به گزارش مشرق، سال ۱۴۰۳ سالی سخت و پر ماجرا بود. در این سال انقلاب اسلامی حوادث بزرگی را پشت سر گذاشت که هر یک از آنها می توانست سرنوشت کشور و ملتی را تغییر دهد لیکن انقلاب اسلامی توانست در پرتو هدایت رهبر انقلاب با سربلندی و سرافرازی و بدون هرگونه تغییر در شعارها و آرمانهای اصلیاش آنها را پشت سربگذارد و در یک جمله تهدیدها را به فرصت و محالها را به ممکن تبدیل و از موانع با شایستگی عبور کند.
بدون تردید نقش و تأثیر رهبریهای خردمندانه و حکیمانه امام خامنهای و دعوت پیامبرگونه ایشان در عینیتبخشی به کریمه « فَاسْتَقِمْ کَمَا أُمِرْتَ وَمَن تَابَ مَعَکَ » در ایستادگی ملت ایران و بلکه امت اسلامی و گشودن راه پیشرفت از مسیر مقاومت با حاکمیت عقلانیت و باور به نصرت الهی برای گذر سختیهای شکننده سال ۱۴۰۳ انکارناشدنی و از فرازهای افتخارآفرین تاریخ این کشور است.
این مهم اقتضا مینماید اکنون در افقی بلندتر به مجموعه کنش های رهبر معظم انقلاب اسلامی و محورهای تلاشهای تبیینی ایشان در سال گذشته نظر افکنیم و از آنچه گذشت سرمایهای برای استمرار حرکت در سال پیش رو بسازیم.
در این سری از یادداشتهای تحلیلی، بیانات رهبر فرزانه انقلاب اسلامی را در چند محور مهم مورد بررسی قرار خواهیم داد.
یکی از مهمترین اقدامات رهبر معظم انقلاب اسلامی که در بیانات و رهنمودهای ایشان در سال ۱۴۰۳ بازتاب قابل توجهی داشته است، تلاش برای ارائه روایتی صحیح از «انقلاب اسلامی» و معرفتافزایی نسبت به آن بوده است که میتوان مجموع این معارف را در چند سرفصل کلی به شرح زیر مورد توجه قرار داد:
۱- چیستی انقلاب اسلامی
رهبر انقلاب اسلامی را به معنای حقیقی کلمه مبارزهی نور با ظلمت و حق با باطل معرفی کرده و معتقدند انقلاب درصدد اعتلای ایران، اعتلای ملّت ایران و عظمت آیندهی ایران و نشان دادن هویّت ملّت ایران بوده است به طوری که هر کس به وضعیّت ایران در دوران قبل از انقلاب، در دوران پادشاهی، واقف باشد، با همهی وجود تصدیق میکند که «انقلاب»، یک عید بزرگ و تاریخی برای ملّت ایران بود.
ایشان جریان انقلاب اسلامی و نیّت بنیانگذار این حرکت را تبعیت از پیغمبر اکرم صلی الله علیه و اله و بعثت معرفی کرده و همانگونه که معتقدند بعثت یک حادثهی دفعی نیست بلکه یک جریان مستمر و همیشگی است اظهار امیدواری میکنند که انقلاب اسلامی نیز در همان طریق ادامه پیدا کند و راه خودش را پیش ببرد.
رهبر انقلاب با اشاره به این که مهمترین و اساسیترین کارکرد بعثت ایجاد تحوّل فکری و ادراکی در مخاطب بر اساس «عقل» و «ایمان» است مقاومت را که از ایران اسلامی آغاز شد و ملّتهای مسلمان را بیدار کرد رشحهای از بعثت میدانند که توانسته است با ایجاد تحول ادراکی، وجدانهای انسانها را حتی در غیرمسلمانها بیدار سازد، بهطوری که در کشوری که بیشترین و برترین حمایتها را از رژیم صهیونیستی علیه جبهه مقاومت داشته است، تظاهرات اعتراضی وسیع جوانان و دانشجویان و اساتید علیه جنایات و نسلکشیهای آن رژیم انجام شود.
