حجتالاسلام هادی صاحبقرانی در گفتگو با خبرنگار مهر به تشریح جزئیات کمنظیرترین طرح قرآنی «زندگی با آیه ها» پرداخت.
مدیرکل تبلیغات اسلامی خراسان رضوی با بیان اینکه «زندگی با آیهها» بهعنوان یکی از موفقترین برنامههای ترویج معارف قرآن کریم در سالهای اخیر محسوب میشود، اظهار کرد: این طرح با استقبال بیسابقه مردم خراسان رضوی مواجه شده که نشان از علاقه عمیق جامعه به کلام وحی دارد.
آمارهای خیرهکننده مشارکت مردمی
وی گفت: بر اساس گزارشهای رسمی، طرح «زندگی با آیهها» در ماه مبارک رمضان امسال توانست بیش از ۲۳۰ هزار نفر از شهروندان خراسان رضوی را در ۴۲ شهرستان و ۱۸۰۰ روستای استان تحت پوشش قرار دهد. این آمار نشاندهنده گستردگی بینظیر برنامه در سطح استان است. نکته قابل توجه، حضور پررنگ ۵۱ هزار نوجوان در ۶۴۵ محفل ویژه نوجوانان است که بیانگر اقبال ویژه نسل جوان به آموزههای قرآنی است.
صاحبقرانی با اشاره به ثبت ۵۴۳۷ محفل قرآنی در سامانه این طرح گفت: میانگین ۸۵ شرکتکننده در هر محفل، نشاندهنده عمق نفوذ این برنامه در بین اقشار مختلف جامعه است. این رقم در مقایسه با سال گذشته رشد ۳۵ درصدی داشته که خود گویای موفقیت روزافزون طرح است.
مشارکت چشمگیر جامعه اهل سنت
مدیرکل تبلیغات اسلامی خراسان رضوی گفت: یکی از نقاط قوت این طرح، مشارکت فعال جامعه اهل سنت خراسان رضوی بود.
وی با بیان اینکه ۱۲۷ نفر از علمای اهل سنت در این برنامه همکاری داشتند، افزود: ۴۳۰ معلم و ۸۶۰۰ دانشآموز اهل سنت نیز بهصورت فعال در برنامهها مشارکت کردند. در ۳۷ خانه قرآن اهل سنت، روزانه حدود ۱۵۰۰ نفر در برنامههای تفسیر و مسابقات قرآنی شرکت میکردند که نشاندهنده وحدت مذهبی در سایه قرآن کریم است.
حرم رضوی؛ کانون اصلی فعالیتها
صاحبقرانی افزود: حرم مطهر رضوی بهعنوان یکی از کانونهای اصلی اجرای این طرح، میزبان برنامههای متنوعی بود. غرفههای «زندگی با آیهها» در چهار نقطه پرتردد حرم شامل خیابانهای نواب صفوی، آیتالله شیرازی، امام رضا (ع) و طبرسی روزانه بهطور متوسط به ۲۷۰۰ زائر خدمات ارائه میداد. در مجموع، این غرفهها موفق به ارائه خدمات به بیش از ۸۱ هزار زائر شدند که آماری کمنظیر در برنامههای قرآنی محسوب میشود.
فعالیتهای نوین رسانهای
مدیرکل تبلیغات اسلامی خراسان رضوی اظهار کرد: در بخش رسانهای، این طرح با بهرهگیری از ظرفیتهای دیجیتال توانست مخاطبان گستردهای را جذب کند. دو کانال رسمی طرح در پیامرسان ایتا با جذب بیش از ۴۲ هزار عضو، به یکی از پرمخاطبترین کانالهای قرآنی تبدیل شدند. همچنین تولید ۱۸۴ پادکست قرآنی و ۳۲ برنامه رادیویی ویژه، گام بلندی در ترویج معارف قرآن از طریق رسانههای نوین بود.
پویش نورا و دستاوردهای قابل توجه
وی بیان کرد: پویش نورا بهعنوان بخشی از این طرح، با ثبت ۷۴۲۱ کنش قرآنی از سراسر کشور رکورد قابل توجهی از خود برجای گذاشت. پیشبینی میشود این عدد تا پایان ماه مبارک به حدود ۱۰۵۰۰ مورد برسد. در بخش منابع مکتوب نیز ۸۳۵۰ جلد کتاب آموزشی شامل ۲۲۰۰ نسخه به زبان عربی برای زائران خارجی توزیع شد که نشان از توجه به تمامی اقشار جامعه دارد.
برنامههای تشویقی و ترویجی
صاحبقرانی گفت: سیستم جوایز این طرح شامل اهدای جوایز روزانه به چهار برگزیده مسابقات بود که در مجموع به ۱۲۰ نفر در ماه رمضان تعلق گرفت. طرح روشنای دین و دانش نیز با اعزام ۲۰ مبلغ متخصص به ۶۵ مدرسه، منجر به برگزاری ۴۰۰ نماز جماعت و ۱۸۰ جلسه پرسش و پاسخ با موضوعات دینی و قرآنی شد.
هزینهها و مشارکت نهادها
مدیرکل تبلیغات اسلامی خراسان رضوی افزود: این طرح با هزینهای بالغ بر ۱۵ میلیارد ریال و با مشارکت ۳۵ نهاد دولتی و مردمی به اجرا درآمد. نکته جالب توجه، حضور ۵۸ درصدی بانوان و میانگین سنی ۲۴ سال شرکتکنندگان است که نشان از استقبال قشر جوان و زنان از برنامههای قرآنی دارد.
چشمانداز آینده و درخواست استانها
وی گفت: با توجه به موفقیتهای کسب شده، تاکنون ۱۲ استان دیگر کشور درخواست انتقال تجربیات این طرح را داشتهاند. پیشبینی میشود در سال آینده با گسترش ۴۰ درصدی برنامهها، شاهد مشارکت گستردهتری از سوی مردم باشیم. صاحبقرانی در پایان تأکید کرد: «زندگی با آیهها ثابت کرد که با برنامهریزی دقیق و استفاده از روشهای نوین، میتوان قرآن را به متن زندگی مردم آورد».
صاحبقرانی گفت: طرح «زندگی با آیهها» در خراسان رضوی نهتنها به یک حرکت مذهبی موفق تبدیل شده، بلکه الگویی ملی برای ترویج معارف قرآنی ارائه داده است. ترکیب روشهای سنتی و نوین، توجه به همه اقشار جامعه و برنامهریزی دقیق، عوامل اصلی این موفقیت بودهاند. این تجربه نشان میدهد که قرآن کریم هنوز هم میتواند بهعنوان کتاب زندگی در جامعه امروز ما نقشآفرینی کند.