سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه کشورمان به تازگی در موضع گیری از تسلیمِ رسمی پاسخ ایران به نامه دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا، به کشور عمان خبر داده است. از زمان انتشار این خبر، رسانه های داخلی و بین المللی، تحلیل و تفسیرهای مختلفی را در مورد محتوای احتمالی نامه ایران و پیام ها و پیامدهای آن مطرح می کنند. با این همه، با توجه به آنچه تاکنون فاش شده و منابع آگاه اعلام کرده اند، پاسخ ایران به نامه ترامپ از چند منظر معنادار و البته هوشمندانه بوده است.
اول اینکه ایران پاسخ خود به نامه ترامپ را از کانال عمان ارسال کرده است. از یاد نبریم که رئیس جمهور آمریکا از طریق مقام های اماراتی نامه خود را به ایران رساند. از این رو، این حرکت ایران به این معناست که تهران اساسا اعتمادی به طرف اماراتی ندارد و به هیچ عنوان مایل نیست کشوری همچون امارات، در مقام میانجیگر در قالب روابط ایران و آمریکا و با محوریت پرونده اتمی ایران ظاهر شود. البته که این کشور اساسا از وزن لازم برای انجام اقدامات اینچنینی نیز برخوردار نیست. بگذریم که پیوندهای نزدیک امارات با رژیم اشغالگر قدس نیز مزید بر علت شده تا ایران این کشور را یک میانجیگر منطقی در معادله اتمی خود در نظر نگیرد.
در عین حال، تاکید ایران بر کانال عمان هم به این نکته اشاره دارد که تهران همچنان عمان را به مثابه یک میانجیگر صادق و بیطرف می شناسد و هم می تواند نشانه ای از این مساله باشد که ایران از همین آغاز کار، عملا قواعد مطلوب خود را در قالب هرگونه مذاکره احتمالی به طرف های غربی دیکته می کند و فعال و نَه منفعلانه، در هر مذاکره احتمالی شرکت خواهد داشت.
نکته دوم اینکه ظاهرا ایران در نامه ارسالی خود به رئیس جمهور آمریکا به مساله مذاکره غیرمستقیم با آمریکا در مورد پرونده اتمی خود تاکید کرده است. این مساله از دو منظر مهم است. اول اینکه تهران به صورت ضمنی به این موضوع اشاره دارد که آمریکایِ ترامپ بدعهدی های زیادی را در رابطه با ایران مخصوصا در ماجرای برجام انجام داده و هنوز به هیچ وجه قابل اعتماد نیست و باید صداقت و قابل اعتماد بودن خود را هدفِ راستیآزمایی قرار دهد و نکته دوم اینکه ایران عملا این پیام را به طرف آمریکایی می رساند که فضای مذاکرات غیرمستقیم نیز تا ابد برقرار نیست و در صورت سوعملکرد واشنگتن، این پنجره نیز بسته خواهد شد.
و در نهایت سوم اینکه اغلب تحلیلگران و رسانه ها به صراحت به این مساله اشاره داشته اند که پاسخ ایران به نامه ترامپ، هوشمندانه و متناسب با مواضع ترامپ در نامهاش بوده است. یعنی این پاسخ ترکیبی از منطق و در عین حال اقتدار در مواجهه با تهدیدات ترامپ بوده است. آنطور که منابع آگاه اعلام کرده اند، ایران در موضوع هستهای به مذاکره غیرمستقیم با آمریکا تاکید کرده است. مذاکره ای که بر مبنای توافق برجام باشد.
در مورد نفوذ منطقهای اش نیز تهران اعلام کرده که بازیگران مختلف جبهه مقاومت ماهیت و هویتی مستقل دارند و کشورمان در تصمیم سازی های آن ها نقشی ندارد.
ایران در مورد مساله موشکی و پهپادی خود نیز هرگونه فشار برای خلع سلاح را رد کرده است. در نهایت نیز ایران تاکید کرده که ماجراجویی علیه کشورمان، تبعات به شدت مهلکی را برای آمریکا به همراه خواهد داشت.
به این ترتیب ترامپ در ابتدا از موضع بالا برای ایران نامه نوشته اما متناسب با آن نیز از سوی تهران جواب دریافت کرده است. پاسخی هوشمندانه و معنادار .