۲- چرا انقلاب شد؟ این انقلاب در برابر چه بود؟
در طول بیش از یک دهه اخیر شاهد بوده و هستیم که جریانی وابسته به استکبار جهانی که مزدوری صهیونیستها را با افتخار پذیرفته است، با تحریف تاریخ و انکار واقعیتهای تاریخی درصدد تطهیر دوران ستمشاهی و بزک کردن دوران پهلوی است.
به موازات چنین اقداماتی رهبر معظم انقلاب اسلامی در سال گذشته یکی از محورهای تلاشهای تبیینی خود را بر بازنمایی واقعی سیمای زشت و پلشت دوران ستمشاهی متمرکز کردند و در مناسبتهای مختلف ابعادی از سیاهیهای آن دوران را به صورت منطقی آشکار و از انقلاب اسلامی به عنوان نجات دهنده ایران از چنگال حاکمان خائن و فاسد آن دوران یاد کردند.
«عزیزان من، جوانهای من! شماها آن روزگار را ندیدید؛ خوشحال باشید که ندیدید. ما دیدیم آن روزگار را؛ روزگار بدی بود، روزگار سختی بود، روزگار سیاهی بود، روزگار یأس بود. انقلاب ورق را برگرداند.» ( ۰۴/۰۶/۱۴۰۳)
امام خامنهای در پاسخ به چرایی وقوع انقلاب اسلامی و مبارزاتی که منجر به پیروزی انقلاب اسلامی شد، معتقدند: «طرفِ این مبارزه پُرحادثه و بسیار پیچیدهای که در طول سالیان دراز انجام گرفته، عبارت بوده از یک نظام فاسد و خائن ــ هم فاسد بوده، هم خائن بوده ــ که حکومت وابستهی پهلوی است؛ ما باید این را فراموش نکنیم.»( ۱۹/۱/۱۴۰۳)
رهبر انقلاب اسلامی در بیانات متعددی در طول سال گذشته ابعاد فساد و خیانت در دوران پهلوی را ترسیم کردند که شاید بتوان همه آنها را در چهار بعد مهم زیر مورد اشاره قرار داد:
۱- دیکتاتوریِ خشن و مظلومکشی و فشار به ملّت
۲- ذلّت و اطاعت و انفعال در مقابل عوامل خارجی و کمک به بیگانگان در تصرف منابع ملی ایران
۳- تحقیر ملت ایران
۴- بی توجهی به پیشرفت علم و فناوری و در مقابل گسترش فساد و ابتذال، دوری روزافزون از ارزشهای اخلاقی و دینی و مذهبی، ترویج فرهنگ غربی، ترویج بیحیائی
امام خامنهای معتقدند چنین ایرانی قطعا مطلوب آمریکا و سیاستمداران آمریکایی بود. این [ایران] را رئیسجمهور آمریکا میپسندید و تعریف میکرد و تمجید میکرد و محمّدرضا را به خاطر ایجاد یک چنین ایرانی بالا میبرد.
۳- نتیجه انقلاب اسلامی چیست؟
رهبر انقلاب اسلامی آنچنان که در بیانات سال گذشته ایشان قابل تأمل است معتقدند انقلاب اسلامی آمد و ورق را به سود ملت ایران برگرداند و فرصتی بزرگ و تاریخی فرا روی ایرانیان و حتی دنیای اسلام قرار داد.
ایشان پدیده «مردم سالاری دینی» را مهمترین نتیجه و دستاورد انقلاب اسلامی معرفی کرده و معتقدند این انقلاب اسلامی بود که چنین هدیهای را به دست امام بزرگوار به ملت ایران هدیه کرده است و لذا باید قدر آن را دانست و از آن حفاظت کرد.
۴- مخاطرات انقلاب اسلامی چیست؟
بخشی از بیانات سال گذشته رهبر انقلاب اسلامی هشدار و تذکار به مخاطراتی است که انقلاب اسلامی را تهدید میکند.
