به گزارش بهداشت نیوز، زهرا باقری، کارشناس ارشد گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت استان خوزستان، درباره روزهداری افراد سالمند، گفت: افراد مسن برخلاف جوانان معمولا احساس تشنگی نمیکنند؛ به همین دلیل بیشتر مستعد کم آبی بدن و همچنین ابتلا به یبوست هستند، بنابراین افراد سالمند در این ماه و در شرایط روزهداری برای پیشگیری از کم آبی باید مایعات فراوان (حدود ۸ تا ۱۰ لیوان آب و مایعات سالم دیگر) بین افطار تا سحر مصرف کنند.
وی افزود: کاهش آب بدن و قندخون در مواقعی باعث سرگیجه میشود و این سرگیجهها نیز ممکن است موجب از حال رفتن و زمین خوردن افراد سالمند گردد که این اتفاق در این سنین بسیار خطرناک است.
باقری اظهارداشت: سالمندان در وعده افطار باید شیر گرم، آب گرم یا چای کمرنگ و تازه دم مصرف کنند و از آشامیدن آب سرد، شربت و یا نوشابه در این وعده افطار اجتناب ورزند. همچنین استفاده از مواد غذایی مانند سوپ، آش و حلیم کم روغن نیز باعث حفظ تعادل آب و املاح در این افراد میشود.
وی خاطرنشان کرد: در وعده شام، مصرف مایعات سالم از جمله آب، دوغ بدون گاز و کم نمک، شربتهای خانگی و آبمیوههای تازه طبیعی مانند آب پرتقال و طالبی توصیه میشود. در وعده سحری نیز روزهداران میتوانند یک فنجان چای کمرنگ و قبل از آن میوه و سالاد مصرف کنند تا املاح مورد نیاز بدنشان تامین شود.
کارشناس ارشد گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت استان خوزستان تصریح کرد: نکته قابل توجه برای این گروه سنی اینست که مصرف چربیها باید در رژیم غذایی سالمندان محدود شود، بنابراین مصرف غذاهای کم چرب و کم کلسترول بسیار توصیه میشود.
باقری ادامه داد: غذاهای چرب و سرشار از کلسترول شامل مغز، دل، جگر گاو و گوسفند، زرده تخم مرغ، گوشت قرمز، مرغ پوست نگرفته و لبنیات چرب از جمله مواد غذایی است که مصرف آن توسط افراد سالمند باید محدود گردد؛ بهطور کلی توصیه میشود سالمندان غذاها را بصورت کبابی، آبپز و یا تنوری میل کنند.
کارشناس ارشد گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت استان خوزستان گفت: در افراد سالمند به علت وجود مشکلات دهان و دندان توصیه میشود از میوههای رنده شده، شیر کم چرب، انواع سوپها و آشها و حلیم کم چرب در وعدههای غذایی سحر و افطار استفاده کنند، مصرف میوه و سبزی را حتما در برنامه این وعدههای غذایی داشته باشند و چنانچه به علت مشکلات دهان و دندان و یا مشکلات گوارشی نمیتوانند سبزی و میوه را بهصورت خام مصرف کنند، این مواد غذایی را به صورت پخته شده در دستور غذایی خود حفظ کنند.
وی عنوان کرد: مصرف منظم امگا ۳، همه افراد بخصوص سالمندان را در مقابل بیماریهای قلبی و سکته قلبی محافظت میکند، بنابراین توصیه میشود مصرف منظم ماهی را که سرشار از امگا ۳ میباشد، حداقل دو بار در هفته در وعده افطار این افراد قرار بگیرد، ترجیحا ماهی بهصورت سرخ شده نباشد.
باقری به ضرورت کاهش مصرف نمک در وعدههای افطار و سحری سالمندان تاکید کرد و گفت: مصرف مواد غذایی پرنمک علاوهبر ایجاد کم آبی در طول روز، زمینه را برای بروز حملات قلبی نیز مهیا میکند، بنابراین توصیه میشود به جز مقدار نمک کمی که برای طبخ لازم است، هنگام مصرف غذا، نمک بیشتری به آن اضافه نکنند.
کارشناس ارشد گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت استان خوزستان توصیه کرد: بیماران دیابتی در شرایط روزهداری، باید رژیم غذایی مخصوص خود را در افطار و سحر رعایت نمایند و در مصرف غذاهای شیرین زیادهروی نکنند و میزان توصیه شده توسط متخصص تغذیه را رعایت نمایند.
وی اظهار داشت: بطور کلی سالمندان در این دوره از زندگی باید غذاهای کم حجم و مقوی را بیشتر مصرف کنند و مصرف مواد غذایی شیرین و چربیها را کاهش دهند. به طور نمونه، از گروه پروتئین و گوشتها، گوشت مرغ و ماهی، لبنیات کم چرب و حبوبات و از گروه نان و غلات، ترجیحا نانهای سبوسدار و از گروه میوهها و سبزیها نیز مصرف سبزیهای برگ سبز تیره و میوههای آبدار توصیه میشود.