطق دارد زندگی میکند، اما آنها منطق سرشان نمیشود پس باید ایستادگی کرد انشاءالله به مقصود برسند.
سوال: آقای یزدان پناه جمعبندی بفرمایید.
یزدان پناه: به نظر من باید این طوفان الاقصی را به طوفان جهانی علیه جنایت رژیم صهیونیستی تبدیل کنیم. همانطور که ما در اربعین غوغایی را به پا میکنیم و افکار جهانی را متوجه قضیه ارزشمند تاریخی میکنیم باید روز قدس را هم تبدیل به غوغای جهانی علیه جنایت رژیم صهیونیستی کنیم و دوستانی که در ستاد روز قدس کار میکنند باید برنامهریزی کنند و صرفاً معطوف به یک روز نشود. با برنامهریزی که خروجی مطلوب و راهبردی داشته باشد تا دکترین نیل تا فرات در سر رژیم صهیونیستی تخریب شود.