با مروری بر فرمایشات ایشان در سال گذشته متوجه خواهیم شد ایشان نسبت به دو خطر مهم که هر یک میتوانند تهدیدی برای موجودیت و هویت واقعی انقلاب اسلامی باشند به شرح زیر هشدار دادهاند.
الف) ارتجاع و عقبگرد؛ هدف دشمنان این است که وضع کشور را به وضعیّت قبل از انقلاب، به وضعیّت دوران طاغوت برگردانند؛ آن وضع فضاحتباری که آن روز وجود داشت.(دیدار با مسئولان نظام ۱۵/۱/۱۴۰۳)
ب) خودفراموشی اجتماعی، یعنی:
هویّت خودمان را فراموش کنیم.
فلسفهی وجودی جمهوری اسلامی را فراموش کنیم.
فراموش کنیم شاکلهی نظام اسلامی مبتنی بر اصول و آرمانهای قرآنی است.
فراموش کنیم که نمیتوانیم در مسائل گوناگون سیاسیمان، اقتصادیمان و دیگر چیزها پیرو مبانی تمدّن مادّی غرب باشیم.
۵- دلبستگی مردم به انقلاب اسلامی و شعارهای آن
در شرایطی که برخی از بدخواهان و یا حتی کسانی که در لباس دلسوزی تلاش میکنند با چشم بستن به واقعیتهای جامعه مردم ایران را دلزده و رویگردان از انقلاب اسلامی معرفی کنند، یکی از مهمترین بخشها و محورهای بیانات رهبری در سال گذشته نشان دادن و برجستهسازی دلبستگی و وفاداری مردم به انقلاب اسلامی و کسانی که آنها را معرف و نماینده انقلاب میدانند، بوده است.
ایشان با اشاره به مراسم پرشکوه تشییع شهید آیتالله رئیسی فرمودند: «مردم طرفدار شعارهای انقلابند؛ این را نمیتوانند کتمان کنند، چون مرحوم رئیسی (رضوان الله علیه) صریحاً شعارهای انقلاب را میداد، مظهر شعارهای انقلاب بود؛ مردم وقتی از او تمجید میکنند، به او احترام میکنند، در واقع دلبستگی خودشان به شعارهای انقلاب را نشان میدهند، چون او مظهر شعارهای انقلاب بود.» (۱۴/۳/۱۴۰۳)
رهبر انقلاب حضور میلیونی مردم در راهپیمایی ۲۲ بهمن سال گذشته که بیش از هر زمان دیگری دشمن با شدت بخشیدن به تهدیدهای نرمافزاری در تلاش بود تا مانع حضور وفادارانه مردم در این مراسم شوند را دلیلی معتبر برای نشان دادن دلبستگی مردم به انقلاب اسلامی دانسته و حضور میلیونی مردم در این راهپیمایی را علی رغم درگیر بودن با مشکلات اقتصادی و تبلیغات دشمن یک قیام مردمی و حرکت بزرگ ملی و یکی از برجستهترین جشنهای انقلاب معرفی کردند. ۲۴/۱۱/۱۴۰۳)
بیشتر بخوانید
امام خامنهای: ۲۲ بهمن امسال یک قیام مردمی و حرکت بزرگ ملی بود
۶- قدرت بازآفرینی و استمرار شور و حماسه انقلابی
واقعیت انکارناپذیری که رهبر معظم انقلاب اسلامی در بیانات سال گذشته درصدد بازنمایی آن بودهاند، موفقیت انقلاب اسلامی در قدرت بازآفرینی و استمرابخشی به شور و حماسه انقلابی خصوصا در جوانان و نسلهای جدید بوده است. ایشان معتقدند جوانان ایرانی در صحنههای مورد نیاز چه بسا بیشتر و بهتر و کارآمدتر از جوانانی که در صدر انقلاب، انقلاب را به پیروزی رساندند و پس از آن در طوفان حوادث مخصوصا در جنگ تحمیلی از آن پاسداری کردند، خواهند توانست از انقلاب پاسداری کنند و در مسیر پیشروندگی آن در عرصههای مختلف خصوصا در عرصههای علمی ایفای نقش کنند.
ایشان موفقیتهای جوانان نخبه ایرانی در عرصه پیشرفت کشور از جمله شهدایی همچون شهریاریها در دستیابی به فناوری صلحآمیز هستهای را نمونه دیگری از قدرت انقلاب در خلق رویشهای انقلابی دانسته و در همین رابطه معتقدند حضور مدافعان حرم نشان داد که انقلاب اسلامی قدرت بازآفرینی و استمرار همان شور و حماسهی اوّل انقلاب را دارد.
۷- نقشآفرینان استمرار و ماندگاری و سرافرازی انقلاب اسلامی
یکی از مسائلی که امام خامنهای در بیانات سال گذشته مورد نظر قرار دادهاند موضوع آینده انقلاب اسلامی است. ایشان با توجه به وفاداری مردم به آرمانها و ارزشهای انقلاب اسلامی و انگیزههای آنان برای حضور در صحنه دفاع از انقلاب اسلامی علی رغم مشکلاتی که با آن مواجه هستند و از همه مهمتر جوانانی که به انقلاب اسلامی عشق میورزند و در عرصههای مختلف برای پیشرفت انقلاب اسلامی مشغول نقشآفرینی هستند و همچنین زنده بودن فرهنگ شهادت و یاد شهیدان در جامعه و ایستادگی و مقاومت پر شکوه خانوادههای شهدا و ایثارگران، آینده انقلاب اسلامی را روشن و حرکت انقلاب را مستمر و بر خلاف بدخواهان که درصددند انقلاب را رو به افول و شکست نشان دهند و چگونگی آن را تئوریزه کنند، انقلاب اسلامی را در سایه چنین مجاهدتهایی که نصرت الهی را به همراه خواهد داشت، ماندگار و پیروز میدانند.
۸- مسئلهی «جهاننگری انقلاب»
رهبر انقلاب یکی از دلایل ماندگاری انقلاب اسلامی را بر خلاف تجربیات تاریخی گذشته ملت ایران از جمله نهضت مشروطه و نهضت ملی شدن نفت، بُعد جهاننگری انقلاب میدانند. ایشان معتقدند هر نهضتی، هر حرکتی، هر انقلابی، اگر فقط متوجّه محیط درونی خودش باشد و از فعل و انفعالات خارجی غفلت کند، قطعاً ضربه خواهد خورد و بر همین اساس سه موضوع مهم را در باره این مسئله در بیانات سال گذشته خود مورد توجه قرار دادهاند:
تجربه تلخ نهضت مشروطیت و نهضت ملی شدن صنعت نفت در سرگرم شدن به داخل و غفلت از بیگانگان که یکی منجر به روی کار آمدن رضا خان توسط انگلیسها شد و دیگری منجر به کودتای آمریکایی برای ساقط کردن دولت ملی
نقش امام خمینی(ره) در نگاه توأمان به مسائل داخلی تهدیدها و مخاطرات بیرونی و توجه به خطر آمریکا و صهیونیستها
تأثیر جهاننگری انقلاب در رفع تهدیدها علیه انقلاب اسلامی و نقشه های دشمنان برای ایران و منطقه غرب آسیا.
ایشان با توجه به نقشههایی که دشمنان برای تصرف منطقه آن هم با هدف تصرف ایران با برساخت گروهکهایی نظیر داعش کشیده بودند تا جمهوری اسلامی را در واقع با فشارهای گوناگونِ مذهبی و فکری و عقیدتی، علاوه بر اقتصادی و مانند اینها از بین ببرند تأثیر چنین جهاننگری را که در قالب مدافعان حرم نقشهها و توطئههای آنها را خنثی کرد، مورد توجه قرار داده و معتقدند: این خطر را مجاهدینِ مبارزِ مدافعِ حرم از بین بردند. و به همین دلیل تذکار میدهند که: «مدافعان حرم و خانوادههایشان مایهی افتخار و سرافرازی ایران اسلامیاند؛ مایهی نجات و کامیابی انقلاب اسلامی هستند و جمهوری اسلامی قطعاً رهین منّت این عزیزان، این شهیدان و این خانوادهها و این مدافعان است.»